Vattenkyld speldator med extern radiator

Med risk för att ha världens tråkigaste gallerinamn så beskriver det i alla fall exakt vad jag ville uppnå med det här bygget.

Lite bakgrund:
Det här är mitt sjätte vattenkylningsprojekt, mina tidigare projekt i korthet: Fractal Design S (enbart CPU), Phanteks Enthoo Primo (soft tubing), Phanteks Enthoo Primo (hard tubing), En Mini-ITX-låda jag inte kommer ihåg namnet på, kan ha varit en Lian-LI, Thermaltake Core X1 (dual loop)

De två senaste snurrar än idag, men med något gamla komponenter.

Bakgrund till det här bygget:
Jag bygger gärna funktionellt snarare än snyggt, så glöm LED-estetik eller fräsiga chassin i det här galleriet.
Med det här bygget ville jag göra en dator som går att flytta lätt, samtidigt som den var tyst även under belastning. Det var också viktigt att lätt kunna byta ut komponenter utan att plocka isär hela loopen.

Har alltid varit sugen på att bygga med extern radiator, så jag köpte en Watercool MO-RA3 420mm sommaren 2017. Av flera anledningar, mest för att det inte fanns tillräckligt stora anledningar att uppgradera från min gamla (I7 5xxx HEDT + 2x 980ti) så byggde jag färdigt hela loopen, men lät den stå i garderoben tills black friday för en par månader sedan.

Komponenter:
Anidees AI7 ATX Chassi
Corsair AX1200i PSU
Ryzen 7 3800X
MSI RX5700XT Mech OC
Gigabyte X570 Gaming X

Watercool MO-RA3 420mm radiator med 9x noctua 140mm grå fläktar
Noctua NA FC1 PWM fan controller
Watercool Heatkiller CPU-block
Alphacool GPU-block i plexi (ville ha acetal men det fanns inte till min GPU-modell)
2x Alphacool Laing D5 pumpar
EKWB Dual D5 pumphus samt reservoar
Koolance QD3 snabbkopplingar
Diverse blandade noname och EKWB anslutningar
"STW" Kina-fläktkontroller jag köpte på Ebay

Bygget:
Jag valde Anidees-chassit för att det har liten bredd*höjd, men samtidigt plats för fullstort ATX-moderkort. Det har två kammare, där pumphuset hamnar i kammaren med nätagget. För att få in alal delar snyggt behövde jag tillverka en monteringsplatta för pumphuset och reservoaren. Orginalplanen var att reservoaren skulle stå vertikalt, men pga platsbrist fick den bli liggande.

Monteringsplattan är laserskuren i 2mm rostfritt, jag beställde den på nätet (sculpteo.com) efter att ha tillverkat en prototyp i aluminium. Jag designade den i Visio och kunde exportera till ett format som tillverkaren stödde. Anledningen att jag ville ha den i stål var främst stabiliteten då det sitter snabbkopplingar för vattenkylningen i den, och aluminium böjer sig för lätt.

Både på komponentsidan och till radiatorn sitter det snabbkopplingar för vattenkylningen, och för strömförsörjningen till radiatorn drog jag ut en molex-kontakt ur chassit, vilket gör att allt går att plocka isär i en handvändning utan att tömma loopen. Det går, med en extra kabel, att PWM-styra fläktarna på radiatorn. Noctua NA FC1 är smart då den har en manuell ratt, men om den matas med en pwm-signal så används den i stället.

Det går även lätt byta till att köra datorn på luftkylning, jag behöver bara koppla ur pumparnas strömförsörjning och byta till luftkylare på komponenterna.

Bilderna är i kronologisk ordning och visar hur bygget fortskrider.

Ber om ursäkt för att jag är fysiskt oförmögen att ta en bild utan att få den suddig, hoppas ni gillar galleriet ändå