Ett TYST tangentbord (Gör-det-själv)!

4.6
45 röster
Skapat
2017-07-15
Senast ändrat
2017-07-24
Visningar
13 659

Det gnälls ibland på att Mekaniska tangentbord väsnas! Så är inte fallet med denna brädan: Detta är mitt tystaste tangentbord hittills! (ja, t.o.m. tystare än membran tangentbord).

Jag tyckte inte det var lönt att göra en projektlogg för detta då det var monterat på en kväll: så galleriet blir en liten kombo av ”projektlogg" och "Galleri".

Jag ville egentligen bara visa hur lätt det är att montera ihop ett eget tangentbord så detta är inget stort projekt.

Mitt mål här har varit att få ett tyst tangentbord:
Materiel och material:

 • Ett GDS-(Gör Det Själv) Tangentbords-kit från Kina (från $168 inkl. brytare, exklusive hattar) i CNC-fräst aluminium (plastfritt och liten resonanslåda: Tystare!).

 • Brytare: Cherry MX Silent från aliexpress (fjäderbyte till SPRiT 72g (e-bay)): Tystare!

 • Genuina klippta Cherry-stabbar (som ersättare för de medföljande i kittet ovan: Tystare! (e-bay))

 • Eltejp: Tystare!

 • Lödstation

 • Lödtenn

 • Bitumen från Biltema (ca. 5 kr för den biten jag använde 69kr tot.) - För att dels minska resonanslådan och dels för att suga upp vibrationer: Tystare!

 • Tjock Smörja: Tystare!

 • Tunn Smörja: Tystare och Lenare!

 • Keycaps/Hattar för lika mycket+ (Tystare!)

 • Avbitare, Pensel, Pincett, Skruvmejsel (PH1) plus div.

Smörjandet och fjäderbytet är "överkurs" men personligen gillar jag "svarta" brytare (lite trögare än röda); tyvärr fans det vid tillfället i fråga inga sådana att uppbringa i världen. Men jag hittade lite Cherry MX silent röda på aliexpress: så jag tänkte att med ett litet fjäderbyte till 72g SPRiT så blir det nästan samma sak: och när man ändå har isär brytarna för att byta fjäder är det enkelt att applicera lite smörja samtidigt (och smörjan kan ha akustiskt fördelaktiga egenskaper).

Visst: det hade blivit snyggare med svarta stammar: men de syns ju inte ändå.

Jag valde också att inte montera några LED i brytarna, (bl.a. eftersom det är RGB-backligt på PCBn). (Edit: Jag kompletterade med två st. LED: en för Caps-Lock och en för Scroll-lock ("statuslampor" för vilket lager man är på)

Inte heller har det monterats några O-ringar på hattarna/tangenterna (dels för att Cherry MX Silent-brytarna redan är dämpade (uppsläpp och nedtryck), dels för att jag ogillar känslan och dels för att de inte gör någon större skillnad (det är uppsläppet som genererar mest ljud:IMO))!

Hela konkarongen används sen på en STOR musmatta (900*400mm) som också hjälper till att dämpa (o)ljud från tangentbordet.

Resultatet blev ett (för mig) förvånande tyst tangentbord. Avsevärt tystare än alla mina andra brädor: och då inkluderar jag Topre Type-S, Matias Quiet Click, HHKB pro 2 Type-s, RF88, "Strykjärnsmoddad" Novatouch i Alu-chassi, VA69M (Black Silent) och vanliga membrantangentbord. Riktigt Tyst, kort sagt!

Resonanslådan och material har helt klart stor betydelse för (o)ljudet!

Återkoppla gärna om ni har frågor eller, mer eller mindre, konstruktiv kritik (även om det bara är ett väldans litet projekt)!

P.S. Bejaka rösträtten: Rösta NU! D.S.

