4.8
11 röster
Skapat
2019-11-24
Senast ändrat
2019-11-24
Visningar
2 933

Får Ibland nostalgikickar efter att trillat allt för långt ner i youtube träsket. Kommer ihåg den gamla goda tiden med Vic20, c64, Spectrum osv. Inte så mycket för spelandet men mer för nördandent. Vill prova på 6502/z80 assembler och liknande som jag inte hade tålamodet och/eller kunskapen om när det var aktuellt.

Men...

Jag kommer (svagt) ihåg många av nackdelarna från den tiden. Kassa tangentbord och möss. Laddningstider som kunde räknas i dagar istället för sekunder, om du ens fick disketten eller kassetten att fungera. Istället för att börja samla eller gräva sig tillräckligt långt ner i vindsförrådet för att hitta gamla bortglömda delar så tänkte jag bygga en retrodator och köra emulering.

En del av nostalgin är formfaktorn med datorn och tangentbordet i samma låda. Så målet var att få in en komplett dator i ett modernt tangentbord. Eftersom jag måste vara extra masochistisk valde jag ett mekaniskt 60% tangentbord från Aliexpress.

Datorn är plockad ur surplattan jag använde för Potato gaming.

Specfikation:
Samma som tidigare men med ett 16GB µSD kort istället för 32GB och utan skärm.
Model 7inch MOMO7W
CPU intel Atom Z3735G Quad Core 1.33GHz
RAM 1GB DDR
ROM 16GB Flash memory (show 13.7GB cuase system app occupied part memory)
Extention card TF card up to 32GB (not included)
Display Screen 7 inch
Resolution 1024 x 600 high definition digital capacitive touch screen

"MOTOSPEED CK62 Keyboard Bluetooth/USB Keyboard Dual Mode Mechanical Keyboard with RGB Backlight Gaming Keyboard"
Interface:USB Type-C
med blå Outemu switchar

Tangentbord med Keycaps från aliexpress

Offerplattan, hittade ingen bild på bara plattan så tog den här från gamla galleriet. Otg hubben till vänster används också.

Eftersom moderkortet kommer från en surfplatta så vägrar den starta om det inte finns något batteri inkopplat, som tur är spelar det ingen roll om vad det är för batteri som är inkopplat. Så istället för att använda det för stora batteriet som satt i plattan använder jag det som satt i tangentbordet för att driva bluetooth modulen.

Börjat dremla och försöka att få plats med delarna. Hela moderkortet hålls på plats av HDMI adaptern.

Ett litet problem som dök upp vid provkörningarna, tyckte att den var slöare än vanligt. 490Mhz på en Atom är definitivt för långsamt för win10. Den lilla silvertapen som satt i plattan kyler mer än vad jag trodde.
Normalt ligger den på mellan 1,4 och 1,6Ghz men sen sticker temperaturen iväg och den börjar klocka ner sig i panik. Som lägst såg jag 230Mhz men den var för slö att ta en skärmdump och lyckas spara ner då.

Dremlat ventilationshål i sidan.

I stort sett komplett. Nästa bild har förklaringar.

Med förklaring.
Dom fyra lödöarna längst ner till vänster på hubben är dom som ska användas till tangentbordet.

första försöket att löda in usbsladden där usb-c porten satt tidigare. Första planen var att använda Cat6 installationskabel för dataledningarna eftersom det är en tunn enkelledare i den. Tyvärr var dom för styva så att det kändes som om kopparbanorna skulle släppa från kretskortet varje gång du rörde något.

Andra försöket. Mjuka flertrådade ledare istället. Tyvärr var kopparbanorna så slitna från borttagningen av usb-c kontakten, tidigare försöket och felsökningen.
Du får massa spännande fel i windows om du bara har bra kontakt på en dataledaren i en usbkabel.
Slutade med att jag flyttade dom till R4 och R5 (den lilla röda ringen) för att få det att fungera ordentligt. Och ja både data och ström ledarna är kortade så att mindre koppar är exponerad.

Första provkörningen efter att ha skruvat ihop den. Gissa vilka tre tangenter som inte fungerar. Har tydligen inte dremlat tillräckligt och något kortsluter en av banorna på tangentbordet.

Efter felsökning och förbättringar (lista ut vad som tar i var och isolera den biten med eltape) så fungerar den utan problem.

Baksidan. Från vänster till höger
Strömbrytare
Reset
Strömförsörjning
2*Usb portar
hålet där Usb-C satt tidigare, svårt att se på bilden men den är täckt på insidan.
Hdmi

Så en komplett Windows 10 dator i ett 60% tangentbord.

Gröna lysdioden i Caps lock var för att visa om det gick i Usb eller bluetooth läge, men eftersom bluetooth läget inte fungerar längre använder jag den som powerlampa.