Lättprogrammerat "styrkort" till PC?

Permalänk
Medlem

Lättprogrammerat "styrkort" till PC?

Tjena.

Tänkte ge mig på ett litet projekt.
Jag skall styra lite olika saker, lite pumpar, magnetkontakter osv.

Så jag behöver någon form av PCI-kort med analoga in och utgångar, gärna 230V och med nån lättprogrammerad programvara till.

Nån som har något tips?

Permalänk
Medlem

kolla här: temperatur.nu Forum • Hemautomation/Teknik där finns mycket tips.
https://www.m.nu/ hittar du dessutom det du söker.

Permalänk
Avstängd

K8055 från Velleman är lättprogrammerat. En DLL medföljer som kan användas för de flesta språk. Även linuxportar finns tror jag.

Kombinationen PCI+nätspänning tror jag inte finns, men det finns också reläkort för serieport eller USB, bl.a. från Velleman.

Jag skulle nog välja en extern IO-box för serieport. Med RS232 så kan det programmeras i alla miljöer utan några DLLer eller USB-drivrutiner.

Permalänk

Allra enklaste skulle jag säga vore Labview med labview godkända DAQ, då blir det supperlätt att styra analoga in och utgångar och behandla denna information på olika sätt. Alltså det är "grafisk programmering", vill man lägga på ett filter så väljer man bara en sådan box och drar "kablar" till och från den och eventuellt ändrar någon parameter från en "grafisk" gränssnitt med bra beskrivning.

Nackdel, ja det är svindyrt. Det fanns dock ett studentpaket förut med en billig enkel DAQ och studentversion av labview för 1000kr, vilket jag dock inte tror finns i dag. Sedan så ska även vanliga ljudkort enkelt att använda från labview för som analog in/utgång, med nackelar som dålig upplösning och sampling rate. (men med fördel att man inte behöver köpa ett skit, har man behov av flera analoga gångar så finns det "analoga multiplexers".

Nå annars så kör med det MBY nämner, det är nog det vanligaste bland hobbyprogrammerare, vilket har till fördel att det är lätt att hitta exempel. Jag ville bara nämna ett intressant alternativ, som iaf jag skulle använda om du hade behov av "signalbearbetning".

Exempel på en PID-regulator i Labview.(aningen lättare än att göra samma sak i c)
YouTube - Building a PID Controller with LabVIEW and USB Data Acquisition Hardware

Permalänk
Avstängd

Det är väl ingen vits med att binda sig till LabVIEW? En DAQ som är specialgjord för LabVIEW verkar vara en dum sak. För det första kan redan LabVIEW hantera de flesta IO-kort eller mätinstrument med gränssnitt, för det andra så verkar TS vilja "programmera enkelt". LabVIEW är inte enkelt (rättare sagt: inte för noviser). Det enklaste måste ändå vara vilket kort som helst som bara har serieport. Så länge protokollet är specat kan det användas med vilken dator som helst med vilket programmeringsspråk som helst.