Börjar med en bild på färdig Produkt, enligt gängse konvention.
(f.ö. en riktigt trevlig layout kan jag tycka)

Kitten:
KBD75-kit (från KBDfans.com)
Cherry MX Silent brytare med SPRiT 72g fjädrar
Genuina Cherry Stabs (Sennin32: e-bay)
(och ett aliexpress $3 DIY-kit USB-sleevad-kabel)

Överkurs:
Smörjstationen för demontering av brytare, byte av fjädrar och smörja av fjädrar och stammar.

Edit: Lägg märke till "universalverktyget" för öppning av brytare: En pappersklämma som jag klippt "handtagen" på, böjt till och slipat spetsarna på: oumbärligt när man ska öppna många brytare!

Överkurs:
Fjädrar utbytta och de har även fått smörj!

Överkurs:
Stammar smörade och på plats

Överkurs:
Brytare återmonterade.

Montera ((och klipp/smörj) stabbar innan du börjar löda ihop PCB och Plåt).

Sätt även en liten bit el-tejp under stabbarna (de svarta plastbitarna som trycks fast i PCBn) för att ge extra dämpning ("Band-Aid mod").

(Jag glömde ta bild på det för detta bygget: så jag stal en bild från "Ett ganska tyst tangentbord". Principen är densamma även om PCBn ser annorlunda ut)

I detta fallet blir det endast två stabbar (Mellanslag och ISO-enter), men har du fler tangenter som är >2,0U så blir det fler.

Innan man börjar "mass-löda" så är det lämpligt att montera in och löda "hörn-brytarna" för att fixera PCB/Plåt.

Den intresserade löd-nörden kan notera rökgas-fläkten med aktivt kol-filter som skymtar till höger (inget som behövs för enstaka projekt): "Hakko 493 Solder Smoke Absorber", ca $30 på ali.

Bara att montera resten av brytarna och löda på nu!

Brytaren för ISO-Enter på universalplåt brukar vara lite fipplig att få rät: jag brukar montera ISO-enter-tangenten i stabbar och brytare innan jag löder brytaren om det är 3-pins brytare ("plate-mounted"), vilket det var i detta fallet).

Överkurs:
Biltemas "Bitumen" tillklippt och anpassad för chassit.
Eftersom jag vill att RGB ska kunna synas så är det endast 1,2mm tjockt (ungefär samma djup som ursparningen i alu-bottendelen har). Om man velat kunde man fått plats med tjockare (dvs. mer ljuddämpning), men det hade nog minskat RGB-backlighten väl mycket: även om den aldrig slås på, så vill jag ha möjligheten att kunna göra det )

Se där! verkar ju passa fint i botten på chassit (med lite mer trimmning). Så det kan slumpa sig!

Skruva ihop PCB/Plåt/Brytare med Chassit (glöm inte att klistra in dämpmattan först).

Sådär: Allt färdiglött och chassit ihopmonterat.

Dags att montera hattar (key-caps)

Lämpligt nog landade Godspeed SA i brevlådan i veckan (beställda förra sommaren). Så lika bra att testa dem.
(Hmm-vitbalans?)

Undersidan av chassit.
(Nej, kortsidorna är inte "brutna", de är raka och fina i verkligheten: måste varit i utkanten av optikens omfång/alt. att jag vet inte hur man fotar; Antagligen det senare!)

Notera även 3M-gummipluppar i hörnen: de motverkar att vibrationer från chassit sprids ner i skrivbordet (som är en jättestor resonanslåda!), fast givetvis har du redan ställt brädan på ett mjukt underlag (/skrivbords-matta/handduk/dagstidning)

Glamour!

Glamour!

Allt färdigt!
(Ska tweaka layouten lite till i QMK Bootmapper (på denna versionen av PCB), men den för-konfigurerade (default) funkade bra att skriva det här med )

Edit:
Nu är det färdigtweakat med layout. Fick även lött in två LED (vita) när jag förgäves letade efter reset-knappen.

Avslutande glamour med extra flärd! *skål*