3.0
1 röster
Skapat
2019-05-01
Senast ändrat
2019-05-01
Visningar
1 407

Halloj igen!

4 år efter jag byggde Blue Thunder/Silent Thunder datorn med chassit Raijintek Metis och en Pentium G3258 som hjärta är det dags att gradera upp/ bygga nytt - denna gång med en Ryzen 5 2400G-processor som hjärta.

Det rör sig fortfarande om ett datorbygge inom budget-nivån. Detta bygge kostar ca 5.000kr. Trots detta är systemet fortfarande tänkt att fungera som en arbetsdator.

Nyköpta komponenter är följande:
CPU: AMD Ryzen 5 2400G
Moderkort: MSI (m-ITX) B450I Gaming Plus AC
DDR4 RAM: Corsair Vengeance LPX 3200MHz 2x8 GB*
SSD: Kingston 2,5" A400 480GB
OS: Windows 10 Pro MUI OEM

Återanvända komponenter:
Nätagg: Corsair CX 430M
Chassi: Raijintek Metis (m-ITX)

*För den som inte vet "lånar" Ryzen G2400G 2GB av DDR4-RAMet för grafiken så praktiskt har datorns processor tillgång till 14 GB RAM och GPUn 2 GB RAM.

Lite om bygget:
Raijintek Metis är ett litet chassi men man kan plocka bort båda sidorna, botten och toppen av chassit vilket gör det betydligt lättare att arbeta i det, om man bara vet i vilken ordning man ska sätta in alla komponenter. Då jag trasslat med detta chassi många gånger under åren är jag som hemma med det och bygget gick som på en räls.

Efter jag satt ihop datorn visade det sig att jag kopplat CPU-fläkten till systemfläkt-kontrollen. Jag bestämde mig därför att öppna datorn igen för att kunna komma åt fläktkontakterna längst ner i chassit och rätta till detta och dessutom passa på att sätta in en chassifläkt som drar in luft i chassit. Detta chassi har bara en fläktplats så jag väljer att låta chassifläkten dra in luft och nätagget får blåsa ut varmluften genom botten.

Några problem efter bygget:
När jag hade satt ihop systemet så visade sig att min nyköpta Windows-aktiveringskod inte fungerade. Jag vände mig till säljaren CDkey.se som inom 10 minuter skickade mig en ny aktiveringskod som fungerade. Mycket bra kundservice med tanke på att detta var klockan 11 på natten!

Detta moderkort låter RAMet inledningsvis ligga på 2133 MHz. För att ändra detta måste jag gå in i avancerade inställningar i BIOSen och ställa in överklockningsalternativ 2 för RAM och starta om datorn för att får RAMen på 3200MHz. Efter detta har min dator gjort bättre ifrån sig och ger stabilare resultat.

Fläktinställningar jag gjort i BIOSen fungerade inte i Windows 10 som körde fläktarna på max. Efter att ha uppdaterat BIOSen löste detta sig.

Prestandaresultat:
Här följer lite resultat för mitt system.

I PassMark CPU-test får jag ett totalt betyg av 9.861 poäng. Genomsnittet är 9.314 poäng.
För enkärninga processer får jag 1.999 poäng. Genomsnittet är 1.943 poäng.

När man tittar på video tar grafikdelen av processorn och gör allt arbete vilket frigör processorkraft till annat. Denna dator klarar av att spela upp 4K video i 60fps stabilt utan minsta framehack och GPU-användningen ligger på runt 80% vid 4K/60fps video.

Jag testade också lite olika spel som jag äger och som min förra dator hade problem att köra.

