Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2010

Fel Multipel i load

Tjena, sitter med en AMD Phenom II x4 965 Black Edition processor. Har funkat bra men det finns en liten grej som jag stör mig på och tänkte om ni kanske visste lösningen.

Som vi vet så brukar processorn automatiskt klockas ned när den inte används så aktivt, men problemet är att min processor inte "vet" när den ska klockas upp igen (17x 200 MHz, Default). Så den brukar fastna på typ 6-7 Multipel vilket innebär att jag får lagg i mina spel, jag har hitils löst det genom att klocka den manuellt med TurboV när det sker. Någon som vet varför detta sker och hur kan det lösas? (Allting är inställt på Auto i bios. Förutom RAM Klocken.)

PS: Kan inte höja multipeln i AMD Overdrive även om det är en Black Edition(Högre än 17 dvs), någon som vet varför?

PPS: Några tips på bra överklockings programvara?

Är tacksam för alla svar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Jul 2008

Uppdaterat bios? Kan bli så då den inte "hittar" rätt klockfrekvens på processorn. Ändra multipeln i bios istället.

Dell XPS 13 9370 | i5-8250U | 8 GB RAM | Intel HD 620 | 256 GB SSD

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Scania-Earth-Milky way
Registrerad
Nov 2001

Låter som du sitter på gamla korkade XP som inte kan utnyttja modern hårdvara. Om du vill fortsätta med det så leta upp AMD CPU-driver på Global Provider of Innovative Graphics, Processors and Media Solutions | AMD

Vägra fx 3of4 Pi 1M 1.84 s Memory remapping
Minnen har ingen egen hastighet. Märkningen anger bara vilken hastighet minnena uppges klara

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Västervik
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av Gahulol:

Tjena, sitter med en AMD Phenom II x4 965 Black Edition processor. Har funkat bra men det finns en liten grej som jag stör mig på och tänkte om ni kanske visste lösningen.

Som vi vet så brukar processorn automatiskt klockas ned när den inte används så aktivt, men problemet är att min processor inte "vet" när den ska klockas upp igen (17x 200 MHz, Default). Så den brukar fastna på typ 6-7 Multipel vilket innebär att jag får lagg i mina spel, jag har hitils löst det genom att klocka den manuellt med TurboV när det sker. Någon som vet varför detta sker och hur kan det lösas? (Allting är inställt på Auto i bios. Förutom RAM Klocken.)

PS: Kan inte höja multipeln i AMD Overdrive även om det är en Black Edition(Högre än 17 dvs), någon som vet varför?

PPS: Några tips på bra överklockings programvara?

Är tacksam för alla svar.

Vad har du för moderkort? Att det är Asus kan jag nästan lista ut då du har TurboV programmet. Jag har Asus M4A79T Deluxe och till mitt moderkort släppte Asus en väldigt buggig BIOS version (3107) där multiplern fastnade på väldigt låga inställningar runt 4 x 200. Det löste sig med en ny version 3205. Har du samma kort som mig så kan det vara det problemet, i såna fall måste du uppgradera BIOS

AMD Phenom II 955BE x4 @3.61GHz|SamSung 2 x 500GB 7200 RPM|Asus M4A79T Deluxe|4GB OCZ Black Edition 12800@1600MHz|Sapphire HD5870 1GB RAM|OS varierar, men mest Win XP x64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2010
Skrivet av Hardware guy:

Låter som du sitter på gamla korkade XP som inte kan utnyttja modern hårdvara. Om du vill fortsätta med det så leta upp AMD CPU-driver på Global Provider of Innovative Graphics, Processors and Media Solutions | AMD

Sitter faktiskt med Windows 7 x64, datorn är ca 1 månad gammal.

Skrivet av Hunter(Swe):

Vad har du för moderkort? Att det är Asus kan jag nästan lista ut då du har TurboV programmet. Jag har Asus M4A79T Deluxe och till mitt moderkort släppte Asus en väldigt buggig BIOS version (3107) där multiplern fastnade på väldigt låga inställningar runt 4 x 200. Det löste sig med en ny version 3205. Har du samma kort som mig så kan det vara det problemet, i såna fall måste du uppgradera BIOS

Har ett M4A79XTD EVO, antar det tillhör samma "familj", kan väll prova med att uppdatera bios men har hört att det ofta skapar fler problem. Det är inte ofta den fastnar, men när det sker brukar det vara när jag kört 2-3 olika spel innan utan att starta om datorn.

