4.6
43 röster
Skapat
2017-09-25
Senast ändrat
2017-10-27
Visningar
10 287

Dags att värma upp lödkolven igen... om den nu ens hann svalna

Allmänt:
Jag har aldrig begripit vad ett s.k. gaming-tangentbord är (egentligen)!

Eller kanske snarare: Jag har aldrig sett något "gaming-tangentbord" som har någon specifik gaming-fördel (jämfört med ett vanligt bra tangentbord).

När man tittar på just tangentbord som har etiketten "gaming" påklistrad (i en eller annan form) verkar det vanligtvis betyda (enligt min personliga och subjektiva åsikt) att man lagt till RGB-belysning (och ofta även för-fulat designen) på en medioker produkt, lagt pengar på marknadsföring/sponsring (istället för kvalitetshöjande åtgärder), samt höjt priset med 50-100% ... eller mer (vilket f.ö. verkar vara sant för många andra gaming-produkter också)

Funktionellt är nämligen gaming-tangentbord (enligt min subjektiva och personliga åsikt) inte bättre lämpade eller mer anpassade för gaming än ett fungerande "vanligt" (bra) tangentbord.

Det enda relevanta "gaming"-funktionskravet på ett tangentbord (enligt min personliga och subjektiva åsikt) är 4-5KRO (Key Roll Over), vilket i stort sett alla riktiga tangentbord uppfyller (och ofta överträffar i.o.m. NKRO). Och det kravet gäller oavsett om det är ett s.k. "gaming-" eller ett "vanligt" tangentbord.

Så... självklart blev jag sugen på att bygga ett tangentbord som faktiskt var primärt designat för (FPS-)gaming. Vilket är syftet med detta lilla projektet: Ett tangentbord för Gaming (Ett Gaming-tangentbord).

Komponenter och verktyg:

Mål:
Som vanligt vill jag få ett hyfsat tyst tangentbord. Men eftersom "marknaden" säger att man "måste" ha RGB-bakgrunds-belysning, så kan jag i detta fallet inte dämpa chassit fullt ut (eftersom det hade dolt akryl-diffuseraren): Utan det får bli en halv-messyr istället. Dock borde det bli ganska okej ljudnivå ändå, eftersom resonanslådan är tämligen liten (20%).

Vidare "måste" man ju skoja till det lite med färgval och design när det är "gaming", så jag valde färgglada tangenter för att piffa upp det hela.

Ett rent gaming-tangentbord har liten nytta för produktiviteten: så jag ville även ha möjligheten att använda brädan till något "nyttigt": därför finns möjligheten att växla lager på den ("Fn+num lock") (och om man så vill: byta tangenter) så att den fungerar som en vanlig num-pad.

Och när jag får lust och ork ska jag även programmera upp den med en "vänster- och höger halva" à la "lets-split" för ett fullt fungerande tangentbord (även om det inte går att använda för normalt bruk, så kan det vara en fungerande nöd-lösning på t.ex. ett LAN-party etc.).

I övrigt blev det en ganska okej kostnad eftersom både brytare och tangenter var sånt som "blivit över" från mina andra projekt.

Not: Just detta tangentbordet är såklart främst lämpligt för FPS och liknande (där man inte behöver alltför många knappar). För RTS/MMORPG o dylikt funkar såklart ett vanligt tangentbord bäst (enligt min subjektiva åsikt).

Tidsåtgång (Montering):
En (kort) efter-middag: Det finns inte så mycket att löda på en 24%-bräda (50-lödpunkter)

Sponsorer:
Hade jag haft några sponsorer hade jag passat på att tacka dem här. Och antagligen även hyllat dem med en specialskriven paradmarsch och en tangentbordsrelaterad haiku!

Övrigt:
Återkoppla gärna om ni har frågor eller, mer eller mindre, konstruktiv kritik.

Bilder/Galleri:
Som vanligt (kan jag väl säga nu, med tanke på mina senaste gallerier) så presenterar jag en liten bygglogg med lite mer eller mindre relevant bildtexter för respektive bild i galleriet nedan och avslutar det hela med lite bilder med flärd.

P.S. Bejaka rösträtten: Rösta NU! D.S.

Edit: 3e plats i sweclockers Månadens Galleri - oktober (2017)

Som traditionen kräver: Färdig produkt först!

Komponenterna och lite smörja.

Som vanligt börjar vi dämpat:
Gör ett klipp (eller två) och applicera den självhäftande 5mm mjuka dämpmattan på brytar-plåten.
Gör hål för brytarna i dämpmattan (rakblad/skalpell).

Försök spara dämpmattan mellan brytarna, även där plåt saknas: går inte det så funkar det att stoppa i småbitar efteråt.

En liten svårsmält sand-wich med dämpmaterial.

Isär med brytarna och applicera smörja på stammar och fjädrar (tunnflytande).

Blir inte bra att försöka löda med brytare enbart i hörnen... dämpningen kommer klämmas mellan brytare och PCB.

..så i med alla brytare och skjuva undan dämpmattan från brytarbottnar.

Glöm inte att göra hål för skruvarna!

Passa in PCB/Brytare och plåt, se till så att alla brytarpinnar kommer i rätt hål!

(och givetvis har du ankomst-testat PCB innan du börjar bråka med den: Anslut PCB mot skärm och kortslut alla brytar-punkter, en i taget).

Kläm i hop mackan och löd ihop den (ta brytarna i hörnen först).

(Har du några 2U tangenter,: glöm inte stabbarna innan du börjar löda!

I detta fallet har jag enbart 1U tangenter, så jag slipper att glömma stabbarna (och slipper även smörja dem).

Efter alla brytare är fastlödda: Ploppa i status-LED...

..och testa att den funkar...

...och löd fast den (och testa igen).

Dags att montera den färdiglödda PCB/Plåt-mackan i chassit.

*hmm*
...passar inte...

Jodå!
Min grundutbildning som barn med rektangulära träklossar och rektangulära hål kom äntligen till nytta!

Man kan inte ha skoj hela tiden...

Ibland ska man vara produktiv och då finns möjligheten att växla lager (och byta tangenter, om man vill) och använda brädan som en vanlig extern numpad.

...Men för det mesta vill man ha skoj
Avslutande glamour-bilder.

Artsy vänstervy.

The right way!

Avancez! (Framåt!)

Run away!

Oanvändbart... men vändbart!

Artsy, fartsy!

Avslutande bild, helt flärdfritt!