Varför är de så funtade?

Permalänk
Medlem
Skrivet av astrob0y:

men ändå så har pc-spelmarknaden blivit väldigt marginaliserat. Från att tidigare varit den plattformen som gett flest spelalternativ, bäst grafiska upplevelse till att dela plats med konsoler (med hårdvara från mitten av 2000 talet), till att ibland få ta del av halvslaskiga portningar som dessutom kommer några månader efter konsolversionerna.

Det är för att det inte finns någon kapten som styr skeppet "PC-spel". Bakom varje konsolltillverkare finns en stor rik ägare som marknadsför och styr utvecklingen. På PC finns ingen sån, Microsoft gav upp PC och satsade allt på XBox istället. Med andra ord är det faktiskt delvis Microsofts fel.

Permalänk
Medlem

Astro. Jag tror det är så lätt som att det är lättare, billigare och får mer pengar tillbaka genom att utevckla till konsoller.

Lättare: Bestämd hårdvara som de måste arbeta runt. Klara direktiv.

Billigare: Av just nämnda anledning. Finns en gräns för hur mycket man kan göra.

Mer pengar: Tror att pcspels-nedladdare är kraftig majoritet om man jämför med konsoll-nedladdare. Visst laddar folk ned på konsoll. Inga tvivel. Men jag tror PERSONLIGEN inte att konsollare laddar ner mer än pc. Konsollspel är också dyrare. Det är nog där de tjänar in mestadelen av sina pengar.

Permalänk
Medlem

Jag har läst i en intervju med en av grundarna av Vale där denna säger att lobby verksamheten från konsolföretagen är kraftig. Så där finns det en poäng

Och en liten jämförelse hur piratkopieringen ser ut. Tänk dig att du själv är en utvecklare som måste punga ut x antal miljoner. Vilken marknad skulle du rikta in dig mot om du skulle mötas av denna typ av siffror från en av de större torrent sidor?

PC 30e juni 2010

xbox360 30e juni 2010

De spel som var mest populärast var de nyaste på markanden. Spel som kräver en kraftfull och i många fall dyr dator för att kunna fungerar väl...

Om jag bryter mot någon paragraf så ber jag redan nu om ursäkt.

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Entusiast

Håller med och har sagt detta i en massa trådar innan, gillar ni inte sättet spelet är skyddat på eller tycker det är jobbigt att ni behöver DLC så spela inte spelet då. Om ni laddar ner det istället för att låta bli det så visar det bara att ni gör det av ren snålhet, även om ni har pengar eller ej. Spel är inte en livsnödighet.

Visa signatur

PS5 :: Switch :: Steam :: StarCraft II

Permalänk
Medlem
Skrivet av TreD:

..Det är nog där de tjänar in mestadelen av sina pengar.

De där extra 50-100 kronorna som ett konsolspel kostar går väl till Nintendo/MS/Sony för att spelet utvecklas till deras platform? Dom ska ju ha sin del av kakan också. Men som du säger, det är ju både lättare och billigare att utveckla till konsoler.

Permalänk
Medlem

Jag tycker att man skall betala för sina spel precis som för andra varor. Däremot så accepterar jag inte att jag som betalande kund får en sämre vara än den som bara stjäl spelet.

Drakoniska kopieringsskydd (Ubisoft) eller spelbutiker som försöker hindra mig som konsument att sälja mina spel till någon annnan när jag tröttnat på dom (Steam) är inte acceptabelt.
Hur man sedan gör för att komma runt dessa problem är upp till ens egen moral. Om ett företag kränker mina rättigheter med tveksamma användarvillkor så ser jag inget moraliskt problem i att bryta mot dessa.

Innan vissa börjar skrika om vad lagen säger så vill jag påminna om att användarvillkor (EULA) INTE är detsamma som lag.

