Geforce RTX 2080 i ett dåligt ventilerat chassi

Sommarsemestern är perioden då det finns tid över till roliga datorrelaterade projekt, och det här året ville jag ge min numera tre år gamla vardagsrumsdator lite kärlek. Det började lite lätt i början av semestern med ett byte från en Core i5-6600K till en Ryzen 5 3600, men i slutändan ville jag även ha lite mer kräm på grafikfronten.

Tanken var att uppgradera från ett MSI Geforce GTX 1070 Gaming X till något med märkbart högre prestanda, gärna med hårdvarubaserat raytracing-stöd, som höll sig inom ramarna för vad som faktiskt går att kyla i mitt ganska dåligt ventilerade Silverstone ML07-chassi (som därtill står inklämd i en tv-bänk). Det haglar dock inte med kort som har ungefär samma effektuttag och värmeutveckling som ett GTX 1070 i de övre prestandaklasserna, och en mindre uppgradering till ett RTX 2060 kändes helt enkelt för trist.

Med anledning av detta började jag dels undersöka möjligheterna att skapa bättre förutsättningar för grafikkortskylning inuti chassit, men även om det fanns något av de högre presterande RTX-korten som svarade bra på "undervoltning". Enligt det berömda Internet™ skulle tydligen kretsen TU104 ha generellt goda marginaler för lägre spänning och därför ställde jag ursprungligen in siktet på Geforce RTX 2070 Super.

Av en slump råkade dock Netonnet sälja ut KFA2:s Geforce RTX 2080 EX för 6 990 kronor, vilket endast var en femhundralapp över de eftermarknandsvarianter av RTX 2070 Super jag kikade på, så därför fick det bli ett sådant. Då det rör sig om ett 2,5-slotskort får det egentligen inte plats i chassit, men med lite modifikation av kylaren och utbytta fläktar (se bilderna nedan) så tog det plats utan några större problem.

Efter lite experimenterande med en skräddarsydd frekvenskurva med lägre spänning (850 mV under last) så lyckades jag träffa en nivå jag var mer än nöjd med. Prestandamässigt låg kortet på samma, eller något högre, nivå som i sitt grundutförande men dock med ett markant lägre effektuttag. Ur kartong drog kortet 215 W under hård belastning (begränsat av sin strömbudget) medan det med sänkt spänning la sig på endast 175 W.

Så i slutändan resulterade uppgraderingen i ett betydligt snabbare grafikkort som drar ungefär jämnt upp med mitt tidigare fabriksöverklockade Geforce GTX 1070 effektmässigt. Därtill rullar det både tystare och kallare tack vare den modifierade kyllösningen. Allt som allt, ett lyckat projekt som nu är redo för spelhösten!