Surfdatorn - Mitt kartongbygge till Elgiganten-tävlingen

4.8
78 röster
Skapat
2018-09-07
Senast ändrat
2018-09-18
Visningar
6 970

Jag blev tillfrågad att göra ett galleri med fler bilder på detaljerna i mitt bygge och eftersom jag dokumenterade det så pass noggrant som jag gjorde tycker jag att det vore lite synd att inte göra något av bilderna, så jag lägger upp dem här.

Tävlingen gick ut på att skapa en utstyrsel som liknar en dator eller datorkomponent. Mitt val föll på en dator från min barndom, en IBM Aptiva 2139 med tillhöraden G78-skärm och en gammal Atari CX40-joystick. Eftersom jag aldrig gjort något liknande förut hade jag ingen aning om huruvida jag skulle kunna få till något tillfredsställande resultat, men jag började i alla fall att leta upp några referensbilder och mått. Jag hade tillgång till ganska mycket kartong på jobbet, så det blev det självklara materialvalet för min del.

Det skulle dock visa sig att lite tjockare kartong inte är det lättaste att vika och skära, speciellt inte på "fel" ledd.

Här är en timelapse-film som visar i stort sett hela bygget. Jag har i efterhand dubblat hastigheten och klippt ned den rejält för att inte göra den olidligt lång.

Fler fantastiska bidrag finns här: https://www.sweclockers.com/tavling/26235-rosta-fram-basta-ut...

Här är referensbilderna jag använde mig av. Utöver dessa letade jag upp måtten på respektive komponent, så att jag kunde skala upp dem.

För att testa om jag ens kunde få till formerna jag behövde började jag med att göra ramen till skärmen. Detta var innan jag lärde mig vika kartong på tvären, så i stort sett alla sidor blev individuella bitar som jag limmade ihop med smältlim.

Jag blev tillräckligt nöjd med resultatet för att bestämma mig för att fortsätta. Efter det här steget började jag varje fikarast och lunchrast, samt efter jobbet och vissa helgdagar med att starta timelapse-inspelningen på min telefon och fortsätta pyssla.

En stor del av tiden gick åt till att leta efter saker som kunde efterlikna detaljer på referensobjekten. En sådan detalj var den delvis räfflade framsidan på IBM-datorn. Det tog tid innan jag till slut fick syn på en rulle med papp för att slå in paket, vars baksida var räfflad. Denna visade sig vara mycket svår att skära utan att den skrynklade sig, så det krävdes några försök innan jag hade ett stycke som passade på framsidan av min dator.

På den här bilden syns den blåa delen under IBM-loggan. Jag hade inte tillgång till någon blå färg, så jag skrev helt enkelt ut helt blåa fraktsedlar för att sedan klippa ut och klistra på dem där det skulle vara blått. Loggorna gjorde jag likadant med.

När jag skurit upp hålet för diskettenheten insåg jag att det var alldeles för ljust där inne, så jag gjorde en liten L-profil i kartong och sprayade denna svart innan jag med hjälp av två små ståltrådar höll den på plats och limmade fast den. Power-knappen är en kapsyl från en 50cl Ramlösa, inuti en bakvänd lite större kapsyl.

CDROM-enheten är faktiskt löstagbar. Jag började med att göra ramen och när jag lade luckan på plats såg jag att det, precis som med diskettenheten, var för ljust i springan runtom. Det slutade med att jag sprayade ett papper svart och limmade fast detta inuti ramen, för att sedan fästa luckan mot detta. Hörlursutgången blev jag nöjd med, trots att den knappt syns. Den består av en stödhylsa för 8mm kopparrör. Volymratten letade jag länge efter. Jag behövde något runt i ungefär rätt diameter och med lagom tjocklek. Till slut hittade jag en gammal rulle med lödtenn som jag sågade loss en bit från och limmade fast i en skåra i ramen. Det är förstås svårt att se på bilden, men resultatet blev riktigt lyckat.

Disketten var en av de sista delarna jag gjorde. Jag utgick från en riktig diskett och skar ut en tjock kartongbit som var dubbelt så stor. Därefter ritade jag upp etiketten samt "luckan" i Sketchup och skrev ut dessa på fraktsedelspapper (det är därför etiketten är tvådelad). "Luckan" sprayade jag med fälgfärg i hopp om att den skulle se lite mer ut som metall, vilket den faktiskt gjorde.

Sista dagen gjorde jag en Atari CX40-joystick. Kroppen och spaken gjorde jag snabbt i kartong och ett papprör. Knappen hittade jag dagen innan, när jag städade ut ett skåp hemma. Den är inget annat en locket från en låsoljeburk. Det enda jag behövde göra med det var att skära bort en liten flärp och sedan applicera det. Bälgen var desto svårare att få till. Jag hittade några kabelsnuttar som såg ut att vara lagom tjocka och har ungefär rätt textur. Det var dock snudd på omöjligt att böja dem till cirklar och hålla ihop dem med endast smältlim, så jag drog ut alla ledare och ersatte dem med grov ståltråd för att kunna forma dem lättare. Därefter gjorde jag några små distanser för att få rätt stigning på bälgen.

Det färdiga resultatet. Jag var rätt nervös när jag skar ut hålen för armarna och mitt huvud eftersom jag inte visste exakt var de skulle hamna, men det gick bra i alla fall.

Surfdatorn med mig inuti. Skärmen fick en ruta i glas, som skars ut från ett gammalt fönster som jag bytt ut. På baksidan av glaset fäste jag "blåskärmen" som för övrigt verkar ha en felkod som kan härledas till problem med grafikkortet. Skärmen väger totalt 2kg och är därmed den tyngsta delen av hela bygget. Resten väger nästan ingenting och är förvånansvärt bekvämt att bära.

Det är ingen riktig surfdator om man inte surfat med den. En surfbräda är vanligtvis tämligen instabil och den blir inte mer lättbalanserad när man inte kan se någonting.

Här är utsikten jag har med skärmen på huvudet.

På våren, när vattenståndet är som högst, syns inga stenar alls vid det här grundet. Det är ett utmärkt ställe att fiska på, alternativt att få det att se ut som att man står på vattnet.