Happy Hacking Keyboard Professional 2 Type-S (HHKB)

4.3
3 röster
Skapat
2019-06-09
Senast ändrat
2019-06-09
Visningar
814

Happy Hacking Keyboard.

Det är ett namn som är känt hos tangentbords entusiaster världen över. Överhypad plastbit eller "Endgame" material? Många har sin egen tolkning av detta tangentbord! Min jakt efter det perfekta tangentbordet har till slut tagit mig till Japan och ett företag som heter PFU Limited. När jag hörde om HHKB så var jag mycket skeptisk till att köpa ett själv.
En layout som är utöver det vanliga, en prislapp högre än något annat tangentbord som jag har sett (utan artisan tangenter) och till sist en mekanisk brytare "Topre" som jag inte hade prövat tidigare. Jag blev nyfiken ju mer jag läste och valde till sist att chansa. Efter lite väntan och strul med PostNord är tangentbordet äntligen här.

Det här är mina första intryck av mitt HHKB.

När du först håller i tangentbordet kommer du märka hur lite det väger. Min våg väger tangentbordet till 500 gram. De tekniska specifikationerna pekar på 531 gram. Så för den som åker kommunistiskt och vill använda tangentbordet på jobbet som en själv är detta ett stort plus. Alla tangenter är gjorda i PBT förutom mellanslag vilket kan tyckas lite snålt om man tittar på tangentbordets prislapp.

Tangentbordet har ett mycket trevligt "Thock" ljud, se länk.

Det som gör tangentbordet unikt är layouten och dess mekaniska brytare. PFU har valt att ta bort den helt värdelösa Caps Lock knappen och ersätta dennes plats med CTRL.
Personligen föredrar jag denna layout efter att ha spenderat lite tid med den. Om vi går vidare till de mekaniska brytarna från Topre är de väldigt speciella första gången man skriver på dem. Om jag skulle försöka beskriva känslan att skriva på topre brytare är det ungefär som att skriva på Blåa Cherry MX brytare fast du får en ännu mer taktil känsla och en väldigt mjuk landning för fingret. Den taktila känslan som du får är inte från någon mekanisk fjäder eller liknande utan från en gummi kupol(rubber dome) som finns näst längst ner på brytaren. Se gärna bilden på hur en Topre switch ser ut.

Dessa kan man även byta och det är många som rekommenderar BKE Redux Domes som ska vara ännu mer taktila än valiga Topre brytare. Dessa får man köpa för dryga 800 riksdaler. Och därför har jag valt att köpa två varianter av dessa "Ultra-Light" och "Light". Men hur mycket kostar detta kalas då? Svaret är 3.500 riksdaler exklusive import/tull avgifter. Är det värt det?

JA! För mig är det värt varenda krona då jag jobbar inom IT och använder mitt tangentbord dagligen. Men då är jag återigen vad folk kallar ett psykfall när det kommer till investeringar av tangentbord. Smaken är som baken och jag tycker att alla tangentbords entusiaster borde sätta upp något topre tangentbord på sin bucket list.

Jag avslutar med ett citat från Eiiti Wada en av skaparna av Happy Hacking Keyboard.

“Cowboys in the western United States leave their horses when they die. But never leave their saddles, regardless of how long they need to walk in the desert. Saddles are interfaces that are deeply adapted to our bodies whereas horses are consumable items. It should not be forgotten that computers are consumables nowadays, but keyboards are interfaces that we can use through our lives.”

Eiiti Wada, Professor Emeritus at the University of Tokyo

Förpackningen som denna skönhet kom i!

Unboxing time.

Väldigt användbart om du inte kan japanska!

Kabel som med kommer är en USB till mini B.

Valde en layout med blanka tangenter och är nu väldigt nöjd med mitt val.

Tangentbordet väger ungefär 500 gram.

Verifiering.