Compaq Presario 5000

4.3
9 röster
Skapat
2019-10-11
Senast ändrat
2019-10-09
Visningar
1 065

Nytt Retro lan Januari 24-26 2020 tema år 1999 för dom som är intresserade.
https://www.facebook.com/events/297982584421982/
https://www.sweclockers.com/forum/trad/1569431-nytt-retrolan-...

Hej igen alla nördar gamla och unga!

Jag kom över ett parti datorer för ett tag sedan och en av dessa burkar var en Compaq Presario 5000 från början av år 2000.
Denna dator ska bli min reservdator för Braindrain 4 som går av stapeln den 24 Januari 2020 och är ni intresserade av att komma på lanet, antigen med egen dator eller hyra en så kolla länkarna ovan.

När jag undersökte denna burken insåg jag att den är vanlig MATX låda med ATX nätdel och allt och faktiskt hade ett standard MATX moderkort.
Compaq hade ofta speciallösningar på sina datorer på 90 talet men även dom fick väl anpassa sig antar jag.

Inte nog med det så var skicket för en gång skull rätt bra, i alla fall vid första anblick så jag tänkte att den kan bli ett kul projekt med en märkesdator och se vad man kan göra med den.

Original specifikationerna är följande.

CPU: AMD Duron 700Mhz
RAM: 128Mb PC100
Moderkort:Socket A med VIA Apollo KT133 styrkrets.
GPU: Nvidia Vanta
HDD: 20Gb
Övrigt: 100Mbit Nic och V90 modem

Här är vårt nästan objekt.
Den kom med en svart DVD lägst upp som jag snabbt byte ut mot en före detta vit men nu gulnad optisk enhet.
Annars är burken i bra skick utvändigt men rätt smutsig vilket är svårt att se på fotot.

Innanmätet, jag har blåst rent den med kompressor i 5 minuter först då man inte kunde se något för 1cm tjocka damm lager på både nätdel, CPU och annat.
Var vidrigt rent ut sagt.
Det blev också uppenbart att vatten har runnit in i datorns baksida, längs med instickskort och även in i nätdelen så den verkar ha förvarat ute eller nåt ett tag.

Tog isär hela lådan och tvättade rent alla delar för sig.
Var mycket damm och smink och annat och då fronten är rätt komplex och består av många delar så var det några fästen som behövde limmas då dom gått sönder och gjorde att fronten inte satt fast ordentligt och glipor syntes mellan delarna som inte var speciellt snyggt.

Om den såg vit ut innan så blev den riktigt kritvit nu när man höll en tvättad del jämte en otvättad.
Man kan också tydligt se ärg från vattenskadorna chassit fått i botten, finns även runt PCI platserna både in och utsida och detta var svårt att helt bli av med men man kan väl inte klaga då den inte är ny och värre skick har jag sett.

Vid första anblick såg moderkortet helt ut och datorn startade men när jag började syna den så fann jag minst 3st kondensatorer som börjat svälla.
Kollar man på den stora svarta mellan vänstra och mittersta PCI platsen lägst uppe i vänster hörn så är den svullen, likaså den överst mellan mittersta och högra PCI platsen.
Även en vid minnesplatserna hade svält.
Så jag tog beslutet att nya kondensatorer behövs.

Compaq har även valt att använda en TaiSol kylare och för dom som var med runt millennium skiftet mins nog dessa som populära kylare bland entusiaster.

Kondensatorer har anlänt, ca 170st för 4st moderkort och 2 nätdelar.

Börjat byta ut kondensatorerna, det var 55st på moderkortet, mer än det dubbla mot vad ett moderkort brukar ha så det blev både dyrt och tidsödande.

Alla kondensatorerna bytta, moderkortet tvättat och rengjort.
Dom runt PCI platserna blev lite högre än PCI platserna vilket var en miss, viktigt att notera höjden när man beställer men då jag köpte till 4st system så blev det en miss där.
Det var dock inget problem med de PCI kort jag ska använda men värt att tänka om man tänker cappa om ett moderkort.

CPU och kylare monterade efter en ordentligt rengöring.

Jag bytte till mig ett Voodoo3 3000 AGP och monterade en fläkt på det då dom blir extremt varma så man kan bränna sig på dom, så klart inte bra för livslängden på korten.

Det ursprungliga Nvidia Vanta kortet är en form av bantat TNT2 M64 och det kortet i sig är ett bantat TNT2 så grafikkortet var en stor flaskhals för alla former av spel.
Datorn var i princip en Kontorsdator.

Men jag har konstaterat att Compaq sålde väl över 100, kanske över 150 olika kombinationer av 5000 serien så man kunde allt få både bättre grafik och CPU när jag läst databladet och reservdelsmanualen.

Voodoo3 var inte med som ett val men dom erbjöd Motsvarande Nvidia kort tex och ett Voodoo3 är absolut något som många själv satte i sina datorer.

Jag köpte hem 3st ADMtek AN983B nätverkskort på 100Mbit.
Hade ett liggandes sedan tidigare och konstaterade på min K6-2+ maskin att CPU påverkan av detta kort är nära noll där realtek8139 var näst bäst och 3Com presterade absolut sämst trots att traditionell visdom säger motsatsen.

Dessa kort kostade runt 35Kr/st på ebay och har dessutom både bra Windows 9x prestanda men utmärkt DOS stöd också för IPX så bytte ut det medföljande nätverkskortet mot detta då det är mina nya favorit nätverkskort.

Då PATA eller ofta kallade IDE diskar inte lägre görs så försöker jag komma bort från dom om möjligt då skicket och tillgången är sämmre.
Vanligaste folk gör är en IDE till Compact Flash adapter eller liknande men jag föredrar SIL3114 kort, inte lika kompatibla som en adapter men om systemet är kompatibelt så är det guld värt för det ger bra prestanda och SATA enheter görs och säljs ju fortfarande så det finns ju massa val, allt från diskar man har över till nya SSD enheter.