Visa signatur

be quiet! Dark Base 900 | Asus X-79 Deluxe | i7 4930K@4.4GHz | Corsair Dominator 16GB | RTX 2070 | Samsung 840 Pro 512GB SSD | Corsair AX 860W

Permalänk
Entusiast
Skrivet av Babianen:

De där extra 50-100 kronorna som ett konsolspel kostar går väl till Nintendo/MS/Sony för att spelet utvecklas till deras platform? Dom ska ju ha sin del av kakan också. Men som du säger, det är ju både lättare och billigare att utveckla till konsoler.

Om dom säljer 1,000,000 enheter på konsol och 500,000 enheter på PC så tjänar dom grovt mycker mer pengar oavsett hur mycket microsoft/sony/nintendo tar. Det är nog det han menar.

Visa signatur

PS5 :: Switch :: Steam :: StarCraft II

Permalänk
Medlem

Pirater orsakar högre pris på spelen, som du å ja som köper spelen ärligt får betala för.Spelutvecklarna måste ta in dom förlorade inkomsterna på piratkopade spel genom att höja priserna på spelen.Har några spel som använder steam,gillar inte skiten men köper spel lagligt.Update: Se på Amiga spelvärlden,blev sönderkopad,snart ä PC spelvärlden där osså.

Visa signatur

Asus Rampage IV Extreme, Intel i7 3930K, Intel SSD 510 250 GB, Intel SSD 730 480 GB, WD Veloci Raptor (3,5) 1 TB, G.Skill F3-12800CL9Q-16GBXL, Asus GTX Titan, NZXT Phantom: Pink, Windows 7 Home Prem sp1 64 bit. Noctua NH-L12. Ducky Shine 3 - Cherry MX Red - vita LEDs - Jukebox SA keycaps set. Ducky Shine 3 - Cherry MX Black - röda LEDs. Ducky One RGB YOTG, Miami keycaps set. Mionix Avior 7000.

Permalänk
Medlem
Skrivet av shivers:

N
texttext

Mycket känsloargument.
På frågan om 1000 kronor är värt 8 timmar så svarar jag lätt ja. Om jag anser att det är värt. Alltså en obesvarlig fråga.

Vilka studier är det som torrentfreak hänvisar till? Om det är studien om musiknerladdning och inköp så är den inte valid. Det går dessutom inte att överföra ett resultat med en frågeställning till en hel ny frågeställning.

Varför du inte - enligt lag- får spela spelet (som du vill spela) om du inte har betalt för vilar på en enkel logik som vi får leva med. Varför skyller du på ett företag försöker värna om det de har producerat fram? Bör man inte kolla på källan till problemet- nerladdning. Utan piratkopiering, inget behov av sådant skydd.

En hel bransch pekar på att de förlorar pengar iom att folk laddar ner och inte betalar för varan. Det är mindre chans att pirat inte köper något som är gratis- särskilt när man är ungdom och fattig.

Men om man ska följa logiken som finns i din post så är det bara att börja ladda ner- företag förlorar inga pengar på det. Företagen får ju gratis reklam. Generation gratis

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem

Shivers. Som jag nämnde tidigare. Känner du att du gör spelbranschen en tjänst av att ladda ner? Får du den att frodas? Hjälper du den?

Eller gör du inget alls och förväntar dig saker gratis?

Permalänk
Medlem
Skrivet av TreD:

Shivers. Som jag nämnde tidigare. Känner du att du gör spelbranschen en tjänst av att ladda ner? Får du den att frodas? Hjälper du den?

Eller gör du inget alls och förväntar dig saker gratis?

Som jag skrev innan, genom att kunna ladda ner, kan jag se hur spelet är och kan avgöra om det är värt pengarna eller inte. Gör dom ett bra spel lär dom tjäna pengar på det också.

Speltillverkare gör spel för att tjäna pengar, right? Vill dom tjäna pengar vill det till att dom gör spel som är värda pengarna med. Ett bra spel som StarCraft II, tror ni detta kommer floppa på grund av nerladdning? Verkligen inte, då det är ett spel som är bra.

