Accelero Xtreme GPU kylning - Moddning och "permanentifiering"

4.3
6 röster
Skapat
2019-08-09
Senast ändrat
2019-08-10
Visningar
357

Nytt grafikkort med "extra besvikelse":

Har skaffat ett grafikkort till min stationära dator. Närmare bestämt AMD Radeon RX580 med 8 GiB VRAM från MSI. Billigaste varianten i den här klassen. knappt 2000 kr ny.

Fick snabbt erfara att den kylning som ingår är allt annat än bra. Extremt mycket oväsen från fläktarna, och extremt underdimensionerad. Väldigt höga temperaturer och så throttlar kortet vid minsta belastning trots ett välkylt chassi. throttlar även med sidoplåten öppen. Trodde först att det var en dåligt applicerad kylpasta från fabriken. Men icke. Den var fullgod. Det visade sig att MSI's sofistikerade "Armor 2x" kylningen är ... ursäkta uttrycket... rent skitsnack.

Nästa misstanke var fabriksöverklockningen. Nope inte det heller. OC-modellerna är ju bara rent säljsnack, och i verkligheten är OC-modellerna knappt överklockade. i det här fallet ligger överklockningen på +15 MHz ... Yep ni läste rätt.. hela 15 MHz extra. \o/. hur som helst så hjälper det inte att ställa in original-klockningen. kylningen är fortfarande på tok för klen.

Vill inte och tänker inte lämna tillbaks kortet till butik. Kortet fungerar som utlovat så troligen kommer butiken inte att godkänna en retur i alla fall. Dessutom fick jag den till ett bättre pris än normalt. Så det skulle jag också förlora.

Fixen:
Ut o shoppa efter en tredjeparts-kylare för grafikkort. Hittade "Arctic Accelero Xtreme IV" (wow... vilket P12 namn ... lol ...)
En bra kylare, och den fungerar ypperligt väl. Och mycket tyst och sval även under extrem belastning.
Men så in i ¤%&¤%& ful den är. Och infästningen är i det klenaste laget. Dock förståeligt då den är tänk att passa en rad olika modeller av grafikkort.

Det är det detta galleri handlar om: Modifiera och "snygga upp" en bra, men ack så ful "after market" GPU-kylare.
Det jag tänker göra är att anpassa installationen av kylaren så att den sitter bättre, och samtidigt snygga upp den i helhet så den passar in i färgtemat för datorbygget i fråga.

Nog skitsnackat och låt oss skrida till verket:

Accelero Xtreme IV - En effektiv, men mycket ful "After Market" kylare för de flesta förekommande grafikkorten. Låt oss se om vi kan göra något åt saken.

Omlackerad kylare. Matt vit. Inga konstigheter. De flesta moddare här vet redan hur en sedvanlig spraylackering fungerar. Rengör detaljen som skall lackeras. Spraya på primer x antal skikt. Sedan följs det upp med färg i x antal skikt. Klart. \o/

Som föregående. Fast för bakplanskylaren den här gången. Den var svart. Nu är den vit.

Accelero Xtreme IV har en väldigt enkel monbteringsmetod, som är i det klenaste laget enligt min mening. Eftersom Jag tänkt att kylaren skall bli en mer permanent del av det här grafikkortet så tänkte jag borra hål i bakplanskylaren och gänga M3 i den. Helt enligt hålbilden som grafikkortet ifråga har.

Men för att det skall fungera måste jag även ha en proper isoleringsmellanlägg till bakplanskylaren. Den tunna plastfilmen som medföljer duger inte alls och allt riskerar att generalkortslutas om jag utför den här mer permanenta installationen.

Men först: Skaffa fram provbitar och dubbelkolla att jag har mätt upp allt korrekt. Lätt fixat genom att snabbt svepa ihop en CAD-fil och kasta den tillsammans med en bit 3 mm plywood in i laserskäraren.

*Pl0p* ... så hoppar det ut ett par riktigt fina provbitar i 3 mm plywood.
Med dessa kan jag mäta upp mer noggrant och se till att alla monteringshålen verkligen sitter där de skall. Likaså passa in utskärningarna till de termiskt ledande inläggsbitarna.

Använder FreeCAD under linux för att svepa ihop den slutgiltiga mellanläggsbiten...

...och kastar över CAD-kladdet till 3D-skrivaren. Här är den i slutfasen. Snart klar.

Kollla in den. Blev inte perfekt, men den duger fullt för det här ändamålet. De fula detaljerna kommer att rejäl-döljas.

Ser ut att passa.
Har också passat på att borra hål och dragit M3 gänga i kylflänsen. Använde pywood-bitarna från laserskäraren som borrmallar. Perfet resultat.

Se där. Sitter som en hand i foten. ... fot i handsken... hand i ... ach... ja ni fattar!

Passar på att kasta in de termiskt ledande mellanläggen. Det ansvarar för att överföra värmen från minneskretsarna och VRM-området till den bakre kylflänsen. Detta sker genom själva PCB'n. Inte helt effektivt, men duger gott för ändamålet.

Passar på att testa passformen även på den biten.

De M3-skruvvarna som tänkt att sätta fast bakplanskylaren med. Viktigt att det finsn isoleringsbrickor under skruvskallarna. Annars riskerar man att kortsluta något. Då smiter den magiska röken ut, och det vill vi inte. Har även slut på magisk-rök påfyllningskit.

Titta noga under den övre kylflänsen. Däör ser ni plastunderlägget jag skapade med 3D-skrivaren.

Se till att GPU-die'n är ren

Enda som fattas nu är ny kylpasta. Ni vet alla redan hur det fungerar, så ni slipper det tråkmånseriet.
Snabbt skutt till slutmonteringen... med propert applicerad kylpasta givetvis.

Sätter nu iM3-skruvarna och fixerar därmet bakplanskylaren till grafikkortet.

Titta. Bättre nu än vad det var innan. Tog också bort en hemskt fula etiketten.

Ser bra ut.

Här följer lite bilder med hur det blev i slutändan. Inte för att själva infästningsmodifiaktionen syns så mycket, men vitlackeringen kommer väl tillrätta här i alla fall.