2 st. gammal chassi slaktade\moddade för att bilda ett enda chassi med brutal vattenkylning

3.6
13 röster
Skapat
2018-03-30
Senast ändrat
2018-03-31
Visningar
2 304

Byggbeskrivning.

2 chassi användes till bygget, Antec Performance One och Coolermaster Praetorian 730, de 2 till vänster i bild.

Antecklådan kapades på 23 cm höjd och toppen togs loss och monterades ovanpå lådan för att bilda underdel till det nya chassit.

I underdelen på lådan och längst bak kapades ett fyrkantigt luftintag upp och styrskenor monterades på utsidan av underdelen för att användas som hållare till ett utdragbart luftfilter.

Lådan ska innehålla nätaggregat, fläkthubb, 2 st. 180x360 radiatorer och fläktar, 4st 180x180 fläktar på sidorna och en i fronten, radiatorerna som sitter här ska enbart kyla grafikkorten.

Coolermasterlådan kapades upp i taket för att göra plats åt en 180x360 radiator och botten kapades upp för att bilda ljusbox tillsamman med underdelen, tog även upp ett ovalt hål bakom moderkortsplåten för att användas som kabelkanal mellan lådorna.

Ramen till radiatorn monterades tillfälligt bort för att användas som mall för att märka ut var skruvhålen skulle tas upp i toppen för att kunna fästa radiatorn där.

4 st. hål på ca 20 mm togs också upp i toppen för att användas som slanggenomförningar till reservoar och den toppmonterade radiatorn.

I fronten kapades upp för att få plats med en 140x280 radiator och fläktar.

Inne i ramen för diskarna och längst ner sitter pumparna monterade i en cellplastlåda för att förhindra att vibrationer sprider sig till chassit.

På sidorna av ramen för diskhållarna borrades hål för montering av SSD-diskar och 10 cm upp från botten på lådan monterades en ny styrskena till underdelen på den utdragbara moderkortsplåten, höjningen av moderkortet gör det betydligt med lättjobbat med kontakterna längst ner på moderkortet.

En 3 mm. mattslipad plexiglasskiva sitter i botten av lådan för att bilda ljusbox och ett fönster har tagits upp i sidoplåten.

Lådorna plockades isär fullständigt och delarna lackades om, det här är nästan det drygast jobbet eftersom det är rätt mycket jobb med att avlägsna gammal färg, slipa och grundmåla innan man börjar lackera.

Moderkort, CPU, minne och hårddisk är nya delar men grafikkortet är ett gammalt Radeon HD 7970 men det är tänkt att bytas ut till både fler och kraftfullare grafikkort när ekonomin tillåter det.

Vattenkylningen består av 2 separata system men med gemensam reservoar och innehåller...

2 st. pumpar av typen EK-DCP 2.2, den ena till grafikkortskylningen och den andra till CPU'n.
4 st. radiatorer, 3st EK-CoolStream WE 360 (180x360) och 1 st. Alphacool NexXxoS ST30 Full Koppar 280mm radiator (140x280)
1 st. reservoar EK-RES X3 150
1 st. CPU block Phanteks Glacier C399A RGB -Akryl+Krom
24 st. slangkopplingar EK - Push On - 16/12mm - Nickel
3 st. vinkelkopplingar EK-AF Angled 90 G1/4 -Nickel
5 st. vinkelkopplingar EK-AF Angled 45 G1/4 -Nickel
1 st. EK-AF Extender 6mm M-M G1/4 -Svart
1 st. Alphacool bulkhead connector short version G1/4 - chrome
2 st. T-kopplingar Alphacool anslutningsterminal TEE T-sockel rund, G1/4 - krom
2 st. kulventiler Alphacool 2-vägs kulventil G1/4 - Krom
1 st. variabel SLI/Crossfire VID anslutningsnippel G1/4' - 1 Kortplats
1 st. slang EK-DuraClear 11,1/15,9mm 3M

7 st. fläktar Phobya G-Silent 18 700rpm slim Blå LED ( 180x180x25mm )
2 st. fläktar Noctua NF-P14S Redux
1 st. NZXT Grid 10-portars fläkthub

Hårdvaran består av...

Moderkort Gigabyte X399 AORUS GAMING 7
CPU AMD Ryzen Threadripper 1950X
RAM Kingston Value DDR4 2400MHz 16GB ECC, 2x8GB 2400MHz DDR4 CL17 1R8
HDD SSD Samsung 850 Pro Series 256GB
Grafikkortet är ett gammalt Radeon HD 7970 med heltäckande vattenblock.

