Carbide 500R med svart interiör

2.8
13 röster
Skapat
2015-01-05
Senast ändrat
2015-01-08
Visningar
2 728

Hej sweclockers!

Här är mitt första "påkostade" datorbygge, i mitt Corsair Carbide 500R. Jag hade som fokus att alla komponenter skulle matcha i färg och att det skulle vara snyggt att titta på. Detta samtidigt som datorn hade bra prestanda, gick tyst och inte blev alldeles för varm. Jag använder datorn till det vanliga, alltså spel och surf. Jag spelar främst Assassin's Creed serien, BF3 och BF4. Målet var att datorn skulle vara mycket tyst vid lätt last så som surf/film.

Komponenter:
Moderkort: ASUS Sabertooth Z97 Mark 1
CPU: i7 4790k @ 4.0GHz, kyld med Be Quiet! Shadow Rock Slim
RAM: 8GB 1600MHz Corsair Venegance LP
Grafikkort: ASUS GTX 970 Strix
SSD: Samsung 830 128GB
HDD: WD Green 3TB
Nätaggregat: EVGA Supernova G2 850W
Chassi: Corsair Carbide 500R
DVD-brännare: Asus DRW-24F1ST

Datorn står just nu monterad, men jag håller på att testa om man kan slippa coil whine på grafikkortet. Har hittills prövat två stycken GTX 970 Strix, bägge med samma coil whine. Det blir bättre med FPS limit, men är fortfarande lite hörbart när datorn står på skrivbordet. Antingen beror pipandet på att grafikkorten går alldeles för fort i äldre spel, eller så har det gått snett i designen av korten, eller så har jag bara haft otur. Det återstår att se om jag lyckas hitta ett kort utan coil whine.

Jag uppdaterar med fler bilder när bygget är helt klart (med snyggare kabeldragning).

Ber om ursäkt för de suddiga bilderna, hade dålig belysning och mobilkamera.

Uppradade lådor

It begins! Förväntansfull placerade jag upp alla lådor för den fina översiktsbilden på komponenterna Moderkortslådan är rätt tung! Jämfört med tidigare erfarenheter åtminstone. Flaskan till vänster innehåller isopropanol till rengöring av processor.

ASUS Sabertooth Z97 Mark 1

Ett riktigt snyggt och gediget moderkort. Hade gärna önskat att temat gick i grått/vitt istället för beige/brunt men det syns inte så mycket när man tryckt i komponenter som tur är. Dessutom hjälper dammskydden man trycker i portar man lämnat tomma till. I övre vänstra hörnet ligger min kartongöppnande morakniv från 1998.

CPU Monterad

Tryckte dit CPU:n, gick utan problem. Första gången jag monterar en Intel-CPU, tyckte det krasade lite otäckt när man fällde ned armen som låser processorn, men allt fungerar så jag gjorde nog rätt. Tycker AMD har bättre system med piggarna på processorn, istället för på moderkortet.

Närbild på CPU

Där sitter den ännu rena processorn snyggt! Planerar inte att klocka något i första hand, prioriterar värmenivå och hållbarhet.

Test av komponenter

Testmonterar CPU och grafikkort för att se så systemet POST:ar.

Testmontering, ovanifrån

Monterade här stock-kylaren för att vara så säker som möjligt på att det skulle fungera. Plus att den är enkel att ta bort när allt ska in i chassit.

Grafikkort framifrån

Liknar faktiskt en robotuggla lite grann.

Nätagg kopplat till testrigg

Märkte här att nätagget ger ifrån sig ett högfrekvent pip när man satt det i läge på, men inte slagit på datorn. Återstår att se om jag behåller agget eller byter det. Tycker pipet har minskat lite på sista tiden.

Success!

Systemet POST:ade som det skulle. Startade genom att kortsluta piggarna på moderkortet med en nyckel.

Helhetsbild på interiör

Allt inmonterat i chassit, med gummipluggar istoppade. Ska byta ut den fula noctuafläkten till en grå modell senare. Tyvärr fick jag dra den stora USB3-kabeln till botten på moderkortet då USB3-kabelns kontakt inte får plats i utrymmet på högra sidan, mellan moderkort och kabeldragningshål (som på Fractal Define R5).

Grafikkort monterat

Här nedifrån syns inte hur snett kortet hänger p.g.a. den massiva kylaren.

Kylning till CPU

Be Quiet! Shadow Rock Slim. Kyler tyst och fint, samtidigt som den har en snygg kylfläns utan fula kopparrör som sticker fram. Även om nuctuafläkten inte är så snygg så är den extremt tyst och flyttar luft.

Mörkare översiktsbild

Försökte få med lysdioderna som blinkar vid uppstart. Vid normal drift lyser endast den gröna dioden på moderkortet och en vit diod vid 8pin:en på grafikkortet

Frontbelsyning på

Tände frontbelysningen i fläktarna som medföljde chassit så man skulle se lite mer.

En bild med bloom!

Fick till lite shysst sken från fläktar och dioder här.