Renovering av IBM M2-tangentbord

Tänkte i det här galleriet visa hur jag gick tillväga när jag renoverade ett småskadat buckling spring-tangentbord som forummedlemmen Paddan1000 skänkte mig.

Inleder därför med ett stort tack till honom!

Tangentbordet är ett IBM Model M2, uppföljare till det mer kända IBM Model M.
Mitt exemplar är tillverkat av Lexmark runt år 1994, och lär ha levererats tillsammans med en IBM PS/2-dator

Som sagt så använder tangentbordet brytare av typen "buckling spring", det vill säga böjfjädrar med vippor i ändarna, som sedemera trycker på en membran av samma typ som återfinnes under gummit i rubber dome- tangentbord. Buckling spring ger en taktil feedback och ett tydligt klickljud vid aktiverad brytare. Detta är optimalt för textinmatning, men klickljudet kan verka störande för många.

En animerad .gif som visar mekanismen med böjfjädern kan du hitta här

I jämförelse med ett Model M så är M2 något plastigare i designen, och har en mindre påkostad konstruktion där skalet bär upp knapparna direkt. Rollovern är mycket dålig, så jag kommer ej använda detta till spel. Tangentbordet är tyvärr monterat mha snäpplås, detta gör dem otrevliga att demontera. Det var även detta som gjort mitt exemplar defekt. I övrigt så är tangentbordet av okej kvalitet, tangenternas tecken är påförda med tekniken Dye Sub och skrivkänslan är mycket god.