Jag har misslyckats - min story *MEGA LÅNG POST*

4.6
86 röster
Skapat
2018-08-19
Senast ändrat
2018-08-19
Visningar
8 061

Hej allihopa,

Tänkte dela med mig av ett projekt jag sysslat med i 18 månader och lagt ned 1500 timmar på samt på tok för mycket pengar.

Eftersom detta är ett väldigt, väldigt speciellt projekt som kanske inte riktigt är vad ni tror så kommer en liten kort bakgrundsinfo.

Började syssla med datorer runt 2015 och mina tidigare projekt har ni förhoppningsvis sett, är idag 21 (född 97) och datorer har varit mitt absolut största intresse sedan det började. Det i kombination med hantverk och skapande, färg och struktur har fått mig att älska detta. Att använda händer, verktyg och de resurser som finns för att skapa något vackert helt från grunden. Det är något magiskt!

Mina tidigare projekt var coola, vid den tiden tyckte jag de va WOW. Men ja, de va extremt påkostade och jag har ALLTID gjort mitt bästa, alltid! Sen är jag inget proffs, har begränsade verktyg och defintivt begränsade kunskaper... Aldrig gjort något som detta förut så resultatet blev väl därefter.

Även fast mitt Tristellarbygge fick mycket stor internationell uppmärksamhet och min V8a gick hem stort hos Amerikanarna så har jag alltid varit stolt och nöjd med det jag gjort.

V8an blev klar våren 2017. Jag hann inte ens städa garaget tills nästa bygge hade börjat. Dessutom hade Jag precis fått ett nytt jobb i mars med anställning på 6 månader som gav bra betalt. Så pengarna haglade in och suget efter något nytt växte starkt och väldigt snabbt.

Frågade runt lite hos några företag jag ville samarbeta med. Raijintek, Watercool (Heatkiller), Cablemod, Seasonic. Och kort därefter började lite produkter ramla innanför dörren.

Så i slutet av februari 2017 fick jag två st Styx chassin i grönt av Raijintek som helt skulle byggas om från grunden, inte en skruv skulle förbli original.
Jag hade nu också en kontakt för vattenskärning lokalt som kunde ta fram material jag ritade upp i Autodesk Inventor.

Inköpen började och projektet gick sakta framåt och inte mycket hantverk skedde fram till juli utan mest planering och småsaker som fixade.

I juli började det på allvar och de första bitarna tillverkades och en idé på slutgiltig produkt hade kommit fram.

Ett kort uppehåll kom när jag avslutade min dåvarande anställning och samtidigt fick flyga med Nordichardware till Berlin en vecka under IFA mässan som var en helt otroligt magisk underbar upplevelse. Är så tacksam till Anton, Joel och Henrik att jag fick följa med. Det var fantastiskt och ni är det bästa sällskapet man någonsin kan tänka sig! <3 <3 <3

Stannade några dagar till för att ensam utforska Berlin och sedan hem till Katrineholm, nu frivilligt arbetslös och jag kan syssla med datorer och mina projekt på heltid hur mycket jag vill.

Från September till December 2017 spenderades måååånga timmar och långa nätter i garaget. Körde som mest 15 timmar långa pass varje dag i flera veckor för att sitta och såga, slipa och bearbeta allt aluminium.

Resten får ni se i bilder nedan och läsa fortsättningen på denna historia i slutet.

Jag lade ned hela min själ, mitt liv och varje krona som fanns till hands för att göra ett av världens mest avancerade och snyggaste datorprojekt som existerat. Var så trött på att se projekt med lite vattenkylning och RGB-belysning, kanske sleevade kablar bli hyllade till skyarna. Med detta projekt ville jag slå ALLT. Ett projekt där inte enda fel existerar. Där allt är så genomtänkt och planerat in i minsta detalj att självaste Sickan från Jönssonligan skulle bli avundsjuk, och där åskådarna kan njuta av ett hantverk det finns ytterst få av. Ett så här påkostat projekt kommer man sällan över.

MEN, det gick inte riktigt som jag tänkt mig, ni får veta varför senare. Vill bara säga att jag idag gått vidare i livet och inte valt att göra något dumt, skulle va så onödigt. I slutändan värderar jag mitt liv, framtida liv mer än ett misslyckat datorprojekt. Till sist är det bara pengar. Pengar kan man tjäna nya och jag insåg att livet är värt mer än vad detta projekt har kostat mig.

2x16GB Corsair Dominator Platinum 3000Mhz som fått led bars och extremt polerade

Modifierade Alphacool Eisbecher 150mm D5 kombo. Tog över 30 timmar att få ihop båda två och polera upp allting och tillverka delarna. Tog också MÅNGA försök innan jag lyckades. Blev att köpa många extra reservtoppar.

