3.5
15 röster
Skapat
2018-01-21
Senast ändrat
2018-01-21
Visningar
1 804

Tjenare!

Tänkte dela med mig mitt första vattenkylda bygge som innehåller EKWBs aluminiumsetup.

Specs:

i7 7700k @ 5.0GHz (Delid 1.360v)
GTX 1080 TI
16GB DDR4 3000MHz
Asus Strix Z270-I
EVGA G2 850W
Define Nano S

Kylning:
EKWB A240G + 240 Expansion pack
Samt lite extra fittings som 90 grader och 45 grader.

2st Noctua NF-F12
2st Fractal Venturi HP-120
Kylpasta: Thermal Grizzly Kryonat

Eftersom Nvidias Founderkylare lät alldeles för mycket bestämde jag mig att "investera" i ett vattenkylt system. Satt länge och väntade på att EKWB skulle släppa deras nya AIO som ersätter Predatorserien men dem hann släppa deras Aluminuimkit först! Och såhär i efterhand är jag glad med valet då deras nya AIO är alldeles för dyr..

Såg fina reviews om produkten och beställde direkt dem släppte exapnsionspacket och lite vinklade fittings!

Har studerat innan hur man sätter ihop delarna och hur ett vattenkylt system fungerar så hur det skulle monteras inte var några större problem. Självklart tar det fortfarande mer tid än vad man förväntar sig!

Eftersom chassit är ett mITX var det en mindre utmaning, även om det är gott om plats i Nano S jämfört med många andra mITX på marknaden. Monterade pumpen horisontellt i första setupen med fläktmonteringen som följde med kittet.

Fick oväntat höga temps från början, GPU på de lägre 70C och CPU lägre 80C (peaks).
Satt i flera konversationer med EKs support om detta då tex Jayztwocents lyckades få båda delarna UNDER 50C(?!). Självklart var det utanför chassit han monterade det och inte samma delar, även ingen OC.

För ca 2 veckor sedan bestämde jag mig för att lösa problemet själv. Tog isär loopen och öppnade alla block och rengjorde ALLT. Lyckades montera pumpen ståendes denna gång då det var rekommenderat att ha den så, bytte även kylpasta på blocksen.

Helt magiskt så fick jag bra temps! GPU i lägre 60C och CPU under 70C, detta med fläktar på ca 1100-1200rpm och pump på 100% allt i maximal load, och tyst i samma veva. Bytte ut Eks Vardarfläktar då dem fick ett motorljud på en gång i lite högre rpm (800), även Noctua har ett lägre motorljud i "fel" rpm men går lätt att justera och inte alls samma problem.
Beställde faktiskt ett till expansionspaket då jag trodde radiatorerna var för klena för jobbet men efter min justering kommer jag nog skicka tillbaka den

Har kört med EKs concentrate och bilbatterivatten först men slangarna och reservoaren blev skitiga ganska fort så i dagsläget kör jag enbart med bilbatterivatten och ser hur det håller i sig efter några månader.

Sammanfattning av kittet:

Det är ett bra pris för ett vattenkylt system. Fortfarande inte samma kylningskapacitet som Koppar men tempsen är BRA för en dödlig PCgamer. Fortfarande går det att få ett svalt och tyst system för ca 350 Euro (koppar blir väl ca 600 euro?)

Nackdelen är att man vet inte hur det blir när jag behöver uppgradera delar om GPU-block kommer finnas etc, återstå att se. Förhoppningsvis har de fått bra utdelning på detta och kommer fortsätta erbjuda aluminiumkit i framtiden.

I efterhand kan jag tänka på att jag hade kunna köpa alla delar i koppar begagnat från Sweclockers marknad. Blir nog fortfarande ungefär samma pris 3500kr för alla delar, men svårt att hitta ALLT som GPU-block. Sen vet man inte hur väl hanterade dem delarna varit av tidigare ägare, ingen garanti mm.

Så:

+Bra pris
+Bra temperatur (även om det inte är samma som koppar)
+Tyst
+Eks support är sjukt proffsig!

-Framtidsstöd
-Svårt att sälja secondhand
-Du är låst till whatever EKWB väljer att sälja till detta kit.

Rekommenderar till den som funderar på att hoppa på vattenkylning första gången!