Phanteks Evolv Shift (RGB-build)

3.6
10 röster
Skapat
2019-02-28
Senast ändrat
2019-02-28
Visningar
898

Tjena SweClockers!

Jag kan ärligt talat sägat att jag inte varit ett stort fan av datorer under merparten av mitt liv, tolka mig inte fel dock då jag alltid haft ett enormt teknikintressere men stationära datorer har aldrig varit ett av de. Dock i somras så opererade jag ryggen för diskbråck och behövde en liten hobby och en polare samt familjemedlem kollade på att köpa nya datorer och då erbjöd jag mig att hjälpa att bygga ihop dessa då jag hade gott om tid över. Sagt och gjort började jag leta delar, pussla ihop komponenter och bygga själva datorerna och satan vad roligt det var! Bestämde mig då för att bygga en dator till mig själv och återupptog även spelandet av CS som förändrats en del sen man lirade Condition Zero och surfade runt hela dagarna på surf_ski_2. Allt eftersom jag spelade mer och mer och samtidigt blev påtvingad av sambon att skaffa ett mindre skrivbord fick inte mitt tidigare mATX-bygge med fönster samt skärm plats på mitt skrivbord då jag ville ha chassit roterat så man såg fönstret från övriga lägenheten. Jakt efter nytt bygge inleddes!

Kollade runt lite på olika forum osv för ett chassi som passar min stil och ger möjlighet för RGB(yes, självklart har man blivit såld på det) och tittade runt ett bra tag. Såg Phanteks Evolv Shift som jag diggade men läste en del negativt om det online gällande luftflöde och att bygga i samt hittade väldigt få färdiga byggen jag tyckte såg tilltalande ut. Sen en dag på Blocket dök det upp ett för 400:- men kände fortfarande njaa, inte riktigt värt det. Gick några dagar och gick in på Blocket igen och såg att annonsen var uppe så skickade ett meddelande och frågade om han kunde släppa det för 300:- och 3 timmar senare så stod chassit i min lägenhet!

Efter att det stått i någon vecka så började själva bygget, eller jag trodde det iallafall. För en nybörjare inom datorbygge så hade jag aldrig hört talas om så kallade SFX-nätagg men det fick jag ju lära mig när mitt vanliga nätagg inte fick plats i datorn hehe... Mannen bakom en hel del grymma gallerier här på SweClockers, @MetallicAcid, hade precis gjort klart ett projekt och sålde då ett beQuiet SFX-L Power 600W och ett ASUS X370-I Gaming + Ryzen 1700 som jag slog till på och började planera och fundera hur jag skulle kunna bygga något snyggt i detta erkänt svårbyggda chassi.

AIO-kylare med LED var ju en självklarhet men min 240mm var inte direkt lämpad för denna så gav mig ut på jakt efter en ny. Som tur var har man en bästa vän som jobbar inom elektronikbranschen så fick tag på en helt ny Corsair Hydro H60 (v3) i oöppnad kartong för 350:- vilket kändes som ett rejält kap. Jag hade mina G-Skill Trident Z RGB LED från mitt tidigare bygge som jag tog med mig. Till detta så köpte jag först ett 1070 EVGA SC men insåg att jag skulle nyttjas av en Blower-kylare så slog till på ett Asus Turbo 1070Ti från Blocket med kvitto och hela köret. I samband med julen så önskade jag även mig ett par Corsair LL120RGB 3-pack inkl Controller Node av min kära sambo som jag fick i ett fint inslaget paket på julkvällen. Idag så fick jag en försenad födelsedagspresent av min sambos mor där jag fick den Noctua NF-A14 140mm PWM som var sista biten i mitt pussel att vara 100% nöjd med datorn, fick även Corsair RGB LED från sambon när jag väl fyllde år som sitter i bygget nu.

Till byggandet!

Kan utan tvekan säga att jag till 110% håller med om att det är ett extremt svårbyggt chassi. Speciellt när man till nätagget fick med sjukt schyssta CableMod-kablar istället för original som hade varit mumma i vilket bygge som helst, förutom detta. Första försöket att bygga ihop allt resulterade i en kabelhärva utan dess like i chassit men det fick bli så för jag kände just där och då att jag bara ville få ihop sk*ten innan jag skulle slänga chassit från balkongen.

Detta var kabelsituationen efter allt var inkopplat:

Jag stod som sagt framför en utmaning.. Byggde ihop allt och körde datorn i några veckor innan jag kände att nej, nu är det dags för rond 2 där jag ska fixa kabeldragningen så att det ser ordentligt ut! Sagt och gjort så satte jag mig ner i drygt 2 timmar för att lösa kabeldragningen på så bra sätt som det bara gick under de förutsättningarna jag hade med chassit och CableMod-kablarna.

(Ber om ursäkt gällande kvalitén på bilderna, hade inte tänkt göra något galleri så många bilder är från när man skickat till vänner via WhatsApp)
Såhär såg det ut innan:

Efter:

Inte världens bästa, men sjukt mycket bättre än innan och med dessa CableMods kände jag att jag inte kunde få till en bättre lösning.

Till slut kände jag mig rätt nöjd med resultatet jag fick ihop och idag kan jag äntligen säga att datorn är 100% färdigbyggd och tack vare sista pusselbiten i form av Noctua-fläkten är datorn nu knäpptyst vid vanligt användande. Vid gaming så går GPU upp till runt 80 grader och CPU:n ligger runt 45 grader vilket är absolut acceptabelt(CPU låg på 51 grader innan jag fick min Noctua-fläkt, otroligt dessutom vad tyst datorn blev jämfört med originalfläkten från Phanteks). Finns eventuellt vissa som kommer anmärka på att fläktarna i chassit sitter åt "fel" håll och borde vara intake men har provat båda hållen och vid spelande så blev skillnaden enbart 1 grad i höjda temps så då valde jag utseende framför 1 grad lägre temps.

Detta är mitt första "riktiga" försök till något annorlunda som jag personligen blivit sjukt nöjd med, tyvärr så i ärlighetens namn gör inte bilderna rättvisa för hur det ser ut i verkligheten. Har skickat bilder till en vän som inte varit speciellt såld på mitt bygge tills han fick se den i verkligheten, nu slutar han inte prata om hur nice den är haha!

Datorns specifikationer:
CPU: Ryzen 1700
MoBo: ASUS X370-I Gaming
GPU: ASUS Turbo 1070Ti
RAM: G-Skill Trident Z RGB LED DDR4 3000Mhz 16GB(2x8GB)
CPU-kylare: Corsair Hydro H60(v3)
SSD: Samsung Evo 960 256GB m2.SSD
Nätagg: beQuiet SFX-L Power 600W + CableMod-kablar
Chassi: Phanteks Evolv Shift
Fläktar: 2 st Corsair LL120RGB + 1 st Noctua NF-A14 140mm
LED: Corsair RGB LED Lighting PRO

Totalt sett fick jag väl ihop hela bygget för runt 7500:- vilket jag känner mig väldigt nöjd, detta är inräknat det sambon och hennes mamma lagt ut på de saker jag fick i presenter. Jag hoppas detta ger inspiration till någon som funderat att bygga i liknande chassi och kan säga att i verkligheten så är det helt otroligt läckert!

Ge gärna feedback och tips om ni har något, allt uppskattas!

Phanteks Evolv Shift RGB Edition + Setup

Phanteks Evolv Shift RGB-Edition

Moderkortet

Asus Strix X370-I

beQuiet SFX-L Power 600W som lyses upp av Corsair LED RGB

G-Skill Trident Z RGB + CableMod-kabel