AHCI-problem med nytt Sandy Bridge MB

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Maj 2007

AHCI-problem med nytt Sandy Bridge MB

Har just köpt ett Gigabyte P67A-UD4, och kunde inte låta bli frestelsen att också boosta med en SSD från Intel.

Har förstått i guider (Länk) att man ska välja AHCI istället för IDE för att få ut bättre prestanda med NCQ m.m.

Har dock ett problem. När jag väljer AHCI i BIOS, slutar mina diskar att finnas till. Även DVDn försvinner. De syns inte ens i enhetslistan inne i BIOS! Jag kan således inte ens boota från Win7-skivan för installation... Har prövat olika slottar för IDE enheterna, men det hjälper inte...

I IDE fungerar allt felfritt, och jag kan boota från skivan och installera Win7 till SSDn, men det stör mig att jag inte kan få ut maximalt med prestandan ur SSD:n

Vad är fel???

Intel Core i7-4770K @ 4,4 MHz | Geforce GTX 780 @ Stock | Gigabyte Sniper M5 rev 1.0 | 8 GB Corsair Vengance LP PC3-12800 @ 1600 Mhz | 256 GB Samsung 830 SSD | Corsair Obsidian 350D | Corsair Enthusiast Series Modular TX850M | Corsair H80i | Dell U2711 | Windows 8 x64 Professional

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Sep 2006

Står nått på Gigabyte site

Marvell RAID Preinstall Driver (SATA3) for AHCI Mode Note: Press F6 during Windows setup to read from floppy.

http://www.giga-byte.co.za/Support/Motherboard/Driver_Model.a...

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Stockholm
Registrerad
Feb 2009

Du måste ställa in det innan du installerar ett OS på Disken. Jag har samma grej.
Slår jag på ACHI nu så försvinner disken och den kommer inte kunna BOOTA. Drar jag tillbaka till IDE funkar det prima.

MVH Danizzh

Why!?

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2008

Att de försvinner i listan i BIOS är som det ska vara. Men du får väl fortfarande välja bootordning om det ska vara CDROM först och sen HDD-0 osv?

Hemma: Core i5 2500K | ASRock P67 Extreme4 | 16GB Vengeance 1600 MHz | TRUE 120 | EarthWatts 650W | Gigabyte GTX 670 OC | Audigy 2 ZS | Intel 530 240 GB | Force3 120GB
Jobbet: Xeon E3-1275v2 | ASRock Z68 Pro3-M | 32GB Crucial Ballistix 1600 MHz | CM Hyper 212+ | XFX Core 450W | CM Elite 341 | Intel 520 180 GB + 830 120GB | WD Black 2TB
Extradator: Core i7 870 | ASRock H55M-LE | 8GB 1600 MHz | Intel 320 120GB | VX 550W

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Tullinge
Registrerad
Jun 2005

mitt gamla gibabyte ds3 som snart är 3år gammalt klarar AHCI utan problem eller drivrutins diskar eller dylikt. lite små skumt, nåja har själv en sandy bräda och prolle som ligger kanske man ska förbereda sig på smärta med sin SSD och AHCI

Ryzen 1700 @ 3.86ghz, Palit GTX 1080 GR Premium

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Maj 2007

Hmmm, LÄNK.

Kan nog vara värt en uppgradering. Är det lösningen, tro?

Intel Core i7-4770K @ 4,4 MHz | Geforce GTX 780 @ Stock | Gigabyte Sniper M5 rev 1.0 | 8 GB Corsair Vengance LP PC3-12800 @ 1600 Mhz | 256 GB Samsung 830 SSD | Corsair Obsidian 350D | Corsair Enthusiast Series Modular TX850M | Corsair H80i | Dell U2711 | Windows 8 x64 Professional

Trädvy Permalänk
Medlem
Registrerad
Jul 2008

Som sagt, har du CDROM som första boot-enhet?