Efter några försök så

Kompletterade senare med Alphacool riser tube invändigt och acid gröna ringar på toppen

Heatkiller gör förmodligen ett av de snyggaste och mest kvalitativa blocken någonsin! Men de är inte 100% ändå. Behövs lite ändringar för att snygga till de litegrann.

Köpte en 20x20mm fyrkantig akrylstång. Samma mått som originalbiten i Acetal. Och sedan fräste jag ut en ny terminal i pelarborren. Tog ett handfull försök innan jag lyckades här med. De sprack. Gängorna blev dåliga osv. Ofantligt många timmar nedlaga på en så liten bit, men ACK så viktig!

Lösningen är att borra SAKTA SAKTA med massor av vatten + YES diskmedel som kylning

För att ge en inblick i hur extremt noga jag är med detaljerna. Varena akrylplugg och akrylbit, även reservoarerna har blivit polerade i timmar på maskin och för hand för att bli helt genomskinliga. Mycket tydlig skillnad.

Däremot så sandblästrade jag sidorna på Alphacool X2 ramblocket. Ramblock tänker ni, men grabben körde ju Dominators...?

Precis! Ramblocket används till att kyla M.2 SSD’n på moderkortet, en Samsung 960 EVO 500GB. Även här, blocket kom med svarta skruvar, vilket tyvärr inte fungerar. Så byts ut mot silvriga!

Och sedan polera upp de plana sidorna som vattnet spolas igenom. Är i denna flyttkartong och upp- och nedvända polermaskin som allt händer. Där allt polerande sker.

Tejpa kanterna så LED-listerna inte kortslutet

Nu till cablecombs som jag själv designat och ritat upp i datorn. Akrylen är tillverkad av Ricardo från Coldzero medans de i metall är en annan berättelse.

De i metall hade jag först vattenskurna, lade ned 35 timmar på att slipa och polera upp allt för hand, men blev inte nöjd med resultatet. Hade en snubbe i USA att tillverka nya i CNC, men ack så dåligt det blev. Hans maskin var not up to task so to speak.... Så för en 3:e vända snackade jag med Daniel G Ask, Mr 3D, en vän som hjälp till mycket med rådgivning och stöd förövrigt! Tusen tack Daniel <3
Han fixade fram nya metallbitar som såg 1000x bättre ut.

Biten längst till vänster är Daniels bit som jag slipat ytterliggare på för att förbereda den för kromputsen.

Här är samma ordning men finare och finare sandpapper desto längre ut på kanten man kommer. Synd att Daniels fasade kanter försvann.

Blev många bitar till spillo efter alla försök

Montering första gången med de sandblästrade bitarna jag putsade till men sedan rev och bytte ut.

Testmontering med de första bitarna

Som ni förstår kommer grafikkortet, ett 1080 Ti ligga på akrylblocket här. Lagt ned åtskilliga timmar och omgångar att polera upp det här blocket till helt repfritt och spegelblankt genomskinligt
Bild inifrån blocket

Efter polering av akrylblocket....

Nu monterade en andra gång med Daniels polerade bitar.

Nu en massa bilder bara på aluminium som jag själv borstar för hand med sandpapper och sedan slipar kanterna på tills de blir kromglansiga och redo för eloxering. Förutom de gröna bitarna som är gjorda av Raijintek men skurna för hand eller med vatten och sedan polerade för hand. ALLA aluminiumbitar som togs fram första gången blev tvungna att göras om flera gånger, ibland upp till 4 gånger! Antingen för något hål blev hål är mest för att borstningen med sandpapper inte blev bra.

Började borra i trädet så fick slänga både trädet och framsidan... Slutade med att jag fick köpa ett 3:e chassi för att få en ny framsida och anlitade en firma som skar ut ett nytt träd för 2000kr. Så trädet med fiberoptik kostade mig en rejäl jävla slant men är ganska unikt...

Så här är nya framsidan med nytt träd, dock kommer bara trädet med hål i, inte framsidan i grönt (4.5mm tjock aluminium) så använde en mall med med samma hål som trädet och borrade upp bakifrån 4mm djupt och 2.5mm brett och avslutade framifrån genom trädet med rätt borrstorlek. Minsta är 0.5mm i botten i stammen. Sen är de flesta små hålen 0.8mm, 1mm och största i lövverket är 1.5mm. Annars är det största i stammen 3mm. Cirka 150 hål totalt eller nåt. Även fräst upp hålen närmast kanterna för att lägga ned fiberoptiken så den ej skrapar i ramen bakom.

Skillnaden på eloxerad och rå aluminium

Upptäckte att alla tre chassin från Raijintek har tre olika nyanser av grönt :/

Behövde slipa ned kontakterna till GPU så de får plats..

Kapa skruvar till fönstren

Graverade för hand och otroligt nöjd med resultatet!