Nämn ett "bra" spel som det gått dåligt för på grund av nerladdning?

Självklart kan inte spelbranschen säga offentligt att det är OK att ladda ner deras spel, men dom tjänar på det och det vet dom om. Sen finns det skit utvecklare som skyller på piraterna för deras spel är skit och ingen köper det.

Permalänk
Medlem

Han köper ju spelen han gillar. Om han "testar" spelet innan och inte gillar det så köper han det ju inte, men han skulle ju aldrig köpt det annars heller. Så jag skulle allt säga att Shivers, samt alla andra som gör på samma sätt, gynnar spelbranschen. Däremot så finns det ju rötägg som bara laddar ner utan att köpa något spel alls.

Permalänk
Medlem

Minns att jag laddade ned Garry's Mod förrut, vilket resulterade i att jag och många vänner till mig köpte det!
Så i min åsikt så KAN piratkopiering gynna företag.

Visa signatur

R7 5800X - RTX 3080

Permalänk
Medlem
Skrivet av Babianen:

Han köper ju spelen han gillar.

De han/du inte gillar tillräckligt mycket då men ändå spelar? Väntar du 2 år o köper det då? Eller spelar det ändå?

Vad sägs om singleplayerspel? Hur länge spelar du ett sånt innan du rusar ut o köper det? Hela det här påståendet känns så otroligt att talesättet "Saker som låter för bra...." kommer upp.

Skrivet av Babianen:

Om han "testar" spelet innan och inte gillar det så köper han det ju inte, men han skulle ju aldrig köpt det annars heller.

Kan han ju visst göra? Ärliga människor läser rescensioner och kollar vad likasinnade tycker på forum. Så även om han inte gillat spelet hade han ändå köpt det och företaget hade ändå fått pengar.

Skrivet av Babianen:

Så jag skulle allt säga att Shivers, samt alla andra som gör på samma sätt, gynnar spelbranschen.

Vilket låter som ett sätt att rättfärdiga sitt beteende.

Skrivet av Babianen:

Däremot så finns det ju rötägg som bara laddar ner utan att köpa något spel alls.

Ja. Majoriteten av folk som laddar ner ursäktar sig med att säga att de köper spelet om det är "tillräckligt" bra. Jag tror inte ens de lurar sig själva när det säger så.

Jaow jaow. Det här är en diskussion som aldrig går att lösa.

Permalänk
Medlem
Skrivet av TreD:

För att tjäna pengar måste man nå ut till publiken, "inte tillräckligt" säljer inte. Spelbranschen tjänar otroligt mycket, därför kommer det nya spel och nya utvecklare hela tiden för att få sin del av pengarna. Problemet idag är att det finns så många spel som floppar, som är så otroligt dåliga. Just av spelbranscher som enbart vill tjäna pengar och lägger inte ner så mycket energi i skapandet. Ett spel jag tycker är OK, alltså inte är bra men ändå är underhållande, det är ett spel jag aldrig skulle få för mig att betala fullpris för. Det får bli när det är i REA. Spel är inte billiga, en vanlig människa har inte råd att lägga ut 500-600kr till varje nytt spel som släpps som du inte ens har en aning om är bra eller inte, om du kommer tycka det är kul eller dåligt. Nerladdning underlättar valet av köp.

Recensioner hjälper inte mig. Jag får deras uppfattning av spelet men inte en personlig åsikt om vad jag tycker om spelet, därför laddar jag hellre ner än att överlåta mitt beslut till en random snubbe som recenserar det.

Sen att du påstår att majoriteten laddar ner och säger att det inte är tillräckligt bra? What? Du måste tänka lite mellan raderna. Om du spelar ett spel och tycker det är hel skoj, då köper du det om du har råd till det.

