Permalänk
Medlem

Enklaste linux?

Vad är det enklaste linux? Jag skulle nämnligen vilja lära mig linux och jag tror att om man skall lära sig så är det bara till att dyka in så vad är ett bra linux os för mig att börja med? Red Hat?

Permalänk

Tycker att Ubuntu, Fedora, Mandriva med fler är ganska lika, däretom så har Ubuntu helt överlägset bäst dokumentation, support, 3e-partsstöd, community osv.
Så Ubuntu utan tvekan.

För mer hjälp sen finns Ubuntu-se.org (Officiella LoCot i sverige) och Ubuntu.se.

Rekommenderar att du laddar ner RCn för 10.10 som släpps om några dagar:
Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat) Release Candidate

Och till sist, lycka till, och välkommen till den ljusa sidan.

Permalänk
Medlem

Ubuntu!

Permalänk
Medlem

Jag tycker som tidigare att du ska börja med Ubuntu, men gärna våga prova saker.. våga "förstöra" din installation. Installera om ditt os många gånger.. lära dig terminalen. Kan du den hyffsat blir andra mindre grafiska linuxdistributioner ganska mycket mer intressanta genast, och du kan bara lära dig mer!

På köpet blir du en klippa på att använda google.. om det nu någonsin varit svårt

Det är ingen hemlighet att lära sig ett nytt OS är ett företag.. men ger man inte upp så finns det guld i slutet av regnbågen

Permalänk
Medlem

enklaste os att hantera är utan tvekan ubuntu dock krävs det vilja!! att lära sig linux eftersom ubuntu fungera out of the box i de flesta fall, man behöver inte veta mycket om linux om du har ubuntu som os installerat.
vill du lära dig linux kör så mycket som möjlig utan gui och välj en dist där man är tvungen att "pilla" lite för att få allt att fungera (arch t.ex eller varför inte en linux server helt utan gui)

Permalänk
Medlem
Permalänk
Medlem

Om du bara vill använda Linux så rekommenderar jag som alla andra Ubuntu, det är en av de enklaste och populäraste (vilket betyder att det finns många som kan hjälpa till om något går fel) varianterna. Om du däremot vill lära dig hur Linux fungerar så kan jag rekommendera ArchLinux istället, där man måste göra betydligt mer själv, men som man också lär sig mycket mer av. De har en bra wiki med all information som behövs för att komma igång.

Permalänk
Avstängd

Testa ett Linux som många använder så kan du snabbt få hjälp på dina frågor.

Installera Linux i VirtualBox, så slipper du ominstallera hela tiden. Då är det helt riskfritt att sabba din installation och du kan backa tillbaka om något skiter sig, på någon minut.

Permalänk
Medlem

mint

linux mint e bättre än ubuntu har mycket fler drivrutiner o allt funkar direkt utan en massa pill mint e ubuntu i botten fast med mera prog o drivare
my 2 cents

Permalänk
Medlem

du kan även kolla på distrowatch på olika distar o få en uppfattning om dom

Permalänk
Medlem

Linux är relativt enkelt. Att hitta den enklaste distributionen är knappast lönt.

Även om man väljer att installera en svårare distribution som Arch Linux så medför det inga större problem eftersom det är bara till att följa guiden på deras hemsida.

Ubuntu är antagligen bland de enklare alternativen och det är ganska enkelt att finna hjälp både på deras hemsida och genom google. En av fördelarna med Ubuntu är att man behöver inte ens installera det för att testa det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snurre6:

linux mint e bättre än ubuntu har mycket fler drivrutiner o allt funkar direkt utan en massa pill mint e ubuntu i botten fast med mera prog o drivare
my 2 cents

Håller med helt, Mint ser ut och fungerar nästan identiskt med Windows men är ännu smidigare, allt funkar direkt, det ser bra ut, det är faktiskt mycket enklare att använda än Windows.

Jag rekommenderar standard releasen på DVD, liveDVD, den är fullsmockad med grejer.

Du kan få support på det stora Ubuntuforumet eftersom det är 99% samma.

Det finns nån USB-creator grej inbyggt från start i den, du borde kunna installera Mint på hårddisken sen kan du testa Ubuntu på USB.

Ubuntu är inte lika snyggt från start som Mint och användarvänligheten/enkelheten att förstå är mycket lägre.

Dessa varianter ska också vara simpla: Mandriva, Puppy linux.

Permalänk
Avstängd

Enklaste Linux

Ubuntu och Linux Mint är bra.
Men testa gärna Pardus också. Den är enkel att installera och alla mediacodecs är förinstallerade likt Linux Mint. Finns på Svenska också:
Pardus | Trixon

Laddas ner här:
Pardus TÜB?TAK/UEKAE

Vet man inte hur man bränner ISO filer kan man även köpa DVD skivan billigt:
Welcome to Linux Cd.org - Pardus 2009.2 - International DVD - 32 Bits - (x86)

Permalänk
Medlem

Ubuntu.

Permalänk
Medlem

Ubuntu eller Mint ( som är Ubuntu i botten )

Om du sedan använt Ubuntu ett tag och vill lära dig mer så skulle jag rekommendera att installera Arch Linux och konfigurera upp och kanske använda ett litet tag. Bara av att installera och sätta upp Arch lär man sig så otroligt mycket om linux då allt inte är förgjort som i Ubuntu utan du måste steg för steg fixa allt.

Själv sitter jag i Ubuntu, testade arch ett tag men gick senare tillbaka till ubuntu då allt var så komplicerat men småhackande blev betydligt enklare efter

Permalänk
Avstängd

Använder en Eee PC 701 som experimentdator och av alla Linux distros gillar jag Puppeee men det är specialiserat för just Eee PC datorer. Kör det från ett MicroSD kort (för litet för mobilen) i en MicroSD USB-kortläsare.

Finns också: Puppy Linux och Fluppy för andra datorer.