Schysst akryl som är CNC skuret men som givetvis fått sig många timmars polering efteråt. Inte bara grafikkortet svävar på akryl. Hela datorn står på ett 20mm tjock akrylblock. Ser ut som hela burken svävar.

Fläktarna som används, 20x20mm stora! Stor som en tumme och liten i jämförelse med en 140mm.

Kör ett Mini PCI-e Wifi kort med 3 antenner och MiMo. Gömmer antenner i uppborrade och lackerade akrylstänger.

Fick för hand i pelarborren svarva ned fittings från 19mm till 12.5mm. Det är så tunnt man kan gå utan att göra hål på anslutningen. Knappt en millimeter tjock vägg för att hålla vattnet inne... Satte upp den med hemmagjord hubb i form av en insexhållare med tejp och sedan hålla fil emot för att ta bort material. Slutprodukten väger in runt 600gram styck!

Belysning i taket med flera lager opalakryl för att sprida ljuset jämt och HELT undvika ”hot spots”, ledpunkter. Kör dubbla led strips jämsides. En vit och en UV som kontrolleras indivudellt för att kunna kör antingen eller, elller båda samtidigt.

Moderkortet samt SSD kylning

Satte ett tjockt lager svart målarfärg på skruvarna till vattenblocket om ni kollar noga. När jag då ”monterar” moderkortsplåten över, så fastnar färgen och jag vet då hur jag ska borra. Smart, inte sant?

Använder nu gummisnoddar och glasspinnar för att markera vart jag ska såga upp för vattenblocket.

Men för att snygga till lite. Allting utsågat och filat för hand. Så ingen tror att man sitter på en CNC maskin och kör allt i maskin som många i dagens moddningsscen gör, förutom Laine Även monterat sköldar i grönt på RAM. Dominators är snygga, men fyfan för att blanda silver och svart. Så det svarta ryker! Som ni förstått vid det här laget, detaljer är allt!

Allt eloxerad aluminum smörjs även in i 5-56 och putsats med fönsterputs

Till stammen i trädeet har jag 7 strån med fiberoptik i stigande storlek, 0.5, 0.8, 1, 1.5, 2, 2.5 och 3mm.
Fiberoptiken limmas på en bit addresserbar ledstrip. Superlim fungerade inte så fick bli limpistolen. Men problemet är att limpistolens varma lim smalte sönder de minsta strån upp till 1mm. De är så tunna att de går av, av värmen på limmet. Men efter några försök lyckades jag bemästra detta och kylde flitigt med tryckluft.

Tyckte det saknades något på reservoarerna så hade Ricardo att skära ut lite mer av det gröna. Även delar till att modda ett tangentbord, men som aldrig blev av och kanske aldrig kommer hända. Ni får veta varför i slutet! Använder glasspinnar och superlim. SVINSVÅRT! För ibland fäster limmet på mindre än en sekund, ibland släpper det. Blev ett jävla kladd och i efterhand skulle jag aldrig ha gjort det. Men ja, det är ju grönt iaf...

En PCI riser med cablecombs. Ja det var här ni såg det först!!

Ett sinnesjukt pyssel med småbitar. Allt för detaljerna! Inget lämnas åt slumpen, det ska va perfekt alltihopa. Notera även att varenda bit av borstat aluminium i HELA chassit går åt samma håll!!!

Ny IO-shield. Valt att blockera alla de saker man ej behöver/vill ha. Så endast USB o de som syns Är något galet tight med kablarna... Var tvungen o löda om och ta bort sleevingen på PCI kablarna så de fick plats LOL! Inte en kabel till skulle gå in... OCH JA!! Har ingen bild på det, men har även skurit ut en IO-shield till grafikkortet, syns ej på bild.

Har akrylramar fram och bak som tar upp 7.5mm i tjocklek runtom. Så för att dra strömkablarna till belysning i taket så fick jag med Biltema-dremeln fräsa ut kanaler 3.5-4mm djupa för att dra kablarna igenom.

Fick även beställa special-SATA-kblar.... Dessa är väldigt i unika då kontakten är till hälften av storleken på en vanlig SATA-kontakt och även själv kabeln är tunnare och slimmare. Det är ganska tight förövrigt också...

Fick ta bort nästan allt material på denna fitting för att få den att få plats LOL

Nu en massa random bilder på vattenkylning o dylikt. Struntade i att dokumentera mycket här, så finns tyvärr inte bilder på allt som gjordes :/

Fiberoptiken, det som iaf jag tycker är ganska unikt och aldrig tidigare sett användas inom datorer. Förutom Star Wars-skeppet som gjordes av Sander Van Der Velden för några år sedan. Annars är det ett ganska nytt område inom PC-moddning.

De är limmade på baksidan med EPOXY och sen hade jag av ändarna med en uppvärmd kniv för att enkelt skära igenom fibern och samtidigt få en glansig polerad yta för bästa ljuseffekt.