Compaqen visade sig exceptionellt kompatibel och såg disken i sitt egna ganska begränsade bios och tillät boot från denna utan strul.
Disken blev en gammal WD 500G 7200rpm jag hade över.
Det kan också vara värt att notera att DOS 7.2 och Windows 98 hade inga problem med att se hela 500Gb disken så jag gjorde en liten partition för Windows och en på strax under 500Gb för resten.
Blir aldrig brist på utrymme på den burken inte.

Jag spenderade tid på att byta även caps i nätdelen och gjorde rent den då även den var fuktskadad, rostig invändigt och vad som såg ut som rester av rost på PCB'n.
Den fungerade när jag testade datorn men blåste vid ett senare tillfälle en liten mosfet och jag kände att jag redan lagt ner massa jobb på den då jag ville ha datorn hyfsat original men mer pengar och tid på en nätdel som kanske inte kan räddas av en amatör kände jag var lite väl mycket så jag letade runt efter något modernt substitut och valde en FSP Hyper.

Igen flashig nätdel eller ens prisvärd för en modern dator men jag valde den för den har 20A på +5V linan och max 140W på 3.3 och 5V linan kombinerat vilket var nära det 145W den gamla hade.

Socket A system är extremt +5V tunga och moderna nätdelar ger ofta inte mer än 100W nu på +5V linan och börjar ofta svacka redan vid 50% belastning.

Denna nätdelen visade sig hålla spänningarna inom 5% utan problem.

Som jag skrev tidigare såldes 5000 serien i bra bit över 100 olika utföranden och allt från Duron 650 till Athlon 1.2Ghz fans som val på CPU sidan och det fans även Intel Processorer som val.
När vi lanar med retroburkarna brukar vi har regeln max 850Mhz och jag hade en Athlon 800 över så jag tänkte det blir en bra uppgradering.
Athlon har 4x större L2 cache än Duron så det är ungefär 100Mhz extra i prestanda där så total sett bör denna motsvara en Duron på 900Mhz så en liten men ändå märkbar uppgradering över Duron 700 burken kom med.

Så datorn är inte maxad sett till vad man kunde få men en mycket passande CPU för ett Voodoo3 kort.

Jag fick även tag i senaste bios till moderkortet och flashade upp detta då jag läste runt att dom inte alltid stöde Athlon om dom kom med Duron

Allt monterat för test.
En chassifläkt installerad, rätt trevligt att Compaq tänkte lite längre där då detta helt klart gör nytta med snabbare processorer och grafikkort.

Jag stoppade även i 2st 128mb stickor PC100 till för för totalt 384Mb ram.

Original har den en snygg Q logga på höger sida, ser ut som dom lackat dit den, en trevlig liten touch som dom säger.

Det jag värkligen gillar med denna datorn är att den är väldigt lite, moderkortet är som sagt MATX och hade det inte varit för att Compaq gick loss på den estetiska biten så hade denna datorn varit mindre än vissa ITX lådor där ute i dag.
Men trots frontens uttagna svängar vad det gäller form och design så är den lite, jämförbar med en liten AT låda som var standarden för ATX.

Så ganska smidig att ta med sig på lan helt enkelt och det hade ju inte varit en Compaq om den inte varit över designad så det är väl lite av charmen med.

Jag köpte hem en vit DVD läsare för att sätta lägst upp då jag inte fick med original 5.25 luckorna och dessa är ytters special för lådan och komplicerade helt i onödan, typiskt Compaq.
Tyvärr var den väldigt grå så i slutändan var det närmsta jag kunde komma en ommålad svart till vit DVD brännare.
Original läsaren har vissa problem med mina brända skivor så därför behöver jag två stycken ändå.
Sedan verkar original grejorna i fronten gulnat lite men då jag började på detta projektet i början på 2019 så var det absolut inget väder för retro brigth.

Datorn kom med Windows ME original men jag föredrar Windows 98 SE så blev det istället.

Lite 3Dmark, vi konstaterade att den kanske inte var den snabbaste datorn i klassen med en Athlon 800 och Voodoo 3 3000 men 1-200 poäng efter custom byggen är inte dåligt ändå.
Sedan vill den inte boota med PC133 även om man kan jumprar den till det vilket styrkretsen bör klara.
Men jag såg att många av dessa moderkorten till salu som reservdel inte ens har jumpern utan är hårdjumprad till PC100 så jag antar att moderkortet aldrig var kapabelt av PC133 av någon orsak.

Då bios är extremt begränsat vad det gäller inställningar som kan göras valde jag att gå igenom moderkortets styrkrets från Windows med WPCREDIT.
Det tillåter en att se hur styrkretsen är konfigurerad av bios men även ändra sådant man ofta gör via ett väldesignat bios men jag konstaterande snart att Compaq's bios faktiskt ställer in i princip allt till max per automatik vad det gäller minnes timmings, bank interleave och annat så det fans inte mycket att tweaka.

Så denna lilla märkesdator var inte så usel som många av dom på den tiden var så man blev glatt överraskad.

Prestandan är mer än duglig för ett lan runt 99-00 och någon laggfest blir det inte det är säkert.

Nya specifikationerna blev följande.

OS: Windows 98 SE
CPU: Athlon 800Mhz
RAM: 384Mb PC100
GPU: Voodoo3 3000 16Mb AGP
Kontrollerkort: SIL3114 1.5Gbit SATA 4-ports kort
HDD: 500Gb
NIC: ADMtek AN983B
PSU: FSP Hyper 600W