Lampor pulserandes till musiken via förstärkare

Permalänk
Medlem

Lampor pulserandes till musiken via förstärkare

Hej alla tekniska hjärnor.

Nu är det så här att jag fått en liten kreativ idé på vad jag vill försöka bygga. Jag vill göra en tavla på ett par 100, uppemot 1000 LED lampor i varierande färger som ska pulsera i takt till musiken från förstärkare-uttagen.
Jag vill även dela upp lamporna så att de pulserar i olika frekvenser, exempelvis röd till basen och grön till diskanten o.s.v.

Det jag behöver hjälp med är vilka komponenter jag behöver.

Jag behöver IC kretsar som kan känna av vilken frekvens det är på signalen, men har inte en susning om var jag hittar sådana, och sen något skönt tips på hur jag ska konstruera en extern strömkälla.

Någon sam har lust att skänka ett tips?

Permalänk
Medlem

Ingen aning på dina frågor men jag lägger den här i mina bokmärken Lycka till!

Permalänk
Hedersmedlem

Det du söker är en s.k. ljusorgel. Ska finnas några olika på www.kjell.com men jag hittar dem såklart inte nu. Både färdiga och i byggsats. Det knepiga är väl att de är byggda för att driva vanliga 230V glödlampor och i ditt fall med lysdioder får man ändra lite på utgångarna, man kan du nåt om elektronik så är det inte allt för avancerat.

Permalänk
Medlem

Du förstod precis vad det var jag var ute efter.

jag vill göra en produkt liknande den på Kjell&Co. Men i lite större skala blir det ju.

Jag satt och funderade och det borde ju finnas IC-kretsar att köpa för just dessa ändamål.

Satt även och tänkte på att man kunde konstruera en likriktarbrygga för strömförsörjningen, men det känns ändå lite väl riskfyllt.

Någon som varit i branschen länge kanske har något gött förslag som väcker ett nytt tänkande?

Permalänk
Medlem

Det borde gå att använda tex en Atmel AVR microcontroller för detta. I den lägger man in en FFT-funktion (FFT = fast fourier transform) för att dela upp signalen i olika frekvenser. Samma krets kan nog även styra en LED-matris med hjälp av lite drivkretsar, sen kan man styra funktioner och mönster på LED-matrisen genom programvaran.

Skulle tro att ett datornätaggregat skulle funka fint för att driva det hela.

Denna lösning som jag föreslår blir nog ett ganska så komplext projekt, och det är möjligt att det finns enklare sätt men som är mindre flexibla.

Permalänk
Medlem

Efter en del sökande på nätet så tänkte jag lösa det med en IC MC34072P och en OP Amp Quad General Purpose MC33204P. Strömförsörjningen via ett gammalt datornätagg som bizon sa.

tack för alla svar. Bilder kommer upp senare!