NCASE M1 V6.1 – Nybörjarbygge. Recension och temperaturtester.

3.2
5 röster
Skapat
2020-02-02
Senast ändrat
2020-02-02
Visningar
661

Jag byggde nyligen ihop en dator för första gången! Nja, första och första – jag satte ihop en Intel NUC 2015, men det tycker jag inte riktigt räknas. Nämnda NUC började kännas lite trött och kan inte ge mer än 30Hz till min 4K-skärm (Acer XV273K – hade supertur och prickade in en prissvacka i november). Den nya datorn ska alltså ersätta det jag gjorde på NUC:en – programmering och surfning på webben – men jag tänkte också spela lite spel ibland. Behöver inte vara de senaste spelen, och för nyare spel kan jag absolut tänka mig att spela i 1080p.

Nog med bakgrund. Detta är som sagt mitt första bygge, så jag tänkte dela med mig av lite erfarenheter. Förresten – jag har faktiskt ytterligare en anledning att urholka ordet ”första”: Jag hjälpte för en månad sedan min bror med sitt första bygge, i en Fractal Design Meshify C. Så jag har till och med litegrann perspektiv på att bygga i ett ”större” vs ett ”mindre” chassi.

Innehållsförteckning:

  • NCASE M1 V6.1 (small form factor-chassi)

  • Asus ROG Strix B450-I Gaming*

  • Ryzen 3600X (köpt på mellandagsrea till strax över priset på en Ryzen 3600)

  • MSI RTX 2060 Super Armor OC (köpt på mellandagsrea)

  • Corsair Vengeance LPX 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 (köpt på black friday)

  • Intel 660p 2TB M.2 SSD (köpt innan prishöjningarna i januari)

  • Corsair SF750 V2 750W Platinum

  • Noctua NH-U9S

  • Noctua NF-A9 PWM 92mm

* NCASE M1 V6.1 har en USB-C-port i fronten, men den går inte ansluta i mitt moderkort (utan någon adapter, kanske?) Jag har inga USB-C-prylar att koppla in, så jag tyckte inte det var värt att betala mer för USB-C och har plockat bort USB-C-kontakten. Bra att veta om du tänkt kopiera mitt bygge.

Notera hur jag bara köpte en enda fläkt (om man inte räknar fläkten som följer med U9S (också NF-A9 92mm) samt de två fläktarna på grafikkortet). Det enda folk på Internet verkar överens om när det kommer till fläktar i NCASE M1 är att skaffa en till 92mm-platsen i baken. Så jag tänkte att det är värt att testa sig fram. Framförallt då de flesta entusiaster som skriver om temperaturer har betydligt mer krävande hårdvara än vad jag har.

Det finns 6 olika sätt att montera de två Noctua-fläktarna. Man kan ha två fläktar på kylaren, eller en på kylaren och en på chassit. Eller en på kylaren och en i garderoben (oanvänd). Det blir 3 sätt. Sen kan man välja att rikta fläktarna framåt (insug) eller bakåt (utblås), vilket ger 3x2=6 sätt. Jag återkommer till vilket sätt som gav bäst temperaturer.

Före bygget oroade jag mig för att det skulle bli svårt att bygga i ett litet chassi som nybörjare. NCASE M1 visade sig tvärtom vara mycket smidig att bygga i! Eftersom det går att ta loss panelerna på fyra sidor och högersidan (där moderkortet ska sitta) mestadels består av hålrum så var det väldigt enkelt att komma åt överallt! Många gånger enklare än på Meshify C (där man i praktiken bara kommer åt från vänstersidan (toppen är stängd, fronten är full av fläktar)). Att slippa koppla in en massa diskar hjälpte förstås också. Att chassit är litet gör det också väldigt hanterbart. Det är lätt att vända runt på och får plats på mitt skrivbordsunderlägg. Enda gången det kändes trångt var när jag skulle koppla in frontpanelens sladdar (power button, power LED, etc) mellan RAM-minnen och nätagget.

