Electrolux EXP35U538CW [portabel luftkonditionerare]

3.5
6 röster
Skapat
2019-05-01
Senast ändrat
2019-06-05
Visningar
2 389

Detaljerade bilder på en Electrolux EXP35U538CW portabel luftkonditionerare. Målet är att visa luftflödet och övergripande konstruktion för att kunna konvertera till ett 2-slangssystem. Samt hur man monterar isär den eftersom det inte är helt uppenbart hur alla plastclips sitter.

Fördelen med ett 2-slangssystem är att kylluften till kompressorn och varma sidan av värmeväxlaren kommer utifrån. Alltså används inte lägenhetens kalla luft till utblåset vilket i sin tur gör att det inte skapas ett undertryck i rummet som sätter normala ventilationen ur spel och drar in ny varm luft utifrån. Detta borde även öka kyleffekten på ACn vilket alltid är uppskattat.

En nackdel med tvåslangslösning på denna modell kan vara hanteringen av kondensvattnet. För om luftfuktigheten är 100% ute så kan den inte ta upp mer fukt och behållaren kommer bli full och enheten stanna.

Positiva är att det går att konvertera till ett 2-slangssystem utan att öppna eller modifiera enheten på något sätt. Det gäller bara att bygga en adapter som passar utanpå nedre filtret och lösa slang och eventuellt på något sätt minska luftmotståndet som de extra röret m.m. orsakar. Enheten ska ha skyddskrets för hantering ifall utluften stryps vilket även borde fungera ifall man stryper inluften så en sån här modifikation borde inte innebära hög risk.

Information som jag vill ha men inte lyckats hitta är hur stort luftflödet är för utblåset. Jag har inte testat att köra något än men funderar på att sätta ytterligare en hjälpfläkt för att kompensera för det ökade motståndet på tilluftsröret. Står i manualen att utblåset är känsligt för högt motstånd, samt att den måste stå fritt från väggar och gardiner så högt motstånd på tilluften är knappast någon fördel...

Det finns plats för fler kylflänsar både på kyl och värmesidan vilket indikerar på att dom kanske planerar en kraftigare/effektivare modell någon gång i framtiden.

Notera att jag inte använt ACn än och inte testat modifikation till 2-slangssystem så detta är rena spekulationer och jag tar inget ansvar för vad någon hittar på.

Framifrån

Bakifrån

Rakt framifrån. 0 grader

45 grader

90 grader

Rakt bakifrån. 180 grader

225 grader

270 grader

315 grader

Bild på motorn till övre fläkten som är till för inomhusluften.

Bild på nedre motorn till fläkten som kyler kompressorn samt trycker ut fukten och värmen.

Montera isär. Del 1.
Skruva loss alla skruvar runt om enheten. 13 st om jag kommer ihåg rätt.
Filtrena kan sitta kvar inkl skruven till det nedre filtret.

Montera isär. Del 2.
Ta bort den grå sargen. Dra den nedre kanten rakt ut ca 2mm och lyft sedan rakt upp. Var försiktig för att det är lätt att knäcka dom små plasthyllorna som håller ned den.

Montera isär. Del 3.
Det svarta locket sitter fast med hjälp av plastflärpar runt hela. Dom från sidan är lätt att se och komma åt med fingrarna men dom som är fram och bak är lite lurigare men börja vid sidan och arbeta runt till den är lös. Lyft försiktigt för att inte skada kabeln till elektroniken.

Montera isär. Del 4.
Skruva loss de två skruvarna till frontpanelen som dolts under locket.
Lyft sedan fronten rakt upp ca 1 cm (hakarna syns på tidigare översiktsbilder) och därefter är den lös förutom kabeln till IR sensorn.

Montera isär. Del 5.
Skruva loss de två skruvarna till frontpanelen som dolts bakom frontpanelen.
Sen är det bara att lirka loss bakstycket.
Klart nu går det att se allt internt. Går givetvis att plocka ned i småbitar men se till att inte skada kylsystemet.

Här syns de två hålen där kondensvattnet från kalla sidan av värmeväxlaren rinner ned rakt på flänsarna till den varma delen av värmeväxlaren.

Kondensvattnet som inte förångas direkt samlas upp i ett tråg i botten och sen sitter det en liten elmotor som på okänt vis (går inte att se utifrån) trycker upp vattnet igen mot flänsarna för avdunstning och vidare transport ut med luftslangen.

På framsidan i tråget som samlar upp kondensvattnet sitter en nivåmätare. Så det är denna som larmar när ACn inte lyckas transportera ut tillräckligt med fukt. Då är det bara att öppna den nedersta pluggen, eventuellt övre också så tar det längre tid innan det blir fullt igen.
Tilta ACn lätt bakåt för att få ut så mycket vatten som möjligt.

Visar hur det nedre filtret sitter fast på höger sida.
För att lossa skruva ut skruven och sen dra höger sida rakt ut och lyft sedan filtret snett uppåt.

Det övre filtret dras ut och uppåt.

Energideklaration

Blockschema över kopplingarna runt styrkortet.

Övergripande bild över electrolux olika AC modeller. Mer enhetlig sammanfattning än jag hittat på deras hemsida.

Modellinformation och varningar.

Diskussion

27 debattinlägg