4.2
111 röster
Skapat
2012-09-23
Senast ändrat
2018-02-23
Visningar
42 906

Efter att ha köpt en lägenhet var det dags att ta tag och göra ett eget serverrum! Detta är ett galleri för dokumentationen av det jag ska göra med det, och hur.

Det är bara att fråga om du undrar över något. Så här i början ser racket ut som stryk, men förhoppningsvis kan mina ändringar få det att bli lite bättre och snyggare allt eftersom tiden lider..

:: Nuvarande utrustning
1x Woven Brocade LB4 48p/4p CX4
1x Goodway KS-108 KVM
1x LaCie PhotonVision II (IPS)
1x ZXTM Zeus 2000 LB som agerar router (Pfsense)
1x ZXTM Zeus 2000 LB labbserver
1x Filserver med FreeNAS (Ri-Vier RVS2-06A 2u 12Bay)
2x APC SmartUPS 3000VA
1x Backupserver (CompuCase S411) som är backup och viss lagring
1x Webserver (CompuCase S411) som även är TellStick-server

:: Annat
1x Ubiquiti UniFi AP
1x 3Com 5p Gbit Switch
1x Vattenfall Smart Plug
1x Direktronik 19" LED-lampa med magnetfäste
1x mFi mPort med temperatursensor samt rörelsedetektor
1x Nexa LMDT-609 som tänder skärmen i racket vid rörelse
3x APC PDU:er

Tack till:
Myx0x3 för racket (!)
anthons för Samsung SA950D
Intenso för Cisco 1231G
Tozzi för kablar, Nortel Contivity
Danne för tips och inspiration
JenzA för UPS och annat

Edit: Detta rack är sedan länge borta. Jobbar på att få upp lite material på det betydligt snyggare nya racket. /Herman 180223

Översikt

Bild på racket vid inflyttningen. Mycket av de prylar jag har haft tidigare har jag bara slängt in. Troligen kommer mycket försvinna relativt snart - jag planerar att i princip bara ha saker som körs i racket.

Strömförsörjning

Jag hittade ett gäng precis likadana strömkablar. De sitter i en Bachman GT52 strömlist. Troligen kommer jag att hämta en UPS i nästa vecka som den kommer kopplas till.

Router(s)

Routern är en återanvänd Panda GateDefender Performa 8100 som jag lagt in Pfsense på. Eftersom det är två stycken likadana funderar jag starkt på att försöka köra redudans via CARP, men det får troligen bli ett senare projekt. Det är alltid smidigt att ha en 1U-box över om man får för sig att starta något projekt. Eftersom alla fläktar har 5V-motstånd låter dessa nästan ingenting (i sammanhanget)

Lagring

Min huvudfilserver, som ska få mer kärlek i framtiden. Först och främst ska jag flytta funktioner från den och köra den som en renodlad filserver och de viktigare funktionerna (TellStick, Webserver) på en separat server. Ovanför är en LaCie Biggest S2S som är kopplad via eSATA. Just nu sitter det 4 stycken 1.5 TB WD GP-diskar i den. Till höger är en LaCie 2big Quadra som i skrivande stund inte används. Den kommer senare att kopplas tillsammans med en annan 2big och få rackmontering. Troligen blir åtminstone den (och kanske den andra) min (och tjejens) huvudbackup för dokument och bilder härhemma.

Lagring

En LaCie 2big Quadra Enterprise Class som jag fick av mitt gamla jobb när jag slutade. En trevlig maskin med eSATA och Enterprise-diskar inuti. Denna kommer troligen att vara en av backuperna för bilder, filer och musik. Ska sätta på rackvinklar och koppla ihop den mot den andra 2big:en.

Kylning

När allting är klart kommer rummet bli relativt varmt. Jag ska lösa detta med en termostat. Denna bygger man ihop själv och stödjer upp till 3A (-30 till 150C om jag inte minns fel). Det räcker för att driva 4-8 stycken 120 mm-fläktar som jag har liggandes. Nu måste jag bara få tag på en 120 mm hålborr och ordentliga luftfilter..

Trådlöst

Efter att ha bråkat ordentligt med Pfsense trådlösa funktioner via ett PCIe-kort tröttnade jag och köpte en Cisco Aironet 1231G med PoE från Intenso här på SweC. Den är rätt avancerad så jag håller på att lära mig alla funktioner. I skrivande stund kör den en intern RADIUS-server som man authenserar mot (WPA2), men i framtiden ska den authensera sig mot min huvudrouter. Jag har även planer på att införskaffa en till och köra WDS (eller Ciscos motsvarighet, måste läsa på..). Hur som helst verkar den stabil vilket är det jag vill ha (och tjejen, eftersom hon envisas med att ha en bärbar

Bredvid står en jonisator, en sorts luftrenare. Den skickar ut negativa joner som binder damm och får det att falla till marken. Det förbättrar luften och får mindre damm att sätta sig i datorerna. Jag testar den just nu, alternativt får det bli en fast installation av en större enhet om det fungerar bra.