Jag kan varmt rekommendera NCASE M1 till nybörjare. Det är litet men ändå lätt att bygga i, supersnyggt och har bra ventilation. Och det känns väldigt premium. Men. Skaffa det bara om du tycker det är värt det höga priset. För mig är det helt klart det, men vi har alla olika prioriteringar.

Enda tabben jag gjorde egentligen under bygget var att jag råkade få in två ”metall-clips” på IO-shield:en in i HDMI-kontakten på moderkortet, så att det inte gick att koppla in någon HDMI-kabel där i (”clips:en” var i vägen). Inte för att det spelar någon roll egentligen, men det skavde lite. Någon vecka senare plockade jag ut allting, böjde till clips:en en aning med tång och såg till att de hamnade där de ska mot moderkortet.

Stort tack till @Alling för tips och hjälp!

Detta foto togs när alla komponenter äntligen kommit på plats! Det hade tagit sin stund då jag är nybörjare, lite osäker samt väldigt försiktig och noggrann. ”Då ska jag bara ta ett foto innan jag sätter på sista panelen och kör igång. Phew!”

Bara och bara. Panelen gick då givetvis inte att få på då strömsladden till grafikkortet stack ut för mycket. Jag som läst på så mycket om vilka kort som ska passa och inte! Finns massor av information om maxlängder och tjocklekar, men huruvida det går att koppla in skiten var inget jag ens tänkt på skulle kunna vara ett problem. Men det är väl inte så noga, datorer är väl i första hand dekorativa

Efter att ganska hårdhänt ha försökt böja bort kabeln så mycket som möjligt fick det bli att köra igång utan sidopanel. Vilket är bra ändå. Då är det lätt att se debug-LED:sen på moderkortet och om fläktarna snurrar. Hade ingen aning om att det fanns debug-LED:s förrän jag hjälpte min bror bygga ihop sin dator och en LED indikerade att RAM-minnena inte var ordentligt isatta.

När datorn väl var igång googlade jag på problemet med den utstickande kabeln. Kändes inte så kul att behöva betala hundratals kronor för en vinklad special-kabel.

Skam den som ger sig! Efter att ha sovit på saken löste det sig. Detta är kanske är uppenbart, men som nybörjare tog det en natt innan jag insåg att kabeln visst får plats om man bara inte hanterar den som en konventionell kabel. En kabel måste förstås inte sticka vinkelrätt ut ur sin kontakt, och alla sub-sladdar behöver ju inte gå i samlad trupp.

Kabeln är av sådan där typ som inte har bara två ”ändar” utan tre. Från nätagget går sladdarna till en 6+2-kontakt. Därifrån går sladdarna vidare till ytterligare en 6+2-kontakt, ifall grafikkortet är extra strömhungrigt. Mitt kort har bara en 6+2-kontakt. Jag hade kopplat in den första 6+2-kontakten i grafikkortet, med tanken att det inte kan spela någon roll vilken man tar och att kabeldragningen nog blir snyggare då. Men det spelar visst roll!

Vid första 6+2-kontakten är det ett ormbo av sladdar. Först ska alla sladdar från nätagget in i kontakten, sedan ska ett gäng ut ur den och vidare till nästa 6+2-kontakt. Den andra 6+2-kontakten däremot är ”ändstation” så där går det bara in sladdar, vilket gör det betydligt mindre trångt vid kontakten. Där går det att kamma bort sladdarna en och en i en sorts mittbena och då går det sätta på sidopanelen utan problem!

Så här ser det ut när man har dubbla fläktar på kylaren. Som synes hamnar den vänstra extra-fläkten väldigt nära chassits bak.

Här är fläkten istället fäst på chassit. Då fläkten bara flyttats 1–2 cm hade jag svårt att tro att det skulle bli någon större skillnad i temperatur. Där hade jag fel!

Fläktarna är inställda på Silent i Asus fläktstyrningsprogram i BIOS/UEFI. Silent är väldigt lik Standard. Grafikkortet kör standardinställningar.

