Vattenkyld speldator med extern radiator

4.6
38 röster
Skapat
2020-01-09
Senast ändrat
2020-01-10
Visningar
8 775

Med risk för att ha världens tråkigaste gallerinamn så beskriver det i alla fall exakt vad jag ville uppnå med det här bygget.

Lite bakgrund:
Det här är mitt sjätte vattenkylningsprojekt, mina tidigare projekt i korthet: Fractal Design S (enbart CPU), Phanteks Enthoo Primo (soft tubing), Phanteks Enthoo Primo (hard tubing), En Mini-ITX-låda jag inte kommer ihåg namnet på, kan ha varit en Lian-LI, Thermaltake Core X1 (dual loop)

De två senaste snurrar än idag, men med något gamla komponenter.

Bakgrund till det här bygget:
Jag bygger gärna funktionellt snarare än snyggt, så glöm LED-estetik eller fräsiga chassin i det här galleriet.
Med det här bygget ville jag göra en dator som går att flytta lätt, samtidigt som den var tyst även under belastning. Det var också viktigt att lätt kunna byta ut komponenter utan att plocka isär hela loopen.

Har alltid varit sugen på att bygga med extern radiator, så jag köpte en Watercool MO-RA3 420mm sommaren 2017. Av flera anledningar, mest för att det inte fanns tillräckligt stora anledningar att uppgradera från min gamla (I7 5xxx HEDT + 2x 980ti) så byggde jag färdigt hela loopen, men lät den stå i garderoben tills black friday för en par månader sedan.

Komponenter:
Anidees AI7 ATX Chassi
Corsair AX1200i PSU
Ryzen 7 3800X
MSI RX5700XT Mech OC
Gigabyte X570 Gaming X

Watercool MO-RA3 420mm radiator med 9x noctua 140mm grå fläktar
Noctua NA FC1 PWM fan controller
Watercool Heatkiller CPU-block
Alphacool GPU-block i plexi (ville ha acetal men det fanns inte till min GPU-modell)
2x Alphacool Laing D5 pumpar
EKWB Dual D5 pumphus samt reservoar
Koolance QD3 snabbkopplingar
Diverse blandade noname och EKWB anslutningar
"STW" Kina-fläktkontroller jag köpte på Ebay

Bygget:
Jag valde Anidees-chassit för att det har liten bredd*höjd, men samtidigt plats för fullstort ATX-moderkort. Det har två kammare, där pumphuset hamnar i kammaren med nätagget. För att få in alal delar snyggt behövde jag tillverka en monteringsplatta för pumphuset och reservoaren. Orginalplanen var att reservoaren skulle stå vertikalt, men pga platsbrist fick den bli liggande.

Monteringsplattan är laserskuren i 2mm rostfritt, jag beställde den på nätet (sculpteo.com) efter att ha tillverkat en prototyp i aluminium. Jag designade den i Visio och kunde exportera till ett format som tillverkaren stödde. Anledningen att jag ville ha den i stål var främst stabiliteten då det sitter snabbkopplingar för vattenkylningen i den, och aluminium böjer sig för lätt.

Både på komponentsidan och till radiatorn sitter det snabbkopplingar för vattenkylningen, och för strömförsörjningen till radiatorn drog jag ut en molex-kontakt ur chassit, vilket gör att allt går att plocka isär i en handvändning utan att tömma loopen. Det går, med en extra kabel, att PWM-styra fläktarna på radiatorn. Noctua NA FC1 är smart då den har en manuell ratt, men om den matas med en pwm-signal så används den i stället.

Det går även lätt byta till att köra datorn på luftkylning, jag behöver bara koppla ur pumparnas strömförsörjning och byta till luftkylare på komponenterna.

Bilderna är i kronologisk ordning och visar hur bygget fortskrider.

Ber om ursäkt för att jag är fysiskt oförmögen att ta en bild utan att få den suddig, hoppas ni gillar galleriet ändå

Avigsidan av chassit med enbart nätagget monterat. Fläktarna som sitter där kommer förmonterade.

Pumpar monterade i pumphus samt reservoar. Ställda i den position de kommer sitta färdigmonterade.

Min första skiss av monteringsplattan ritad på en bit polystyrenplast, bra material för prototyper.

Pumphuset monterat på plastprototypen.

Baksidan av prototypen. Till vänster syns snabbkopplingarna där CPU & GPU ska kopplas in.

Dags för en prototyp i aluminium!

Aluminiumprototypen på den plats den ska sitta i chassit. Nätagget är för tillfället bortplockat.

Vy från främre kammaren, här sitter moderkortet när allt är monterat. Till höger högst upp syns var snabbkopplingarna kommer sitta.

Testmontering med ett ASUS-moderkort jag hade liggandes.

Avigsidan med alla vattenkomponenter monterade, Till höger på chassits utsida sitter snabbkopplingarna som radiatorn ska kopplas in i.

Här hade jag lite tur med milimetrar, för det var ytterst nära att kopplingarna i utloppet ur pumphuset skulle ta i chassits sidoplåt när det var monterat. Det är inte många milimeter tillgodo.

Min färdiga monteringsplatta i rostfritt har kommit, man ser den betydligt bättre finishen på den jämfört med min prototyp i aluminium. Har även monterat både pumphus och reservoar som synes av skruvarna.