Hemma: Core i5 2500K | ASRock P67 Extreme4 | 16GB Vengeance 1600 MHz | TRUE 120 | EarthWatts 650W | Gigabyte GTX 670 OC | Audigy 2 ZS | Intel 530 240 GB | Force3 120GB
Jobbet: Xeon E3-1275v2 | ASRock Z68 Pro3-M | 32GB Crucial Ballistix 1600 MHz | CM Hyper 212+ | XFX Core 450W | CM Elite 341 | Intel 520 180 GB + 830 120GB | WD Black 2TB
Extradator: Core i7 870 | ASRock H55M-LE | 8GB 1600 MHz | Intel 320 120GB | VX 550W

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004

Iom att man väljer AHCI i bios får man extra val i bootlistan, så kolla där så du inte har fler val för tex DVD:brännaren och/eller SSD:n?! Att du inte ser dessa i bios är för att AHCI laddas in efteråt med egen manager

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Maj 2007

Jag får upp bootlistan utan problem, och kan där välja CDROM, vilket tar mig till boot:en för DVD-skivan av Windows 7. Problemet är att den aldrig bootar! Jag börjar fundera på om DVDROM-enheten (Samsung SH-S203B) är för gammal för att klara av att boota i AHCI-mode.

Jag slutade krångla, och valde en annan väg för att få Windows installerat med AHCI-mode aktiverat. Installerade Windows 7 på en USB-sticka med hjälp av följande GUIDE. Därefter bootade jag från USB-drive, och denna installationsmetod fungerade. Dessutom upptäckte jag att det ju går markant snabbare att genomföra installationen på detta sätt, så det rekommenderas varmt!

Fortfarande irriterande att jag inte kan boota från Skiva i AHCI-mode dock!

Intel Core i7-4770K @ 4,4 MHz | Geforce GTX 780 @ Stock | Gigabyte Sniper M5 rev 1.0 | 8 GB Corsair Vengance LP PC3-12800 @ 1600 Mhz | 256 GB Samsung 830 SSD | Corsair Obsidian 350D | Corsair Enthusiast Series Modular TX850M | Corsair H80i | Dell U2711 | Windows 8 x64 Professional

Trädvy Permalänk
Hedersmedlem
Plats
Omnipresent
Registrerad
Okt 2004
Skrivet av Peak0001:

Jag får upp bootlistan utan problem, och kan där välja CDROM, vilket tar mig till boot:en för DVD-skivan av Windows 7. Problemet är att den aldrig bootar! Jag börjar fundera på om DVDROM-enheten (Samsung SH-S203B) är för gammal för att klara av att boota i AHCI-mode.

Jag slutade krångla, och valde en annan väg för att få Windows installerat med AHCI-mode aktiverat. Installerade Windows 7 på en USB-sticka med hjälp av följande GUIDE. Därefter bootade jag från USB-drive, och denna installationsmetod fungerade. Dessutom upptäckte jag att det ju går markant snabbare att genomföra installationen på detta sätt, så det rekommenderas varmt!

Fortfarande irriterande att jag inte kan boota från Skiva i AHCI-mode dock!

När du tittar i listan med AHCI aktiverat, finns där inte Samsungen i denna? Har du bläddrat hela vägen ned i den?

Gud är Död! - Nietzsche
Nietzsche är Död! - Gud

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Göteborg
Registrerad
Maj 2008

Spinner vidare här då jag själv får hem ett datorpaket med SB och Asus P8P67 PRO.
Jag har 4 Sata diskar och en dvd läsare(osäker på om den är IDE eller sata). Är den ide så är det skitsamma då kortet inte stödjer IDE.
Men är den sata så ska jag alltså enligt manualen välja AHCI enable och sedan boota från dvdläsare/usbminne och installera samt installera drivrutiner till AHCI som det troligtvis behövs?
Har alltid kört med IDE istället för AHCI mode och vad jag förstår så är det ingen märkbar skillnad?

Citera för snabbare svar.

Trädvy Permalänk
Medlem
Plats
Bromma
Registrerad
Maj 2007
Skrivet av Jalle64:

När du tittar i listan med AHCI aktiverat, finns där inte Samsungen i denna? Har du bläddrat hela vägen ned i den?

Samsungen hittas av AHCI BIOS, den finns i boot listan, jag kan välja den. När den bootar från den, startar skivan aldrig! Den listar en punkt var 3:e sekund, innan den fastslår att den inte hittar något system på driven.

Observera att detta ENDAST sker när moderkortet är ställt i AHCI-läge.

I vanligt IDE-läge bootar Windows 7 installationsskivan som vanligt på samma Samsung-drive.

Intel Core i7-4770K @ 4,4 MHz | Geforce GTX 780 @ Stock | Gigabyte Sniper M5 rev 1.0 | 8 GB Corsair Vengance LP PC3-12800 @ 1600 Mhz | 256 GB Samsung 830 SSD | Corsair Obsidian 350D | Corsair Enthusiast Series Modular TX850M | Corsair H80i | Dell U2711 | Windows 8 x64 Professional