Passiv HTPC med aktiv kylning

3.2
10 röster
Skapat
2013-03-01
Senast ändrat
2013-03-01
Visningar
4 956

Introduktion
Jag bestämde mig för någon månad sedan att byta ut min PC-Woofer mot något tystare och snabbare. CPU-delen i woofern var inte tillfredsställande fullt ut samt att lådan lät en del med alla fläktarna (3 st). Streacom FC8 EVO föll mig i smaken och tänkte att här ska det bli passivt.

Komponenter:
Streacom FC8 EVO
Streacom ST-NANO150 150W PSU
ASRock Z77E-ITX
Intel Core i3-3220T
2x4GB G-skill Sniper 1,2V 1600Mhz
A-data SP900 Premier Pro 128GB 2,5"
2TB WD Caviar Green 5400 rpm 3,5"

Problem
Det första problemet i bygget var att minnena inte fick plats med Nano-PSU:n. Dessutom gick det inte att få på hårddisksplattan med en 3,5" hårddisk monterad eftersom värmespridarna var för höga. Det enda jag kunde göra åt detta var att ta av värmespridarna helt och montera minnena nakna. Nano-PSU:n trycker lite smått mot minnena, men allt får iaf plats.

Nästa problem var temperaturerna. Den mekaniska hårddisken gick upp till nära 60 grader bara när man såg film från den och det är rekommenderade max-temperaturen. Här började utmaningen att sänka temperaturerna. Det mest vitala var luftflödet som inte blir speciellt bra i ett passivt chassi hur man än gör. Vad gör man åt det? Såklart monterar man en fläkt! Redan här började temperaturerna se betydligt bättre ut, men inte bra nog! Jag fick sedan idéen att hårddisken kanske inte får andas med tanke på hårddiskplattan som eventuellt håller kvar värme i disken. Jag tog således fram plåtsaxen och klippte hål. Även här blev det bättre, men tänkte vara på den säkra sidan och även montera en massa kylflänsar som jag hade över från äldre byggen. Det kan däremot bli bättre... eller?

Utfört innan galleriet:
Installerat komponenter
Tagit bort kylflänsarna från minnena
Monterat en fläkt, StarTech 70mm
Klippt hål i hårddissplattan
Satt på kylflänsar på hårddisken

Allt monterat

Här är alltså "grundutförandet" efter jag har varit framme. Se texten ovan för vad som är gjort.

Kylflänsar

Här är några fler av hårddiskens kylflänsar. Nere i hörnet syns även SSD:n som passade som handen i handsken.

Strippade minnen

Här syns de nakna minnena och PSU:n som tar i lite smått. Även en närmare bild av SSD:n.

En ny hårddisk, kan det vara något?

Temperaturen på den gröna disken gick upp till ca 56 grader med extrem belastning. Jag hade sett lite recensioner på WD:s nya röda NAS-disk däremot vilket fick mig riktigt sugen. Den ska gå svalare, men just hur mycket?

Flytta över och halvsova

Efter ca fyra timmar hade jag lyckats flytta över allt viktigt till den röda disken.

Flytta över kylflänsarna

Även om det kanske inte gör så mycket så känns det som en vettig idé att fästa kylflänsarna.

Ännu fler kylflänsar

De sista små kylflänsarna är här fästa på baksidan av disken.

Kylningen förklarad

Tanken med fläkten är att den ska ge bättre luftflöde, men det finns en anledning till åtminstone en av kylflänsarna också. Fläkten blåser in luft över kylflänsen och redan där bör hårddisken bli svalare, men förhoppningen är att luften går vidare och för bort värmen från de övriga kylflänsarna också.

Allt monterat... igen

Nu sitter den nya hårddisken på plats.

Datorn igång

Här stresstestas hårddisken just för tillfället, annars hade det nog visats något lite roligare.

Streacom-chassit

Notera den blåa kylflänsen på hårddisken som syns genom CD-öppningen.

Röda temperaturer

Med WD:s NAS-disk ser temperaturerna mycket bättre. Inte nog med att disken håller tre grader lägre temperaturer efter ännu längre tid, den rekommenderade max-temperaturen för de röda diskarna är 70 grader. Dvs kan man räkna att temperaturen 17 grader lägre än innan.

Temperaturer

Här körs ett ganska aggressivt stress-test vid namn Bart's Stuff. Till synes är hårddisken nära att nå rekommenderade max-temperaturen och sannolikheten är större än stor att hårddisken kommer att brinna på sommaren.