Gigabyte 1080ti - Kylarbyte - Raijintek Morpheus II

3.0
2 röster
Skapat
2019-06-12
Senast ändrat
2019-06-12
Visningar
680

Hej!

De senaste månaderna har mitt Gigabyte 1080ti Gaming OC börjat väsnas mer och mer. Det är mittenfläkten som verkar hålla på att fallera. Ni vet det där skorrande och skrapande ljudet som bara blir mer och mer irriterande för varje gång man hör det?

Det var tvunget att bli slut på oljudet.

Sagt och gjort så beställde jag ett Raijintek Morpheus II för att se om jag skulle kunna få lite lugn och ro i stugan och kanske lite bättre temps på köpet.

Första misstaget jag gjorde var att jag inte kollade kompatibiliteten för kylaren ordentligt. Mer om det senare..

Slutresultatet med MX-4 kylpasta och två Fractal Design Silent fläktar blev som följer:

Load temp innan byte ca 85 grader
Load temp efter byte ca 56 grader (och betydligt tystare)

Det blev ju helt fantastiska resultat! Kortet är mycket svalare och låter mindre, trots att jag ökat överklockningen något.

Några tankar om Raijintek Morpheus II:

  • Underbar byggkvalitet

  • God kylförmåga

  • Pilligt att fästa de små kylflänsarna

  • Lite klumpig i chassit

  • Jag är lite orolig över att de dubbelhäftande padsen skall släppa efterhand då grafikkortet nu sitter "upp och ned" i chassit

Frågan är ju om man tycker att det är värt kostnad och tid? Det gick på strax över en tusing för kylare, två fläktar och lite kylpasta och det tog mig 2-3 timmar att byta kylaren (lite ovan som jag är).
Prestandan jämfört med originalkylaren är dock imponerande!

Nya kylaren tillsammans med grafikkortet

Gamla kylaren bortplockad

Nvidia GP102 i sin nakna härlighet

När jag såg det här höll jag på att få ett ångestanfall. Har jag dragit loss ett minnespaket?!

Efter att ha räknat minneskapslarna flera gånger och fått det till 11 styck som sitter kvar på kortet kunde jag andas ut. 11 gig som det skall vara.

Alla små kylare fästs med dubbelhäftande thermal pads. Det var jobbigare och pilligare än jag trodde att få alla på plats. För att värmeledningsrören till stora kylaren skall få fritt utrymme är det lite olika höjd på kylarna här på bilden.
Kylpastan är MX-4. Den fungerar som en dröm.

Här kommer vi till mitt största problem med kylarlösningen. Den var ju inte helt kompatibel med mitt 1080ti från Gigabyte. Det är ju något jag borde läst på lite mer innan jag beställde. Kylaren för de varmaste komponenterna (Strömmatningen?) passar inte. Hålen för skruvarna radar inte upp sig som de ska. Det var omöjligt att skruva dit den.

Det tog mig lite tid att lösa detta. Dubbelhäftande funkade inte. Flänsen var för tung och lossnade. Till slut blev lösningen att använda en dubbelhäftande thermal pad och att "klämma fast" kylaren mellan de varma komponenterna och själva huvudkylaren. På bilden ser ni några hemmagjorda gummidistanser som gör att det sitter tajt.

Huvudkylaren monterad

Här syns det lite bättre hur jag har "klämt fast" den mindre kylaren mellan de varma komponenterna och huvudkylaren. Nu sitter den som berget.

Smäck an mot GPU:n

Fläktar monterade. Två stycken Fractal Design Silent Series 120mm.

Monterat i chassit.
(Ja det är lite dammigt, men min tryckluftsapparat har inte kommit från Amazon ännu)

Fläktarna är just nu kopplade så de går i 1200-1300 rpm och låter lite mycket i mitt tycke (även om det är mindre än förut). De skall tonas ner något framöver.