LEGO The Lord of the Rings: Går sällan under 80 FPS med Full HD och maxinställningar, rätt ofta ligger den över 100 FPS.
The Saboteur: Ett GOG spel som jag inte har FPS-visare på men med Full HD och maxinställningar känns spelet extremt smidigt. Troligen 60 FPS, med undantag från när spelet laddar in nya delar av kartan vilket ger en kort mikrolag som följd.
Brothers - A Tale of Two Sons: Klockrent med stabilt 60 FPS med Full HD.
Never Alone: Har ingen FPS-visare men med maxinställningar och Full HD känns spelet väldigt smidigt, troligen 60 FPS.
Tomb Raider (2013): Med Full HD och höga grafikinställningar får jag stabilt 50 FPS för det mesta, med tillfälliga dippar ned till 35 FPS vid mer krävande scener. Spelets egna benchmark säger "min fps 45,2, max fps 50, medel fps 49,8".
Mafia 2: I benchmarken får jag genomsnitt 40 FPS med Full HD och maxinställningar
The Long Dark: Med Full HD och medium grafikinställningar får jag genomsnitt 40 FPS.

Det är värt att notera att innan jag laddade ner senaste grafikdrivers och klockade RAMen till 3200MHz så presterade datorn inte lika bra.

Fläktljud:
En viktigt sak för mig är att datorn är tyst. Med fläktar går inte detta, enligt min egen erfarenhet. I förra datorn tog jag tillslut bort alla fläktar så att bara nätaggets fläkt surra. Men G3258 är en väldigt sval processor. I detta Ryzen-bygge känner jag det behövs bättre kylning och jag kommer tillsvidare ha CPU- och chassifläktar. För det mesta låter min dator ungefär lika mycket som mina förra.

Någon gång i framtiden kommer jag dock investera i komponenter för att få en fullständigt tyst dator.

Överklockning:
För skoj skulle testade jag att överklocka datorn till 4,0 GHz. Datorn kraschade då alltid vid ansträngande CPU-benchmark. Jag gick bara upp till 4,25 volt trots att processorn ska klara att gå upp i 5 volt. Processorn låg på 90 grader och max fläkthastighet vid sista kraschen och jag ville inte elda på mer.

Så här såg datorn ut efter att ha stått åtskilliga månader bakom min datorskärm.

Efter lite rengöring var chassit som nytt

Fyra år av dammtuggande.

Om någon undrar över det vita i chassit så är det isoleringsfiber jag fick av vaktmästaren. Jag har haft det som ljudisolering men nu efter fyra år är det fullt av damm och måste slängas.

Efter lite högtrycksluft ser nätagget *nästan* ut som nytt

Det är först nu jag börjar sätta in nya komponenter.

750GB SSD (500+250) - I Love it.

Ett snyggt moderkort med känsla av billighet.

Den här processorn har de mest gyllene piggar jag någonsin sett.

Här var det nära att problem uppstod. Moderkortets väl tilltagna kylfläns och processorfläktens väl tilltagna utstickande kant kolliderade. Men kylaren satt bra på processorn, så inga problem här!

Det här är snyggt! Black is back!

Av tidigare erfarenhet vet jag att koppla fast alla sladdar i SSD så tidigt som möjligt. Dessa kommer placeras i datorn botten.

Fråga inte varför SSD-diskarna hänger ut på det sättet....

Så fort det stora ATX-nätagget kommer in blir det trångt att arbeta.

Så här ser det ute efter att jag flyttat undan lite sladdar.

Finn ett fel! Okej, denna miss gjorde jag vid förra bygget också. Jag påtalar detta bara för att varna andra. När man sätter in moderkortet i bakplåten så måste man observera den metallbit som finns vid internetuttaget. Tittar man noga på bilden ser man att metallbiten har åkt in i uttaget vilket förhindrar att man kan använda det. Det finns två sätt att lösa detta: 1) Plocka isär hela datorn, skriva loss moderkortet och gör om processen med att sätta in moderkortet i bakplåten. 2) Men verktyg och våld böja bort metallbiten som sitter i uttaget. Jag valde alternativ 2

Första tecknet på att datorn fungerar - fläktarna rör på sig!

BIOSen när jag startar upp. Notera det låga DDR4-RAMet.

Efter uppdateringen där jag satt in en systemfläkt ser datorn ut så här.

Ett bra sätt att få en uppfattning om datorns prestanda.

Här kan man se hur sval datorn är i idle och hur långsamt fläktarna därför kan gå. Dessutom får man tänka på att detta är ett av marknadens minsta datorchassin.