Monterat i chassit, vy från framsidan. Viktigt här var att välja skruvar som inte skulle råka ta i någon lödning på moderkortet, därav de försänkta raka skruvarna, hade inga med krysspår hemma för tillfället. På andra sidan sitter låsmuttrar så inget vibrerar loss i framtiden.

Dags att börja med radiatorn, Noctua-fläktarna samt fläktgallret är också med på bilden.

Fläktar monterade och inkopplade, det sitter en splitter-kabel under den svarta listen på vänster sida som alla fläktar är kopplade i, det blev rejält trångt där under med alla kablar kan jag säga. Molexen är för strömförsörjning, PWM samt RPM-signal sitter på en separat kontakt som är lite svår att se.

Närbild på kontakterna, blir rätt snyggt när det är de enda kontakterna som man behöver koppla in.

För anslutningar till radiatorn ville jag få dit en snygg kopplingsdosa eller vad jag ska kalla det. Hittade den på någon nätbutik jag glömt, den är i aluminium. På bilden har jag redan borrat hål för och satt in vinkeladapters för vattenkylningen. Locket med borrade hål ligger i bakgrunden.

Kopplingsdosan monterad på kylaren, man får se till att ha tungan rätt i munnen när man borrar hål för montering så att man inte skadar radiatorn. Vattenledningarna är inkopplade i radiatorns in- och utgångar. Strömkablarna kommer som synes också sitta i dosan.

Strömmen som är dragen från molexen till vänster ska användas för att driva Noctua PWM-controllern, som i sin tur styr fläkthastigheten med den lilla ratten.

Mellan radiatorns in/utgångar och kopplingsdosan sitter det vanlig slang, jag hade egentligen planerat sätta dit 13mm metallrör, men det var en för stor skillnad i hur mycket de båda ändarna stack ut från radiatorn. Det hade blivit för snett och fungerade tyvärr inte så jag fick köra på slang i stället, tråkigt.

PWM-controllern på plats och strömmen inkopplad. Ratten styr fläkthastigheten om den inte själv får någon PWM-signal.

Nu är även slangarna med snabbkopplingar på plats. Jag använde några Primochill-slangspiraler för att minimera risken att någon av slangarna böjs så att det blir stopp.

Datorn med CPU+GPU inkopplade till loopen. Här sysn också den stora Noctua-fläkten i chassits framsida jag satte dit i stället för de fyra fläktar som satt där från början. Det behövs någon form av rörelse på luften även när man vattenkyler externt då viss mån av värme annars hade stannat i chassit.
Bak i chassit sitter det en Aerocool DS 120mm-fläkt som går att stänga av om man vill, men den hörs inte alls på lägsta varvtal.

Har inte lagt någon nämvärd tid på kabeldragningen här, samt att det är fel logga på GPU-vattenblocket. Det följde med för MSI Mech också, men jag orkade inte byta. Det finns en massa LED-tjofräs i vattenblocket också, men det tänker jag inte koppla in.

Närbild på CPU-blocket.

Andra sidan av chassit, Det ligger en bit silver i reservoaren för att döda bakterier.

Som synes kunde jag kanske ha spenderat elva sekunder på att dra de blå RPM-signalkablarna från pumparna lite snyggare. De är kopplade till CPU fan-kontakterna på moderkortet. Hastigheten på pumparna styrs manuellt, men skulle båda stanna (vilket aldrig händer med D5-pumpar) så får jag I alla fall en CPU fan-varning och kan stänga av.

Baksidan av chassit med snabbkopplingarna samt Molexen för radiatorn.

Ja! Jag vet att det är en strömförande hane som sitter där och sticker ut, men om ni vet hur molex ser ut så går det inte montera honor på något bra sätt. Hanarna har däremot, av för mig okänd anledning, en krage som gjord för att chassimonteras. Jag tillverkade en liten aluminuimbricka och popnitade fast på insidan av chassit för att hålla fast kontakten.

Radiatorn monterad på väggen, tyvärr blev loggan upp och ned, men jag vill inte ha kopplingsdosan ut i rummet.

Väggfästet för de här radiatorerna är för övrigt helt galet dåligt, man måste in mellan radiatorn och väggen för att dra fast två skruvar på vardera sida av radiatorn efter man satt upp fästet på väggen. Har ingen aning hur Watercool tänkte där.

Datorn när ett spel varit igång i en par timmar (The Surge 2 i 1440p). De två hastigheterna till vänster är fläktarna i datorn. Första tempen visar vattnet, den andra är ambient i chassit.

Temp på vattnet i Windows-användning (när jag skriver det här inlägget) är ca 27-28 grader. Ambient ungefär samma som under belastning.

Datorn sitter monterad under ett IKEA-skrivbord i en ram av 20mm aluminiumprofil från Hornbach.

Min färdiga battlestation med gästspel av min Sibiriska katt Elvis. Elvis sitter för övrigt på min gamla Thermatake Core X1-burk.

Hade hoppats på att datorn skulle suttit en decimeter till åt vänster, men bordsbenet kom ivägen. När jag sitter rakt framför skärmen så tar i alla fall inte stolen i ramen.

Hoppas ni gillat det här galleriet. Jag hade i alla fall kul när jag byggde ihop det, och slutresultatet blev bra.

Bonusbild, Silje ville också inspektera datorhörnan. (Nej hon är inte tjock, bara extremt fluffig)