Permalänk
Medlem

Sen kan man ju också undra om det är rimligt att de ska kunna ta betalt för samma spel om och om igen och kan på så vis tjäna hur mycket pengar som helst efter att deras utvecklingskostnad är intjänad på ett enda spel. Känns lite som att till ex en byggfirma bygger ett hus till en familj, de tar då ett pris som dels täcker materialkostnaderna och även arbetarnas löner osv. Sedan kommer de tillbaka till samma hus en månad senare efter att det är färdigbyggt och demonterar huset och sedan så sätter de ihop det igen och för det så tar dem samma pris som de tog första gången de satte ihop huset. Så de kan alltså tjäna massa pengar på samma bygge om och om igen. Kanske inte den bästa jämförelsen men jag hoppas någon förstår iallafall XD. Jag vet inte hur man skulle kunna lösa detta men det känns ändå lite illa.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X3D | Arctic Liquid Freezer II 420 | G.Skill Trident Z Neo 32GB 3600Mhz CL16 | Kingston KC2500 2TB x2 | ASUS ROG STRIX B550-F Gaming Wifi | ASUS ROG STRIX RTX 4090 OC | Corsair RM750x | Fractal Design Torrent | 6x Noctua NF-A14 PWM

Permalänk
Medlem

Klart dom vill ha tillbaka NES-tiden då inte internet fanns och man fick köpa grisen i säcken och bli totalt jävla ÄGD av att det var ett skitspel man hade köpt, på den tiden gick det dock att iaf retunera det eller sälja vidare, idag är det mycket svårare med PC-spel.

Back To The Future Cinemassacre Productions är ett av många exempel, LJN på tiden (senare THQ på SNES) lyckades fixa i princip alla filmlicenser och spotta ut skitspel efter skitspel. Klart som fan industrin vill till det... fast det är svårt med internet nu när det finns recensioner och dylikt, men går jhu alltid att försöka muta någon ala Kane & Lynch?

Permalänk
Medlem
Skrivet av wasidop:

Minns att jag laddade ned Garry's Mod förrut, vilket resulterade i att jag och många vänner till mig köpte det!
Så i min åsikt så KAN piratkopiering gynna företag.

ja det var ju ett tag sedan garrys kom ut

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem

Usch ja dessa ständiga kamper mellan pirater och företag. Och dom stackare som drabbas är dom ärliga konsumenterna

Visa signatur

breathe, smile and be happy

Permalänk
Entusiast
Skrivet av shivers:

Recensioner hjälper inte mig. Jag får deras uppfattning av spelet men inte en personlig åsikt om vad jag tycker om spelet, därför laddar jag hellre ner än att överlåta mitt beslut till en random snubbe som recenserar det.

Jag har köpt otaliga mängder spel dom senaste 5-10 åren utan att ladda ner å prova först, och inte ett enda har jag tyckt var tråkigt. Hur har jag lyckats med detta? Spenderar ~20-30 min och kollar igenom diverse recensioner och gameplay filmer.

Detta kan alla göra, men visst, jag antar att det är roligare å bara ladda ner det å lägga pengarna på annat istället.

Skrivet av shivers:

Sen att du påstår att majoriteten laddar ner och säger att det inte är tillräckligt bra? What? Du måste tänka lite mellan raderna. Om du spelar ett spel och tycker det är hel skoj, då köper du det om du har råd till det.

Nej, enbart en liten del utav piraterna har detta tillvägagånga sätt. De flesta laddar ner, spelar igenom det och tycker det är 'inte bra nog' och laddar då ner nästa spel. Att tro något annat är bara fånerier

Visa signatur

PS5 :: Switch :: Steam :: StarCraft II

Permalänk
Medlem

Då mina andra posts blev borttagna tänker jag inte lägga ner mer energi att skriva i tråden.
Tydligen kan man inte diskutera öppet här.

Permalänk
Medlem

Nej det verkar vara väldigt svårt att prata om fildelning på sweclockers. Det är så lätt att snudda vid §7 och då är det inte så kul att föra en diskussion.

