Billig vattenkylning av grafikkort

OBS detta är inte menat att vara en snygg lösning, enbart billig men funktionell

I våras när grafikkortspriserna var som värst råkade jag vara i färd med att bygga ny dator. Efter att ha gett upp iden om att köpa nytt började jag leta begagnat och fick tag på ett 1060 3 Gb kort med en obskyr luftkylning vilket gjorde att jag kunde få det förhållandevis billigt.

Efter att det visat sig att kylaren var lite sämre än jag trott (tror det var samma som satt på bl.a. gtx 660 referenskort) uppkom iden att byta kylare. Efter mycket letande hittade jag en AiO på Inets fyndhörna modell Corsair Hydro H75 för en förhållandevis billig peng och ett litet miniprojekt började.

Total kostnad för projektet är ca 2300 kr inklusive grafikkort vilken är mindre än vad ett nytt standardkort skulle kosta mig, och så var det lite kul också !

Glömde ta bilder under projektets gång men processen är ganska enkel att beskriva.

  1. Ta bort den gamla kylaren och tvätta bort den gamla kylpastan med rengöringssprit

  2. Ta medföljande intelfäste och märka upp hål passande de på grafikkortet

  3. Borra upp och diska av fästet så inga stålspån finns kvar

  4. Åka till den lokala järnhandeln och köpa lite lös skruv i passande dimension (M3 i detta fall)

  5. På med ny ickeledande kylpasta (relativt rikligt)

  6. Fästa skruvarna på grafikkortet

  7. Lägga dit och skruva fast kylaren

Kör både pump och fläkt på en chassifläktsingång på moderkortet och har mer eller mindre låst den på 60% fart. Detta ger mig temperaturer på ca 56 grader vid 2060 MHz på GPUn vid maxbelastning och en i princip ljudlös lösning.

Detta är säkert inget för alla men samma typ av modifikation borde fungera på de flesta grafikkort så till vida att man ser till att grafikkortets VRM har tillräcklig kylning. I mitt fall räckte den kylfläns som satt på tillsammans med luftflödet i chassiet.