Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mstad
Registrerad
Feb 2010

RAM Minnet fylls, men med vad?

Tjena!

Köpte ett uppgraderingskit på komplett för nått år sen. Har varit supernöjd med detta tills nu. Någonting fyller upp ramminnena. Så fort man startar datorn och Win7 har laddats så är ca 40% av minnet fyllt, och det är juh aceptabelt, och däromkring brukar det ligga, typ runt 50% när man har MSN uppe och lite så där. men låter man datorn stå på ett par dagar så börjar det fyllas upp. Som nu tex, nu har datorn varit på ca en vecka, och nu har ja 381mb ledigt. Och då har ja denna sida uppe och en utforskare, sen nere i hörnet så är klockan igång, högtalaren, nätverksikonen, åtgärdscenter, HTC Sync och FreeRAM.

Provade installera det sistnämda, och den börjar rensa så fort det tar helslut, men den lyckas bara få ledigt ca 3-400mb.

Om man öppnar upp aktivitetshanteraren och kollar på Processer så är det inget som drar jättemycket där, och inget som ja inte känner igen, och plussar man ihop dom sakerna så är det typ 2-300mb som används.

Har provat ladda hem nått spyware program och körde, den hittade några stycken saker och tog bort dom, men inget blev bättre.

Datorn som ha har är en:
AMD Athlon 64 x2 dual core processor 5000+ med 2gigs ram och 750gig hårddisk.

Nån som kan tro sig veta va det kan vara?

Mvh!

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Norrbotten
Registrerad
Jan 2010

Om du hadde läst lite om win 7 så skulle du veta att det beror på en av windows 7 nya funktioner...

Edit:
Lite mer info finns på http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/02/behind-the-wind...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Mstad
Registrerad
Feb 2010

Men varför kommer det bara sådär nu? Har haft win7 installerat sen tidiga beta versioner, Det började för ett par veckor sen bara.

Bra sida! Nu vet ja iaf varför den gör som den gör. Men vad gör man åt det?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Feb 2005
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Kardanmannen
Men varför kommer det bara sådär nu? Har haft win7 installerat sen tidiga beta versioner, Det började för ett par veckor sen bara.

Bra sida! Nu vet ja iaf varför den gör som den gör. Men vad gör man åt det?

Inget. Det är som det ska vara. Anledningen till att man har RAM är att ska användas...dessutom är 2GB minimum idag. Köp mer ram istället.

Der Steppenwolf

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Okt 2001

ja windows 7 drar ca 700Mb efter boot för APPS. Ram används till cache, disk cache framförallt helt enkelt filer du använt som buffras i ledigt minne men det använder bara ledigt minne och så fort apps behöver med dumpas disk cache. Sedan används ram till disk buffert också det är nog till för att buffra data som precis ska skrivas till disk osv. Men cache har låg till igen prioritet över apps.

Det använder vad som blir över.

Du kan få fram en mer avancerad minneshanterare i windows 7 i task manager.
Men som du ser där så står det 492Mb cache bland annat.

Windows tycker jag suger på att redovisa vad minnet används till så här kommer en bild på en linux maskin som har 12Gb ram och skärmdumpen är tagen under vanlig web surfande, mail och msn inga krävnade apps efter ca en dags användande.

Där kan du ser 12% är program 58% är Disk cache och disk cache är som sagt filer från olika medium, hårddisken främst men kan även vara filer från din NAS eller liknande du har använt nyligen. Buffras helt enkelt i ledigt minne i fall du får för dig att arbeta med filen igen så varför hämta tex 1Gb fil från disken IGEN när man kan läsa den från ram minnet näst intill ögonblickligen om där ändå finns plats. Alla modärna OS gör på detta vis.

Men så fort Du får slut på ledigt minne. Det är 27% ledigt där på skärmdumpen. Startar man något minneshungrig program som vill ha mer än det 27% ledigga minnet så dumpas mellanskillnaden i from av disk cache då det inte har nån prioritet över applikationer.

Alla modärna OS använder eller BÖR använda allt ledigt ram för att buffra relevant data. Utan det blir allt slöt som attan. Varje fil du ska komma åt kommer man märka av laddtiden på osv. Blir SEGT.

Så länge du inte får slut på minne för applikationerna så kommer datorn fungera. Men det är väl rätt gött att ha ungefär 2x mängden ram som programmen tar. Alltså tar dina program 2Gb ram bör du ha 4Gb så du har 2Gb disk cache.

Ju mer ram du har ju mer data kan OS:et cacha i ram minnet för att använda vid senare tillfälle.

Gallerier: Modern Midi