Själv håller jag med shivers en hel del och tycker inte att man automatiskt kan räkna varje ner laddat spel som en osåld kopia. Det är bara löjligt att påstå det. Misstänker att dom flesta som laddar hem spel är sådana som inte skulle ha råd att spela allt dom var intresserade av utan satsar på att lägga pengarna på sådant som man inte kan spela om man inte köper det, tex wow och andra spel med online funktioner och därför löser det på ett sätt som visserligen är olagligt men knappast något dom flesta bryr sig om. Känner inte någon som har något problem med att piratkopiera.

Hur politiker och företagen än tycker så tycker jag personligen att det är fel att kriminalisera så många. Att skapa lagar mot att ladda hem saker fungerar uppenbarligen inte så någon annan lösning måste hittas. Steam är ett jävla bra steg på vägen men priset på spelen är fortfarande för höga.

Visa signatur

Define R3, GA-Z97X, i5 4690k, 8GB Corsair, GTX780

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wishy:

Nej det verkar vara väldigt svårt att prata om fildelning på sweclockers. Det är så lätt att snudda vid §7 och då är det inte så kul att föra en diskussion.

Själv håller jag med shivers en hel del och tycker inte att man automatiskt kan räkna varje ner laddat spel som en osåld kopia.

Lösning vet jag inget om.
Men du menar att jag kan ladda ner spel och strunta i att betala för dem och ändå förlorar inte någon på det...Det är ju guld.

Och ja. Så dåligt låter argumentet att om att nedladdning inte per automatik leder till minskad inkomst.
Och igen- sen det blev vardagsmat att ladda ner spel så har pc-marknaden sakta men säkert krympt. Det tackar jag den minskade spelförsäljningen för och i förlängningen är det den ökade piratkopiering som är orsaken till det. Det finns liksom inget annat som pekar på en annan vettig förklarning.

Visa signatur

Ominous Doctrines Of The Perpetual Mystical Macrocosm

Permalänk
Medlem

Givetvis så kan inte det faktum att konsol marknaden har blivit galet stort påverka antalet sålda spel till pc. För självklart så köper alla spel både till konsol och pc och alla har definitivt både en konsol och en pc som går att spela på.

Sen när påstod jag att du kan ladda hem något utan att någon förlorar på det? Vad jag skrev var att jag inte tror att varje spel någon laddar hem utan att betala för det automatiskt skulle ha blivit en såld kopia. Och om du påstår någon annat så funderar jag på om du enbart kommer med löjliga argument för att väcka uppmärksamhet.

Du kan knappast på allvar tycka att det är rätt att bokstavligen kriminalisera så gott som varenda ungdom och väldigt många unga vuxna.

Visa signatur

Define R3, GA-Z97X, i5 4690k, 8GB Corsair, GTX780

Permalänk
Medlem

Jag köper inte spel för de är oftast skräp. Jag testar spelet, konstaterar att det inte är bra och sedan tar jag bort all associerad data. Fallout 2 är..11-12 år gammalt(?) och jag spelar det än. Samtliga av mina maskiner har det installerat och på en maskin så har det legat på samma plats sedan det släpptes(mer eller mindre). DET är vad jag kallar ett bra spel. Det är så bra så jag köper alla boxar, nyreleaser och gud vet allt. Jaja, pladder pladder men det verkar som att folk tappat sina standarder helt enkelt. Varför ska jag betala för ett spel som inte funkar när det släpps? Spel som lider av buggar i all oändlighet och är DÅLIGT? Vart tog demos vägen? Där har ni en nöt ni kan knäcka för jag tror att BC2 skapade ett sådant bra community PGA betan som släpptes IOM att folk visste vad som väntade.

Jag köpte BC2, jag gillar det spelet men jag börjar tröttna på det också PGA just att det är dåligt bara. Det känns inte bra helt enkelt, och jag hade ALDRIG köpt det om jag inte spelat betan innan för då intalade jag mig att det skulle fixas till release.

Om alla mina Falloutversioner skulle spårlöst försvinna så skulle jag köpa det igen, på 20 sekunder. Nu använder jag just Fallout för argumentets skull, jag har självklart flera spel som ligger mig varmt om hjärtat.

