Jonas gaminglapboard för vardagsrummet

4.6
68 röster
Skapat
2017-07-14
Senast ändrat
2017-07-14
Visningar
14 477

Sommaren är här och semestern likaså, och därför är det dags för ett nytt litet projekt. Förra sommaren färdigställde jag min vardagsrumsdator, vilken har skänkt mycket nöje under året som gått och utan tvekan blivit den primära spelstationen i hemmet. Det här projektet är direkt kopplat till vardagsrumsdatorn, men denna gång handlar det istället om kringutrustning!

I princip allt spelande i vardagsrummet har fram tills nu skett med hjälp av en Xbox One Elite-handkontroll, vilket visserligen fungerar väldigt bra i många speltitlar. Det finns dock vissa spelkategorier där en handkontroll helt enkelt inte håller måttet när den ställs mot tangentbord/mus-kombon. Det handlar främst om snabba FPS (typ senaste Doom-rebooten) samt multiplayerinriktade spel, där ens motspelare gör slarvsylta av handkontrollsplebs som mig.

Lösningen på detta är en så kallad lapboard, det vill säga en slags hållare som kombinerar tangentbordet med en musmatta och samtidigt kan vila i knät när man sitter i soffan. Här finns det faktiskt redan ett antal färdiga produkter från diverse tillverkare, däribland Corsair Lapdog och Roccat Sova, där den förstnämnda sågades längs med fotknölarna när jag recenserade den under förra året. Den sistnämnda är en klart bättre produkt, men lider fortfarande av att vara plastig, gigantisk och framförallt att den måste anslutas med kabel.

Då inga av de kommersiella lapboard-produkterna på marknaden lever upp till mina två enkla krav: inte se ut som en överväxt transformer och vara helt trådlös, så får jag helt enkelt bygga en själv.

Ovan syns alla beståndsdelarna till bygget, däribland hyllplanet Ekby Laiva från IKEA, som med måtten 24 x 59 cm och det facila priset 19 kronor blir en perfekt grundplatta. Därtill slog jag till på ett rejält handlovsstöd från Maxgaming samt letade fram en gammal Qpad-musmatta som låg och skräpade hemma.

Kravet från min sida är att allt ska vara trådlöst, och därför blir urvalet av mus och tangentbord kraftigt begränsat. Musen var i alla fall ett enkelt val i form av Logitech G900 Chaos Spectrum, en modell som Kenneth gav Toppklass förra året och fortfarande anses som världens bästa trådlösa gamingmus (plus i kanten att den var på kampanj under tusenlappen).

Trådlösa tangentbord med mekaniska brytare kryllar det inte av, men det finns ändå ett par på marknaden. I mitt fall plockade jag upp detta Varmilo VB87M via Massdrop förra sommaren. Det är tenkeyless, vilket passar bra för att hålla storleken nere på bygget. Tangenbordet ansluts via Bluetooth och har ett inbyggt litiumpolymer-batteri som laddas via USB.

Första steget blir att fästa handlovsstödet i hyllplanet, så det är bara att plocka fram limtuben och spritsa på.

Jag matchar upp det mot det nedre vänstra hörnet på hyllplanet och någon minut senare sitter det som sten.

Det fina med hyllplanet är att dimensionerna matchar upp nästan perfekt med handlovsstödet och tangentbordet på höjden, vilket gör att jag inte behöver kapa det överhuvudtaget.

Härnäst ska musmattan ta plats på hyllplanet, vilket kräver en insats med saxen.

Jag börjar med att trimma bort en bit för att få bort det avrundade hörnet.

Därefter måttar jag upp ytan som finns att tillgå på själva hyllplanet och börjar kapa till en lämplig rektangel av musmattan.

Kapat och klart! Blev hyfsat raka linjer trots slö kökssax.

Då handlovsstödet är något smalare än själva tangentbordet blir det ett fult glapp mellan musmattan och stödet.

Lyckligtvis hade jag detta med i beräkningarna när jag skar ut rektangeln ur musmattan och kan således bara trimma bort en bit på sidan.

Så, betydligt snyggare!

Efter en omgång med superlimmet sitter även musmattan fast ordentligt på hyllplanet.

Sist men inte minst ska tangentbordet fixeras. Här vill jag gärna ha möjilgheten att plocka bort det för laddning, så därför fick det bli en repa förbi Classe för ett paket kardborrekuddar.

Jag klistrar fast dessa lite godtyckligt på tangentbordets undersida och sedan trycker jag fast den motsvarande kudden och drar bort skyddspappret på baksidan.

Slutligen är det bara att placera tangentbordet i position och trycka till, vilket gör att kuddarna fastnar i perfekt läge på själva hyllplanet.

Klart! Tog ungefär 30 min att bygga ihop från början till slut när väl alla delarna fanns hemma.

Bild från soffposition. Är otroligt nöjd över hur bra det fungerar! Var orolig först att viktfördelningen skulle bli konstig då tangentbordet är ganska tungt och vilar längst till vänster. I praktiken distribuerar dock hyllplanet ut vikten riktigt fint över hela ytan.