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Västervik
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av Gahulol:

Sitter faktiskt med Windows 7 x64, datorn är ca 1 månad gammal.

Har ett M4A79XTD EVO, antar det tillhör samma "familj", kan väll prova med att uppdatera bios men har hört att det ofta skapar fler problem. Det är inte ofta den fastnar, men när det sker brukar det vara när jag kört 2-3 olika spel innan utan att starta om datorn.

Har du kollat Asus forum? jag hittade i alla fall min lösning där. Annars kan det vara värt att uppgradera BIOS om du inte har den senaste versionen

Edit
Hur kollar du multipliern? i windows eller går du in i BIOS?

AMD Phenom II 955BE x4 @3.61GHz|SamSung 2 x 500GB 7200 RPM|Asus M4A79T Deluxe|4GB OCZ Black Edition 12800@1600MHz|Sapphire HD5870 1GB RAM|OS varierar, men mest Win XP x64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Trosa
Registrerad
Apr 2009
Skrivet av Hunter(Swe):

Har du kollat Asus forum? jag hittade i alla fall min lösning där. Annars kan det vara värt att uppgradera BIOS om du inte har den senaste versionen

Edit
Hur kollar du multipliern? i windows eller går du in i BIOS?

Starta om datorn och vid boot tryck Delete för att komma in i BIos menyn

I5-750 @ 4,0Ghz | corsair 850w | Corsair 1600mhz Dominator 8GB | samsung 1TB HDD | Crucial m4 SSD 64GB | P7P55 PRO | XFX HD 6970 | Fractal Design R2 Silver window mod | Corsair H50 watercooler
"CPU: AMD Phenom X2 [Överklockad till tre känslor]"
R2:Extended Silence Fenix

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Borås
Registrerad
Sep 2008

Stäng av cool 'n quiet i bios. Klockar ner din dator när den inte behöver användas till 100% men har hört att detta kan bugga sig ibland ^^

| CPU: Intel Core i5 3570K | Mobo: MSI Z77A-GD65 ATX | Ram: Corsair 16GB (4x4096MB) CL9 1600Mhz VENGEANCE | GFX: Gigabyte HD7970 OC 3GB | SSD: Corsair Force 3 120GB | HDD: Diverse Mekaniska 4TB | Chassi: Corsair 800D | PSU: Corsair AX 850W 80+ Gold Modulär | CPU Cooler: Corsair H50 |
Citera mig så hittar jag tillbaka hit :)

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2010
Skrivet av Hunter(Swe):

Har du kollat Asus forum? jag hittade i alla fall min lösning där. Annars kan det vara värt att uppgradera BIOS om du inte har den senaste versionen

Edit
Hur kollar du multipliern? i windows eller går du in i BIOS?

Använder mig av Core Temp. Allting som berör processorn är inställt på auto i bios, och den visar rätt information in "System info".

Skrivet av erdraug:

Stäng av cool 'n quiet i bios. Klockar ner din dator när den inte behöver användas till 100% men har hört att detta kan bugga sig ibland ^^

Har haft cool'n quiet avstängt, dock har jag använt EPU 4. Kanske det som bugar?

Trädvy Permalänk
Avstängd
Plats
Västervik
Registrerad
Jan 2004
Skrivet av Gahulol:

Använder mig av Core Temp. Allting som berör processorn är inställt på auto i bios, och den visar rätt information in "System info".

Har haft cool'n quiet avstängt, dock har jag använt EPU 4. Kanske det som bugar?

Vilken version av BIOS har du nu då? Finns ett BIOS som fixar nåt med EPU och AOD, men den är ju gammal den versionen (0901)
ASUSTeK Computer Inc.-Support-

M4A79XTD EVO BIOS 2102 är den senaste

AMD Phenom II 955BE x4 @3.61GHz|SamSung 2 x 500GB 7200 RPM|Asus M4A79T Deluxe|4GB OCZ Black Edition 12800@1600MHz|Sapphire HD5870 1GB RAM|OS varierar, men mest Win XP x64

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Aug 2010
Skrivet av Hunter(Swe):

Vilken version av BIOS har du nu då? Finns ett BIOS som fixar nåt med EPU och AOD, men den är ju gammal den versionen (0901)
ASUSTeK Computer Inc.-Support-

M4A79XTD EVO BIOS 2102 är den senaste

Problemet fixade sig när jag stängde av EPU 4 och satte på Cool n quiet istället. Verkar funka bra nu.
Tack för alla svar endå.