Ett TYST tangentbord (Gör-det-själv)!

Det gnälls ibland på att Mekaniska tangentbord väsnas! Så är inte fallet med denna brädan: Detta är mitt tystaste tangentbord hittills! (ja, t.o.m. tystare än membran tangentbord).

Jag tyckte inte det var lönt att göra en projektlogg för detta då det var monterat på en kväll: så galleriet blir en liten kombo av ”projektlogg" och "Galleri".

Jag ville egentligen bara visa hur lätt det är att montera ihop ett eget tangentbord så detta är inget stort projekt.

Mitt mål här har varit att få ett tyst tangentbord:
Materiel och material:

 • Ett GDS-(Gör Det Själv) Tangentbords-kit från Kina (från $168 inkl. brytare, exklusive hattar) i CNC-fräst aluminium (plastfritt och liten resonanslåda: Tystare!).

 • Brytare: Cherry MX Silent från aliexpress (fjäderbyte till SPRiT 72g (e-bay)): Tystare!

 • Genuina klippta Cherry-stabbar (som ersättare för de medföljande i kittet ovan: Tystare! (e-bay))

 • Eltejp: Tystare!

 • Lödstation

 • Lödtenn

 • Bitumen från Biltema (ca. 5 kr för den biten jag använde 69kr tot.) - För att dels minska resonanslådan och dels för att suga upp vibrationer: Tystare!

 • Tjock Smörja: Tystare!

 • Tunn Smörja: Tystare och Lenare!

 • Keycaps/Hattar för lika mycket+ (Tystare!)

 • Avbitare, Pensel, Pincett, Skruvmejsel (PH1) plus div.

Smörjandet och fjäderbytet är "överkurs" men personligen gillar jag "svarta" brytare (lite trögare än röda); tyvärr fans det vid tillfället i fråga inga sådana att uppbringa i världen. Men jag hittade lite Cherry MX silent röda på aliexpress: så jag tänkte att med ett litet fjäderbyte till 72g SPRiT så blir det nästan samma sak: och när man ändå har isär brytarna för att byta fjäder är det enkelt att applicera lite smörja samtidigt (och smörjan kan ha akustiskt fördelaktiga egenskaper).

Visst: det hade blivit snyggare med svarta stammar: men de syns ju inte ändå.

Jag valde också att inte montera några LED i brytarna, (bl.a. eftersom det är RGB-backligt på PCBn). (Edit: Jag kompletterade med två st. LED: en för Caps-Lock och en för Scroll-lock ("statuslampor" för vilket lager man är på)

Inte heller har det monterats några O-ringar på hattarna/tangenterna (dels för att Cherry MX Silent-brytarna redan är dämpade (uppsläpp och nedtryck), dels för att jag ogillar känslan och dels för att de inte gör någon större skillnad (det är uppsläppet som genererar mest ljud:IMO))!

Hela konkarongen används sen på en STOR musmatta (900*400mm) som också hjälper till att dämpa (o)ljud från tangentbordet.

Resultatet blev ett (för mig) förvånande tyst tangentbord. Avsevärt tystare än alla mina andra brädor: och då inkluderar jag Topre Type-S, Matias Quiet Click, HHKB pro 2 Type-s, RF88, "Strykjärnsmoddad" Novatouch i Alu-chassi, VA69M (Black Silent) och vanliga membrantangentbord. Riktigt Tyst, kort sagt!

Resonanslådan och material har helt klart stor betydelse för (o)ljudet!

Återkoppla gärna om ni har frågor eller, mer eller mindre, konstruktiv kritik (även om det bara är ett väldans litet projekt)!

P.S. Bejaka rösträtten: Rösta NU! D.S.