3.8
5 röster
Skapat
2019-03-31
Senast ändrat
2019-03-31
Visningar
860

Varför?
Hade en gammal extern hårddisk över hemma som hade gjort sitt. Detta i kombination med att jag tidigare sett att man kunnat göra klockor av gamla hårddiskar gjorde att jag satte igång direkt!
Tanken av att bygga en sådan klocka har funnits länge, men nu hade jag äntligen tillgång till något jag kunde göra det med (som ändå inte kom till användning för något annat!) i kombination med en tight budget.

Delar
- 1 st 2.5 HDD
- 1 st klocksats från Clas Ohlson
Det är bokstavligt talat alla delar i detta bygge!

Verktyg
- Skruvmejselsats
- Lim pistol
- Dremel med diverse uddar

Inspiration
Inspiration fick jag i grunden från en annan SweC medlem som tidigare byggt en liknande klocka, dock ville jag göra min mer utförlig i form av att jag vill ha en disk som agerar som timvisare samt fortsätta på spåret med läsarmen som minutvisare. Det resulterade i ett halvt genomtänkt, halvt "on the fly" bygge som formades ju mer jag arbetade med det.

Nu då?
Tanken med den nu färdigställda klockan var väl egentligen utlopp för kreativiteten, har ingen aning om jag själv kommer behålla den eller möjligtvis skänka för ett gott ändamål. Att bygga den har dock lärt mig otroligt mycket, nämnvärt att jag helt klart vill ha bättre utrustning om jag nu ska bygga en till!

Obligatorisk "art" bild, nu är jag dock inte en magiker med kameran

Inför operation, samt för att se vad man hade att arbeta med.

Vill påpeka att plocka isär en hårddisk är långt ifrån roligt, massvis med småpill men till slut så gick det!

Den framtida bakgrunden som klockan kommer få.

Nu börjar det roliga...
Att få bort motordelen var bland det jobbigaste jag varit med om. Metallen i sig är nog en av de hårdaste metaller jag någonsin försökt få isär! Men med mycket arbete, ett antal spikar och hammarslag fick jag äntligen bort kåpan och kunde börja arbeta på att plocka bort resterande delar.
Vid denna punkt blev det att försöka skapa hålet som klockans "pinne" kunde gå igenom, men även här fick jag slåss mot den hårda metallen!

Äntligen efter svett, tårar och vilja att bara slänga allt så fick jag äntligen hålet att bli stort nog. Det var nu dags att börja arbeta på diskarna.
Det är vid denna punkt jag för övrigt insåg att jag glömt tagit bilder på arbetet av en disk. Inte så mycket att göra åt det nu!

Houston we have a problem!
Fick nästan panik när detta hände... Försökte göra en inslipning för att visa vart "timmen" var, detta gav detta resultat tyvärr.

Dock med lite finurlighet fick jag ihop det och timvisaren fick äntligen agera som den ska.

Dags för montering på klockan.
Här har jag använt (roligt nog) en möbeltass för att minska utrymmet och skapa så att disken kan fästa mot timvisarens del. Detta i kombination med lite tester så fungerade äntligen timvisaren som den skulle.

Baksidan på det som nu är minutvisaren. Hårddiskens läsarm var ypperlig för detta.

Äntligen fått ihop det hela och även smyckat ut med klockans egna magneter.
Blev otroligt mycket bättre än jag hoppats på, speciellt efter att ena disken sprack. Samt även väldigt nöjd över att jag fick med så mycket delar från hårddisken som möjligt och att detta faktiskt var möjligt utan att ha tillgång till en mängd maskiner eller 3D skrivare som hade varit önskvärt!