Monitor

Min huvudrouter som kör Pfsense syns på monitorn. Jag har inte bestämt om jag ska byta ut den eller inte, möjligen vore det snyggare med någon som hade mindre ramar, och kanske lite modernare. Denna 20" LaCie PhotonVision II är faktiskt mig veterligen en IPS, men den har ett gäng år på nacken och stödjer endast 1600x1200. KVM:en är en Goodway KS-108 och har stöd för åtta datorer.

UPS!

Jag fick en ordentligt bidrag till mitt bygge idag av SweC-legenden JenzA. Inte mindre än sex stycken APC Smart-UPS 3000VA. Tydligen är batterierna inte okej i alla, så jag måste testa vilka som fungerar. Ska bli extremt kul att ansluta denna till de befintliga strömförgreningsdosor och bygga strömmen ordentligt i racket!

Inte nog med det fick jag en hel del kablar också, samt ytterligare en LaCie Biggest S2S! Jag kommer inte hinna så mycket idag, men LaCie-enheten ska moddas för fläkten var lite defekt tydligen.

Ordning och reda

Igår passade jag på att skaffa två stycken kabelgenomföringslister samt sex stycken kabelgenomföringshållare. Jag har än så länge inte bestämt exakt hur jag vill ha det, det är klurigt att fundera ut vad som är smidigast för kabeldragning och vad som ser snyggast ut.

APC UPS Management-kort

Det är dags att testa UPS:erna, förhoppningsvis kan jag fixa två stycken där dessa två Management-kort fungerar i.

APC PDU

Två stycken strömförgreningsdosor som ska införlivas i racket och sedan kopplas till UPSen/erna.

Strömförgrening

Om UPS:erna fungerar som de ska kommer jag ha all strömförgrening jag någonsin behöver.

UPS i racket

Testerna av UPS:erna gick sådär. Av 6 stycken var det bara en som fungerade och hade bra blyackar direkt. Jag har snackat med bland annat tozzi här på SweClockers och tydligen ska det kunna gå att byta ackar relativt enkelt. Valde att köra in den fungerande UPS:en i racket och kastade ut lite gammal Cisco-skräp. Passade även på att slita ut de 5x500 GB-diskar som satt i ena LaCie-enheten, nu sitter det istället 4x1 TB där, har inte hunnit konfigurera den än, men det lär bli RAID5 och således runt 3 TB utrymme så länge jag inte hittar en 1 TB-disk som ligger och skräpar någonstans.

Öppning av UPS:erna

Idag tog jag och min polare Claes och öppnade UPS:erna för att se vad som var inuti. Som tur var behöver man inte öppna dem alls för att få fram själva blyackarna. Enheterna har rätt basic elektronik inuti men det är fortfarande riktigt rejäla grejer!

Transformatorerna

De två transformatorerna ser extremt stabila ut och väger nog minst 5-6 kilo styck!

Blyackar

UPS:erna innehöll en utdragbar låda med åtta stycken blyackar på 12volt och 5 ampere var.

Blyack

Vi öppnade samtliga och kollade var det var för blyackar, denna modell var vanligast, från tillverkaren Vision. Vi har kikat och tydligen går det att få tag i en identisk storlek men annan tillverkare från Biltema för cirka 139 kr/styck. Jag funderar på att köra en till själv hemma, frågan är bara hur den reagerar om man exempelvis endast kör 2 stycken ackar och inte åtta stycken.

Serverrumsmatta!

En ny matta inhandlades idag (12-12-05). Det är en så kallad "konstgräs"-matta fast den är brun istället. Den kommer göra att racket inte repar sönder golvet i serverrummet (samma golv som syns på bild) och möjligen ljudisiolerar rummet lite. Det är rätt mycket jobb att få denna på plats, så stay tuned.

Omorganisering

Jag har slängt bort lite och organiserat lite mer. Denna bild är lite gammal, men är rätt representativ hur det ser ut i racket nu. Överst har jag mina två Panda GateDefender där ena är huvudrouter (pfsense) och den andra är en ny Windows 2008 Enterprise-server som bland annat ska agera webserver och Tellstick-server. Jag har också organiserat kablarna som inkommer från lägenheten mycket snyggare i övre delen av racket, mer om det lite senare.

Rörelsedetektor

Något som jag hade i min gamla lya var att när jag gick förbi racket (som då stod i hallen) var att skärmen startade och visade vald dator på KVM-switchen. Det blir en liknande lösning i serverrummet. Denna Nexa LMDT-609 är en IR-detektor aktiverar en Nexa-mottagare som sitter kopplad till monitorn och tänder den när något rör sig framför rörelsedetektorn. Om inget rör sig på 10 minuter så släcks monitorn. Ett smart sätt att spara lite energi.

