Glossy eller Anti Glare?

Permalänk

Glossy eller Anti Glare?

Hej,
Jag skall köpa en MBP 15" om några veckor, men jag funderar på en sista sak...

... Ska jag köpa glossy eller anti glare?
Pros & cons?

Permalänk
Medlem

In och kolla i en butik som har båda.

Glossy speglar du sig själv i och allt bakom, antiglare gör inte det. Jag hade nog valt antiglare, men är en smaksak - så bäst att jämföra själv innan du lägger 20k på en laptop.

Permalänk

Själv hade jag gått på glossy, så med andra ord - vi andra kan ju inte veta vad du tycker om, testa och se vad du själv vill ha.

Permalänk

Jag har ju haft andra bärbara datorer med blanka och matta skärmar, men jag vet inte riktigt...

Om man bortser från att man kan spegla sig i den blanka skärmen, är det några andra skillnader mellan dem?

Permalänk
Medlem

Inte direkt. Skulle tro att det bara är olika ytor framför dem. Såg någon som skrev förut att glossy ger mer kontrast, men tror det bara är skitsnack. Sitter du med båda i ett kolsvart rum, skulle du inte se någon kontrast skillnad.

Tror det snarare är så att ögat luras av skrämen. Antiglare får ju lite matt ljus som ger dålig kontrast i solljus mot skärmen, såsom alla matta skärmar. Den som är glossy får ju detta ljus i form av en reflektion, som är ett betydligt starkare ljus, och kan därför uppfattas som mer kontrastrik.

Men tänk innnan du köper, då det inte går att ändra. Finns ju videos du kan se, YouTube - 15.4" MacBook Pro Unibody Matte Screen - An Amateur Unboxing and Review , men egentligen ska du se irl.

Själv skulle jag nog valt matta, då jag sitter med 24" iMac här på jobbet, som reflekterar mig själv. Min kollega som redigerar, har blivit tvungen att sätta upp en matt sv art filt på väggen bakom sig, som hjälper lite. Kan vara jobbigt att kolla ibland på skärmarna då det är två olika fokusavstånd (reflektion och skärm).

Och har man en helsvart skärm, ses det bäst. Så ligger du och kollar på en film, kan det nog vara väldigt irriterande med Glossy, då du ser reflektionerna där det är svart.

Permalänk
Medlem

Personligen tycker jag faktiskt att man får lite trevligare kontrast och färger med en glossy, men man kommer ju inte ifrån att den speglar det mesta runt sig heller. Personligen skulle jag anpassat miljön runt mig och gått på en glossy, men det är ju bara jag Som sagt, bege dig någonstans för att undersöka och själv ta reda på din personliga smak.

Sitter du dock intill fönster eller där det är väldigt ljust är glossy rätt snabbt borträknad.

Permalänk

Hmm, jag är rätt mycket på resande fot, så det kanske blir en matt skärm trots allt.
Tror nog den kan vara det rätta för mig...
Annars så använder jag photoshop rätt mycket och redigerar foton där, men det bör ju fungera på matt skärm också.

Permalänk
Medlem

Sitter med en MBP 4.1 dvs modellen innan unibody och har en glossy skärm (men inget glas) och jag kan säga att problemet är som störst när man kör på batteri och inte vill ha max skärmstyrka för att spara på batteritiden.

Ställer man upp skärmstyrkan så kan man kompensera problemet rätt så bra, man jag kan tänka mig att det är värre med en blank skiva framför skärmen. Man skaffar sig en bärbar dator för att man ska kunna vara mobil och då kan man inte alltid kontrollera ljuset, om man sitter vid ett fönster på biblioteket eller på skolan eller i soffan framför tv:n osv...

Jag kommer tveklöst att köpa en matt skärm när det är dags att pensionera denna datorn om några år. Och då är ändå denna skärmen inte hälften så blank och reflektiv som nuvarande glossy skärm är.

Här är en film med samma skärmtyp jag har

Här är en riktigt bra jämförelse i olika miljöer med dagen skärmar.

Permalänk
Medlem

anti glare helt klart

Permalänk
Medlem

Schack matt

Permalänk

Det blev en anti-glare! Den kommer på måndag enligt Apple.

Permalänk
Inaktiv

De reflekterar ljus på olika sätt. Man kan jämföra det lite med en spegel och en aluminiumplatta. En spegel ger en direkt spegelbild av ljuset - en aluminiumplatta sprider ut ljuset mer över hela ytan. Så en anti-glare kommer att se dassigare ut utomhus, och en glossy kommer verka ljusstarkare, men där är det mer viktigt att vinkla datorn satt man inte har starka ljuskällor direkt bakom. Glossy ger skönare färger och kontrast, enligt vissa, och jag är beredd att hålla med. Iaf på budgetskärmar, paneler med bättre kvalite kanske är en annan sak. Detta är helt enligt egen erfarenhet, har ingen källa på nåt jag säger Men du har ju redan köpt, så hoppas du blir nöjd!

Permalänk

Jag blir nog nöjd!

Någon som vet om man kan köpa en svart ram och sätta dit? (svart utanför skärmen är snyggare än aluminium)

Permalänk
Medlem
Skrivet av Racemouse:

Jag blir nog nöjd!

Någon som vet om man kan köpa en svart ram och sätta dit? (svart utanför skärmen är snyggare än aluminium)

Sätt ett varv med Eltejp runt...

Visa signatur

[Phanteks Enthoo Pro TG] [ASUS ROG Strix 850W Vit] [Delidad i7 7700K] [Corsair iCUE Hydro H150i ELITE CAPELLIX Vit] [Corsair Vengeance RGB PRO SL DDR4 16GB 3200MHz/CL16 Vit] [ASUS Z270-F] [Gigabyte RTX 2070 Super 8GB GAMING OC Vit] [C:WD Black SSD 256GB M.2, E:Seagate Firecuda 1TB, F:Samsung 860 EVO 1TB, G:Seagate IronWolf 4TB & H:Seagate Momentus XT 7200.1 500]

Permalänk

Haha, borde finnas en snyggare lösning!