Permalänk
Medlem

Senaste nytt om ZFS

Hej grabbar,

Jag har använt Zfs ett bra tag nu! Har dock inte uppgraderat min filserver sen förra året. Jag undrar om ni vet vad som har hänt på ZFS fronten?

Jag har hört att Krypteringsdelen skulle var helt klar nu till 2010.03 releasen, stämmer det? Sen har jag även läst lite om Block pointer rewrite! Känner ni till det? Vet ni om det också kommer implementeras nu med 2010.03?

Det handlar väl om att man kan lägga till fler hdd i en raidz konfiguration i en och samma kolumn eller möjligheten att utöka från raidz1 till raidz-2 eller raidz-3.

Permalänk
Avstängd

Jag tror inte kryptodelen blir färdig till 2010.03 releasen. Det lär dröja ytterligare några builds.

Och BP rewrite tror jag inte är färdigt heller. Sist jag hörde, så funkade BP rewrite på en idlande zpool, men inte på en zpool under drift. När detta är klart så kan du utöka/minska en raidz konfig och (antagligen) ändra från raidz1 till andra konfigs.

Det som kommer i 2010.03 är att du får dedup. Det är väl det, tror jag. Samt buggfixar.

Som sagt, filsystem är känsliga grejor. Om en kernel kraschar så blir du av med en dags arbete. Om ett filsystem kraschar så kan du bli av med flera års arbete. Man brukar säga att det tar MINST fem år innan ett filsystem börjar bli stabilt, efter release. Det lär dröja många år innan BTRFS är användbart.

Permalänk
Medlem

Tack för ett snabbt svar

Det återstår med andra ord ganska mycket arbete. Jag som trodde att alla dessa punkter hade blivit färdig utvecklade.
Men just BP rewrite är ju den som är mest intressant. Undrar hur långt dom har kommit med just den biten?

Permalänk

Tidsplanen för ZFS Crypto säger att det ska integreras Q1 2010. Det borde (inte säkert dock) då ske i och med någon utav buildsen som kommer strax efter 2010.03. Om jag inte minns fel så ska väll b134 taggas som 2010.03 om den anses vara stabil nog för att vara en release version? Så vi kanske kan få en testbar version (dock inget jag skulle köra 24/7 på min filserver på ett bra tag) utav Crypto inom en tämligen snar framtid, b135 eller b136 kanske?

http://hub.opensolaris.org/bin/view/Project+zfs-crypto/

BP rewrite tror jag däremot kommer att dröja ett tag till, som saddam skriver.

Annars är du välkommen in i värmen i OpenSolaris 2009.06 tråden här i samma forum för de senaste uppdateringarna inom OSOL.