Matta på plats!

Det tog lite tid att få tummen ur, och det var inte världens lättaste heller. Eftersom det går sladdar från lägenheten till racket var jag tvungen att lossa på dem och dra racket bakåt, eftersom det i princip inte är möjligt att lyfta racket utan domkraft.

Översikt Jan 2013

Så här ser racket ut i skrivande stund. Kablar från lägenheten har organiserats i en panel längst upp i racket och kablar från router/webserver går längs med profilerna upp i switchen. UPS:en körs inte i skrivande stund eftersom den börjat pipa om ojämn spänning, måste felsöka den lite mer troligen.

Rack stängt

Som sagt, ursäkta för de usla färgerna, men så här ser racket ut när det är stängt.

Ny racklampa

Jag har skaffat en 19-tums racklampa från Direktronik. Den har 19-tumsvinklar men även magnetfäste vilket är idealiskt i mitt fall. Den är av LED-typ och ger ett väldigt bra arbetsljus, plus att man enkelt byter plats på den. När jag installerade den i taket passade jag på att snygga upp kablarna ordentligt.

Nya labb-switchar

Mitt jobb skulle slänga ett gäng 48-portar och ett par 24-portars switchar häromdan. Jag tog hem ett par för att lära mig mer om bland annat LACP men främst HP:s gränssnitt. Får se när jag hinner integrera dessa i racket.

Underdel

Lite tjafs som jag inte använder har åkt ut (Cisco PIX:en bland annat) och gett plats åt lite nya saker. Detta är underdelen som det ser ut nu.

Switchar på plats

Nu är de fem HP-switcharna jag skaffat på plats i racket. De är kopplade till UPS:en. Än så länge har jag bara lekt med en 2610:a och skapat en trunk med åtta portar. Vissa switchar verkar vara svåra att återställa då "knapparna" på fronten inte går att trycka in - någon som har tips på hur jag löser detta?

Edit: Löste det: http://www.gondolin.se/blog.html#switchar2

Vattenfall Smart Plug

Jag har skaffat en Vattenfall Smart Plug (http://www.vattenfall.se/sv/smartplug.htm) vilket är en väldigt trevlig pryl när man vill ha lite koll på energiförbrukningen. Jag kopplade in den i UPS:en eftersom den kräver Wifi och PoE-injektorn sitter på ett uttag, men planen är att på något sätt köra in hela racket på den. Det fungerar ungefär som en smart TellStick med den stora fördelen att du ser live-förbrukningen på mobilen, även över Internet. Den har lite andra funktioner som timer och liknande, men det är nog inget jag kommer att använda. Jag uppskattar att racket drar ungefär 500 Watt nu med det som är inkopplat i skrivande stund.

Temperaturmätning med mFi

Jag har varit dålig med att uppdatera - det har hänt en hel del i racket och planerar snart att göra en remake med alla ändringar, som bland annat innefattar 10 Gigabit nätverk och en ny filserver. Tills vidare har jag skaffat ett fiffigt system för att övervaka temperaturen i serverracket. Det kallas för mFi (http://www.ubnt.com/mfi) och är en ruskigt trevlig datainsamlare som kan kopplas med diverse sensorer. Jag har en temperaturmätare samt en rörelsedetektor som används i skrivande stund.

Interfacet är väldigt snyggt och lättjobbat och kan konfigureras så att den mailar mig om temperaturen går över eller under en viss nivå exempelvis.

Förberedelse för filserver

Jag har fått ta lite krafttag i racket nu när en ny filserver är på gång. Switchen har fått flyttat upp "top of the rack" och jag har skaffat en kabelhållare som även fungerar som genomföring. Förr var TP-kablar från lägenheten på framsidan, men de har flyttat till baksidan (där de hör hemma). Nästa på ToDo-listan är att flytta samtlig ström till UPS:en där jag kan mäta live-strömförbrukningen direkt i mobilen.

Liten uppdatering

Jag har varit lite dålig på att uppdatera detta galleri. Filservern är nu monterad i racket. Jag väntar på 2U-perforerade täckplåtar som ska fungera som kylning till filservern via ett par 80-millimetersfläktar. Jag ska även få upp ena S411-chassit i rackskenor samt snygga till det generellt. 10 Gbit-fronten går segt men planerar lite mer tester inom en snar framtid.

Zeus ZXTM 2000 LB

Idag fick jag hem två stycken Zeus ZXTM 2000 LB som jag indirekt fick tips om att köpa av Zapy på #sweclockers.com (QuakeNet). Det är äldre lastbalanserare för webservrar men innehåller relativt standardiserad hårdvara, som AMD Opteron 148, SuperMicro-moderkort med PCIe x16-slot och SATA-portar. Planen som den ser ut nu är att ersätta min nuvarande router med en sån här badboy! Återkommer med mer klara resultat.