CPU'n är klockad till 4GHz genom att i Bios ha satt CPU Clock Ratio till 40 och CPU Vcore till 1.275 vilket gör att Vcore ligger mellan 1.320 - 1.344 volt.

2 st. 80 mm fläktar sitter på moderkortsramen i bakänden på lådan och 1 st 120 mm fläkt sitter monterad i övre vänster hörn på fönstret i sidoplåten, samtliga dessa blåser in luft i lådan.

På kylflänsen till VRM-kretsarna på moderkortet har jag monterat en 70 mm fläkt, det här gjorde att tempen på VRM MOS sjönk med 25 °C och har sedan som mest hamnat på 69 °C.
Tempen på CPU har som högst legat på 67 °C.

De här 4 fläktarna är kopplade till moderkortet och körs på 60% och är ljudlösa när de körs med den inställningen.

De 2 Noctuafläktarna som sitter monterade på radiatorn i fronten är kopplade till en fläktstyrning som sitter monterad ovanför radiatorn högst upp i fronten.

Övriga 7 st. 180 mm fläktar samt båda vattenpumparna är kopplade till en NZXT Grid 10-portars fläkthub som ligger inne i den nedersta lådan tillsammans med nätaggregatet.

Det enda som hörs emellanåt när datorn går är fläkten till nätaggregatet, ett gammalt Corsair HX850, som varvar upp ibland.

Svårast för mig med bygget och det jag är minst nöjd med är lackering som trots att jag lagt ner mycket jobb på det är långt ifrån nöjd med, den delen lämnar jag troligen över till ett proffs vid nästa bygge.

Det jag ville uppnå var främst att ha tillräckligt god kylning för att kunna köra en Threadripper samt flera grafikkort på konstant full belastning 16 timmar\dygn samtidigt som man har en tyst och välkyld dator och att den skulle se hyffsat bra ut och vara lätta att bygga i.

Sammanlagt har jag lagt ut ca 6000 kronor enbart på vattenkylningsdelar och tillhörande fläktar, den här prislappen inkluderar även chippkylare för 2 st. framtida grafikkort.

2 chassi användes till bygget, Antec Performance One och Coolermaster Praetorian 730, de 2 till vänster i bild. (monsterradiatorn på Coolermasterlådan är en radiator från värmepaketet till en Volvo 140)

Antecklådan kapades på 23 cm höjd och toppen togs loss och monterades ovanpå lådan för att bilda underdel till det nya chassit.

I underdelen på lådan och längst bak kapades ett fyrkantigt luftintag

styrskenor monterades på utsidan av underdelen för att användas som hållare till ett utdragbart luftfilter

Radiator där ramen monterats bort för att fungera som mall för att märka ut borrhål till radiatorfäste i toppen på nya lådan

Ramen till radiatorn monterades tillfälligt bort för att användas som mall för att märka ut var skruvhålen skulle tas upp i toppen för att kunna fästa radiatorn där.

4 st. hål på ca 20 mm togs också upp i toppen för att användas som slanggenomförningar till reservoar och den toppmonterade radiatorn.

I fronten kapades upp för att få plats med en 140x280 radiator och fläktar.

Reservoar och den toppmonterade 180x360 radiatorn innan slanghålen tagits upp i lådan

Inne i ramen för diskarna och längst ner sitter pumparna monterade i en cellplastlåda för att förhindra att vibrationer sprider sig till chassit.

På sidorna av ramen för diskhållarna borrades hål för montering av SSD-diskar och 10 cm upp från botten på lådan monterades en ny styrskena till underdelen på den utdragbara moderkortsplåten

Nya hårdvaran som inhandlats samt vattenblocket till CPU'n

Vattenkylningen fylld med destillerat vatten och glykol inför kontrollen att allt håller tätt.

En 3 mm. mattslipad plexiglasskiva sitter i botten av lådan för att bilda ljusbox

ett fönster har tagits upp i sidoplåten.

En bild på det färdigt bygget

På kylflänsen till VRM-kretsarna på moderkortet har jag monterat en 70 mm fläkt, den sitter strax ovanför och till vänster om kylblocket till CPU'n.

En bild av det färdiga bygget

3 bilder efter att jag ändrat färg på belysningen till vattenblocket på CPU'n och dragit upp ljusstyrkan.