När det gäller idle-temperaturer så känns det som att det inte spelade någon roll hur jag satte fläktarna. CPU:n håller sig mellan 36–53 grader. Grafikkortet upp till 50 grader. Jag kanske inbillar mig, men det känns som att CPU:n aldrig kom under 40 grader med bara en enda fläkt. Grafikkortet stänger av sina fläktar vid låg användning så det är väntat att det ligger vid 50 grader såvitt jag förstår.

Desto intressantare är temperaturer under load. Jag testade med prime95, MSI Kombustor och genom att spela spel.

För det första så var insug (framåt) bättre än utblås (bakåt) i alla lägen. Att bara ha en enda fläkt (på kylaren, ingen på chassit) gav något högre CPU-temperaturer, men inte så mycket. Att ha extrafläkten på chassit som insug var överlägset bäst.

I prime95 så gick alltid CPU:n upp till 74–76 grader med en gång (vilket jag tycker är helt OK), förutom vid insug-på-chassit då temperaturen höll sig på 68 grader. Om jag lät prime95 stå en lite längre stund så kom jag alltid upp i 80–84 grader oavsett fläktar. Jag vet inte vad det beror på, men tänker att det fortfarande är helt OK och inget som händer under vanligt användande.

MSI Kombustor och riktigt spelande gav alltid likartade temperaturer, både för CPU och GPU.

Med en enda fläkt så höll sig CPU:n stadigt runt 65 grader. Med två fläktar som utblås blev det större variation, där temperaturen låg i spannet 50–65 grader. Två fläktar som insug höll sig på 50–60 grader. Med insug-på-chassit var enda gången jag kom under 50 grader med ett spann på cirka 45–58 grader.

Med nästan 100% GPU-användning kom jag upp i ungefär 70 grader på GPU:n oavsett fläktar. Då gick GPU-fläktarna ändå bara på 65%.

Under spelande, när GPU-användningen inte låg konstant på 100%, låg GPU:n någonstans 53–63 grader och fläktarna på 0–50% (vilket var betydligt tystare). Möjligtvis var temperaturerna typ 2 grader lägre när fläktarna var utblås (enda gången utblås ev. var bättre än insug). (Apropå tystare – när jag testade att spela Portal 2 i >200 FPS så fick jag ganska rejält med coil whine. Med v-sync hamnade FPS:en på konstant 120 och då är coil whinet helt OK. Min skärm stödjer 144Hz och det var skönare med v-sync så jag bryr mig inte.)

Min slutkonfiguration blev alltså en fläkt på chassit och en på kylaren. Båda som insug. Således är alla fläktar insug (inklusive GPU-fläktarna). Nej förresten – nätagget är utblås. Tror jag. Den fläkten brukar inte behöva snurra. Känner man med handen bakom datorn drar det lite kallt, medan det på vänster-, höger- och ovansidan puffar ut lite småvarm luft.

Min killgissning är att det är när en fläkt sitter där bak på chassit och suger in luft som chassit får mest kall luft utifrån. I övriga konfigurationer så blir det mer rundgång av varm luft inuti chassit.

En sista justering jag gjorde var att inte sätta fast fläkten så hårt i chassit. Jag märkte nämligen att det lät mer när fläkten satt på chassit än på kylaren. Jag hade dragit åt Nocutas ”gummi-skruvar” ganska hårt (med tång, som jag sätt i en video på YouTube) så att fläkten satt rejält stadigt. Men då blev det ett tydligt ”vrummande”. Nu har jag lossat på fläkten och då blev det betydligt tystare. Fläkten hänger nästan löst på ”gummi-skruvarna”, vilket gör att fläkten lossnar ganska enkelt om man håller på och försöker koppla in några sladdar eller något i närheten. Den skulle säkert också lossna om jag skulle frakta datorn någonstans. Men tyst blev det!

Det går att montera fläktar i botten, under grafikkortet, samt på vänstersidan. Men jag tror jag låter det vara som det är.

En fördel med få fläktar är att det blir väldigt enkelt att komma åt allting i datorn. Det hjälpte mig verkligen som nybörjare under bygget och när jag testade alla olika fläkt-konfigurationer.