Sen här började saker gå åt helvete! Allting stod klart och redo för Dreamhack sommaren 2018. Hade fått en plats i tävlingen och var redo att åka. Hade arbetat som fan på datorn och drog på mig en influensa i över 1 vecka precis när DH var igång. Låg och skakade av feberfrossa i sommarvärmen och mådde hemskt dåligt.

När DH var över så var det dags att börja använda datorn och göra redo för flytt. Startade systemet och den vägrade datorn ge bild....................... Allting har fungerat innan och flertalet tester har genomförts genom byggets gång för att försäkra mig om att allting var fungerande vid installation.

Misstänkte PCI-risern. Så snabbbeställde en ny, denna gång den bästa kvalitéts-risern jag kunde hitta. Tog 2 veckor innan jag installerade pga sjukdom och trött på skiten.

Nu 2 veckor senare när datorn stått stilla, med strömsladden urkopplad ur väggen. Så vägrar hela datorn starta!

Rev ut nätagget, i misstanke om detta. Det betedde sig lite märkligt så fick ett nytt från Seasonic, likadant som innan. Testade med detta men samma problem!

Så nu sitter jag med väldigt dyr datorburk och ingenting fungerar. Misstänker STARKT! Moderkortet. Men eftersom allting är inbyggt som en jävla bunker ärligt talat. Så skiter jag nu i allt.

Nu kommer vi till slutet av denna story. Har säkert glömt posta en del bilder, svårt att plocka emellan 250+ osorterade bilder.

Sitter idag som blivande student i Jönköping. I en rätt schysst lägenhet, helt ensam. Livrädd för plugget och allt därtill. Skolan börjar imorrn, eller uppropet är imorgon och som den icke festprisse man är så är väl inte insparksveckan någon höjdpunkt. Dricker ej alkohol så lär ju bli en outsider på en gång.

Har lagt allt vad heter datorer bakom mig, mentalt, för att kunna gå vidare i livet och börja om på nytt, om än lite fattigare.

Grejerna står inlåsta i garaget hos päronen under ett vitt lakan i hopp om att en dag bli räddade.
Så slutsumma. Jag beställde ett 1080 Ti första dagen det lanserades. 1.5 år senare, och jag har fortfarande inte fått använda kortet en enda sekund!

Chassit är fyllt med SSD diskar, 3.5TB Samsung mixat EVO/Pro, varav M.2 disken helt ny och använd 15 timmar hahah + en ny 5TB Seagate HDD, så trots storleken så har burken 8.5TB lagring, inte illa!

Uppgraderade RAM från 16 till 32GB, inte använda en sekund som allt annat i burken. Eller ja, moderkortet och CPU 5820K, Asrock X99 ITX tog jag från Tristellarbygget som jag också rev i ilska....

Mådde skit i flera veckor, visste inte var jag skulle ta vägen. Kan väl säga att jag grät mer än en gång. Men insåg efter en lång stund att mitt liv är värt mer än vad datorn kostade. Folk spelar bort större summor på poker. Vissa får sina hur uppbrända. Vissa vinner på Lotto och lever livet på Bahamas. Det är väl det sistnämnda som jag tänker mig i framtiden.

- ”Man lär sig av sina misstag”. Well, jag lär mig nog aldrig ärligt talat.
Ekonomisk är jag, men när det kommer till intressen så kastar jag pengar runt omkring mig. Försöker tänka och planera men känns som magen har hundra elva olika känslor så den ger ju ibland fel beslut. Är nog ganska mentalt instabil.

Förhoppningsvis så kan livet bara bli bättre. Intalar mig själv att jag endast är 21, finns så mycket jag vill göra innan jag säger hejdå.

Extremt impulsivt så skaffade jag en ny hobby för att komma på andra tankar inför flytten. Gick och köpte en ganska fin Mountainbike som jag försökt använda så mycket som möjligt. Och istället för LinusTechTips och Gamers Nexus så har jag bytt ut kanalerna på Youtube mot GMBN och Seth´s Bike Hacks. Även fast LTT alltid ligger hos datornördar varmt om hjärtat och scrap yard wars är guld hahah <3

Fick även lämna kvar min bästa vän på jorden hemma i Katrineholm, som jag älskar med hela mitt hjärta men ej kan ta hand om i en liten lägenhet Han är det mest underbara som finns och ingen dator i världen kan jämföras mot den kärlek han ger varje dag.

Tack för att du tog dig igenom min mycket långa post som snarare blev ett blogginlägg, men eftersom jag inte kör en blogg fick du läsa min story här

Och härmed loggar jag ut mitt datorintresse. Sitter idag på en sprillans ny Dell XPS 15 som får agera dator i plugget och allt annat man behöver, så som att posta på Sweclockers.

Tack för mig,
Sebastian