Semi-ghetto-snål-kina-plexi-1337-fönster med rgb

3.5
13 röster
Skapat
2017-08-22
Senast ändrat
2017-08-22
Visningar
2 322

En av de största orättvisorna här i världen är att vissa får ha ascoola fönster på sina chassin och minst lika P12-cool RGB-belysning medans andra varesig har fönster eller RGB!

Så ska det ju inte vara!

"Alla ska med!" brukar det ju heta men egentligen borde det vara "Alla ska med på P12-tåget!"!

Jag menar bara för jag har ett z68 mobo och köpte det billigaste chassit på NetOnNet medans nån annan lade sina hårt förtjänade pengar på dyrare och nyare grejer så ska ju inte de ha det bättre än mig!
Fönstersidor och RGB borde skrivas in i nån FN-stadga som en mänsklig rättighet om ni frågar mig.

Och själv är bästa dräng, så en dag när jag hade burken framme och höll på att blåsa bort lite damm bestämde jag mig för att göra det själv!

Så här följer lite bilder hur jag tog steget in i Master race:ens absoluta finrum med hemma-fixad (brasklapp: fick besöka en polares verkstad en snabbis) fönstersida samt RGB från Peoples republic of China!

Så här ser burken ut i vanliga fall, ett Fractal Design 2500 där jag plockat bort fronten för att öka på luftflödet lite.

https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/datorchassi/towe...

Insidan inget direkt spektakulärt, själva hjärtat i modermodemet är en i7-3770k "The killer of threads" som backas upp av ett msi 980ti.
Mobo ett z68 från Gigabyte, 8 gb ram från Corsair, xfx 750 w psu, ~950 gb mekanisk hd.

Har uppnått en bra balans där gpu:n är värd ungefär dubbelt så mycket som resten av systemet tillsammans.

Som ni ser har jag samlat huvuddelen av kablarna framför frontfläktarna för att kunna kyla av elektronerna innan de går in i de olika komponenterna för att på så sätt kyla dem inifrån, lite som en intercooler på en motor med stressfläkt.

Sidoplåt avplockad och medtagen till en polares verkstad då han enligt uppgift hade "det perfekta verktyget för att skära i tunn aluminium".
Och i teorin hade han ju rätt, den skar ju igenom plåten som en varm kniv i smör men det var inte super-enkelt att hålla vinkelslipen med en hand och hålla fast sidoplåten med den andra.

Plockade med mig framsidan också, tänkte göra ett lagom hål i den och sätta på ett gammalt dammfilter så datorn ser lite mer presentabel ut när det ska få fönster o RGB.

Tillbaka hemma!
Som ni ser jobbar jag på golvet, har upptäckt att familjen har svårare att störa en om man befinner sig på en annan höjd än dem. Hålet blev ju.... fyrkantigt iaf!

Man kan väl på vissa ställen se att det inte är gjort i en hemmabyggd cnc-fräs direkt men man vill ju samtidigt att folk ska se att man gjord det själv!

För att få fast själva rutan använde jag minnesordet KISS - Keep it simple, stupid!
Dubbelhäftande tejp är så simpelt det kan bli!

Rutan utgörs av en akrylplastskiva 30x30 cm från Jula, 39.90:-!

http://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/beslag/inredningsbes...

Med den fastsatt var det bara dra bort den sista skyddsplasten!

Alltså.... jag blev förvånad själv hur genomskinlig akrylplast är! När jag fick se detta blev jag helt galet nöjd!
Kan väl dock tillägga att (som många andra också upptäckt) när man sen ser hur dessa suger åt sig fingeravtryck, damm och katthår, då är man inte lika nöjd.

Brasklapp: Akrylplast/plexi är väldigt mjukt jämfört med många andra material. Om man rengör den med exempelvis en microfiberduk kommer man skapa små små repor som förstör "genomskinligheten" så mjukt papper är bättre.

Med sidan klar var det dags att ta tag i fronten! Som synes blev det hålet också..... fyrkantigt.
Man kan också se spår av hur oförlåtande en 11 kg vinkelslip med kapskiva kan vara mot plast, men som sagt, man vill ju att det ska se hemmagjort ut!

Blir ju inte supersnyggt med ett hål i fronten om man ska behöva se nån form av inre plaststruktur!
Så här plockas den lilla dremmeln fram, lite papper för att inte skicka in mer plastspån än nödvändigt och vips......

...så var det problemet löst!

Dammfiltret i fram hade jag först tänkt att sätta fast med popnit men då frågade polaren i garaget om jag inte ville ha självborrande montage-skruv att använda, och jag vill ju inte vara otrevlig när han lånat ut verktyg o saker så kör i vind sa jag!

Problemet var bara att dem är ju längre än tjockleken på fronten... men mer om det på nästa bild!

Här vill jag bara visa ett litet life hack! Om man som jag har bits som inte är magnetiska så kan man plocka fram den lilla neodyn-magneten ur verktygslådan o sätta på, då blir bits/skruvmejsel magnetiskt!

Så här kan man se resultatet! "Hemmagjort" är väl ett sätt att beskriva det på.

ÄNTLIGEN DAGS FÖR RGB!

Från Ali express beställdes inte mindre än 1,5 m rgb-strip, kopplas rätt på en sata-strömkontakt och styrs med fjärrkontroll! The future is here! Och the future kostar ca 80 kronor med fri frakt!

Funktionskontroll u.a!
Varför säger folk att det är dålig kvalité på saker från kina!?

Ja det skulle väl vara för att de inte har så bra kvalité alltid, två av dioderna kunde inte visa blått men man kan inte göra en pannkaka utan att knäcka några ägg!

Fastsättningen av rgb-slingan görs med de medföljande små magneterna! Kineserna har då verkligen tänkt på allt!

Enkelt enkelt enkelt!

Se så snyggt! Blått är flott (och passar rätt bra med fläkten i fram)!

Rött är sött (och skär sig lite mer med fronten)!

Så på med nya fina fronten o ännu finare fönstersida!
Visade sig vara extremt svårt, för nån med min frånvaro av foto-talang, att få till bra bilder när man släckte ner i rummet så ni får kisa lite med ögonen och föreställa er hur snyggt det är.

Se tidigare bildkommentar.

Här syns det iaf rätt bra! Eller bättre än de förra kanske jag ska säga.

Blev riktigt nöjd med resultatet, totalkostnad på runt 120:- är inte fy skam!

Ja då var det bara det sista kvar, att flytta tillbaka datorn till sitt skåp för att få behålla husfriden!

Sambons omdöme var att min helt galet fräcka rgb-strip tillsammans med mitt 1337-fönster var "epilepsiframkallande" och att jag borde "växa upp nån gång".

Men jag ska nog visa henne! Dreamhack casemod 2018, here I come!!!