Visa signatur

4690k 1.25V 4.8 ghz |16 gb Corsair Plat|Slitmoddat 780TI 1250 mhz|Z97x SOC force|Seasonic plat 750W|Evo 850 250 gb.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wishy:

Nej det verkar vara väldigt svårt att prata om fildelning på sweclockers. Det är så lätt att snudda vid §7 och då är det inte så kul att föra en diskussion.

Ja tydligen får man inte lov att säga att man "laddar ner". Vilket därmed gör det lönlöst för oss som är för fildelning att kunna argumentera. Tråkigt.

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av shivers:

Ja tydligen får man inte lov att säga att man "laddar ner". Vilket därmed gör det lönlöst för oss som är för fildelning att kunna argumentera. Tråkigt.

Reglerna säger

Citat:

Det är inte tillåtet att sprida länkar med anknytning till piratkopierat material. Det är inte heller tillåtet att diskutera hur man kringgår kopieringsskydd eller olovligen kopierar upphovsrättskyddat material.

All antydan till innehav av piratkopierat material är förbjuden.

och

Citat:

Det är inte tillåtet att uppmana till brott eller sprida uppmaningar till brottsliga handlingar. Allt innehåll regleras av svensk lagstiftning.

Det är alltså tillåtet att diskutera piratkopiering som företeelse, moralfilosofi och nästan vad som helst. Det som är otillåtet är alltså att antyda innehav av piratkopierat material samt att uppmana till brott, men det bör väl inte hämma en någorlunda sofistikerad diskussion?

Permalänk
Skrivet av TreD:

Sen för alla pirater. Känner du personligen att du gynnar spelindustrin genom att ladda ner gratis? För det är ju det som verkar vara er slogan." Vi laddar ner men det gör inget för spelmarknaden skadas inte av det". Vilket känns som är rätt skevt påstående oavsett hur man vrider på det.

Ja, spelindustrin gynnas av fildelning. Mitt spelintresse ökar eftersom jag kan spela vilka spel jag vill men bara betala för de jag tycker är bra. Om jag inte skulle kunnat ladda ner skulle jag inte haft samma intresse för spel och inte satsat lika mycket på datorn som jag gjort (hårdvara+spel).

Det finns ingenting som pekar på att fildelare köper färre spel, det finns däremot mycket som talar emot. Bl.a. så är det de som fildelar film+musik som köper mest film+musik (enligt en undersökning, sorry har inte källan), så jag har svårt att tro att det är annorlunda med spel. Dessutom har lagar som IPRED visat att lägre internetaktivitet (färre fildelare) = sämre spelförsäljning.

Säg något faktabaserat argument som talar emot piraterna innan du börjar tro på att "folk fildelar ELLER köper för det är totalt omöjligt att göra båda"

Permalänk
Hedersmedlem

Som sagt, observera att forumet har regler.

Permalänk
Skrivet av Firkraag:

Jag har köpt otaliga mängder spel dom senaste 5-10 åren utan att ladda ner å prova först, och inte ett enda har jag tyckt var tråkigt. Hur har jag lyckats med detta? Spenderar ~20-30 min och kollar igenom diverse recensioner och gameplay filmer.

Detta kan alla göra, men visst, jag antar att det är roligare å bara ladda ner det å lägga pengarna på annat istället.

Varför ska man avgöra hur bra ett spel är genom recensioner (som är en annan människas åsikt och inte alls överensstämmer med ens egen) när man kan testa spelet först? "För att det är omoraliskt"? xD

Skrivet av Firkraag:

Nej, enbart en liten del utav piraterna har detta tillvägagånga sätt. De flesta laddar ner, spelar igenom det och tycker det är 'inte bra nog' och laddar då ner nästa spel. Att tro något annat är bara fånerier

Läs mitt inlägg ovan. Det du säger är bara dina teorier utan någon uppbackning av fakta.