4.6
20 röster
Skapat
2020-06-03
Senast ändrat
2020-06-03
Visningar
1 303

Välkomna till ett nytt projekt – och det första färdigställda för året! Denna gång är det precis nylanserade Define 7 Compact som fått sig en mindre makeover.

Först lite bakgrund; Jag behövde en ny workstation till jobbet, och fick samtidigt reda på att jag får fria händer att göra vad jag vill med den – det är iallafall min version, and I'm sticking to it.

Tanken bakom bygget är en slags hyllning till råa material och simpla former, där kvalitet och mekanik väger tyngst och hamnar på första parkett, med så lite som möjligt dolt bakom lack och lim.

Hårdvara:
CPU: AMD Ryzen Threadripper 3970X @ 4.2 GHz all-core
GPU: Asus GeForce GTX 970 DirectCU Mini
MB: Asus Prime TRX40-Pro
RAM: Corsair Vengeance RGB Pro 4x16GB 3200MHz
SSD: Samsung 970 Evo 1TB
PSU: Fractal Design Ion+ Platinum 860W
CSE: Fractal Design Define 7 Compact

Kylning:
CPU: Watercool Heatkiller IV Pro TR - Nickel
RES: Watercool Heatkiller Tube 150 D5
PMP: Laing D5 PWM
RAD: Hardware Labs Black Ice Nemesis LS360
RAD: Hardware Labs Black Ice Nemesis LS240
FAN: Fractal Design Prisma AL-12 120mm ARGB PWM

Det något lustiga komponentvalet och kompakta grafikkortet är en produkt av att mjukvaran jag använder är väldigt CPU-orienterad, och kraven i övrigt är egentligen bara något som kan leverera högupplöst videosignal. Fördelen är att det trots lådans ihoptryckta formfaktor ger möjlighet till en kompromisslös (nåja) vattenkylning för processorn, som stundvis kan nosa kring 600W i förbrukning – varmt!

Tidsmässigt har jag ca. två dagar investerat i bygget, började montera loopen på fredagen och skruvade i sista aluminiumpanelen på söndag kväll.

För full transparens vill jag slutligen tacka min arbetsgivare Fractal för komponenter samt förtroendet att ge grönt ljus till projektet, och även Sweclockers redaktion för tummen upp till att posta galleriet.

Notera att Define 7 Compact nedan är en utvecklingsprototyp och kan skilja sig något från retail-versionen.

Då detta är en arbetsmaskin i grunden, och stabilitet samt underhåll därmed alltid behöver ha högsta prioritet, valde jag att i stort bara göra bolt-on-modifikationer. Hela loopen går att montera ut ur lådan utan att tömma eller ta isär den, och den övre access panelen är fullt funktionell om åtkomst behövs.

Valet av anslutningar föll på EKWB's Torque-serie, men i dagsläget finns det ett väldigt begränsat urval av adaptrar tillgängliga. För att lösa problemet svarvades en egen adapter ur mässing, med samma yttermått som 90-gradersadaptern ovanpå.

Det är inte jättetydligt på bilden, men det är ett långt o-ringsspår som går på ca. en millimeters djup.

För att kunna fästa pump-reservoar-kombon på frontradiatorn krävdes någon form av hållare. Watercool säljer ett alternativ av acetalplast, men jag ville ha något lite mer rejält här. Valet föll på 15mm kvadratstång i aluminium som formades till med hjälp av filar och bandslip.

Dessa fästarmar monteras sedan under acetalhållarna för själva reservoaren, och bildar en fästpunkter motsvarande en 120 mm fläkt, 105x105 mm.

I brist på planering från min sida visade det sig att en av slangarna passerar precis framför CPU-blocket – mitt i vy. Normalt är det inte ett problem med hårda rör, i fallet EPDM eller ZMT-slang vill den däremot falla nedåt. För att undvika att detta händer gjorde jag två genomföringar i 10mm aluminium som helt enkelt håller slangen rak över radiatorns längd.

Tillsammans med den tidigare adaptern för att höja anslutningen 15mm över fläktkanten löper nu den mjuka slangen någorlunda ordnat.

Detta var då den egentliga slutpunkten för projektet – men resultatet kändes väldigt tråkig.
Bättre än såhär kan vi!

Om du är IT-ansvarig, kolla bort nu!

Ett "problem" för att få rätt stuk på bygget är plasten på moderkortet. Jag sågade till en kopia av 5mm tjock aluminium och borrade ut ett mer klassiskt mönster där den semipassiva fläkten kan få andas. Om du vill göra något liknande själv – kom ihåg att den underliggande fläktmotorn sticker upp något över kanten, och materialet ovanpå behöver urholkas eller distansieras.

Nästa område var PSU-shrouden i chassit. Här finns en mängd av monteringspunkter och möjligheter att göra något roligt. Tanken föll direkt på en MetallicAcid-inspirerad panel som viker sig runt formen.

För att fästa den på shrouden utan att göra några modifikationer på själva chassistommen valde jag att använda en SSD-bracket. Den skjuts på plats från ovan och låses med en tumskruv, perfekt för att montera en täckpanel på!

Bara panelen i sig såg även den lite tråkig ut väl på plats, så tillbaka in i verkstaden för att tillverka en supportarm till grafikkortet. Passade även på att borra åtta intilliggande hål för att trä strömkabeln genom.

Dags för testmontering, här syns även den första av två borstade aluminiumplåtar som integreras i sidan på radiatorerna och skapar lite mer liv.

Detta avrundar då miniprojektet i Define 7 Compact – en serie små estetiska ingrepp som binder ihop systemet något bättre på insidan.

Anslutningarna är en kombination av EK-Torque STC-10/16, där den nickelplätterade basen från en version kombinerats med den mattsvarta kragen från en annan, och binds ihop med en blåanodiserad aluminiumring. En väldigt liten modifikation som skapar ett intressant resultat.

Den ventilerade takpanelen som medföljer blev ett sjävklart val med en toppmonterad radiator, och ger ett lite mer industriellt intryck.

Täckplåten formar sig runt och följer linjerna på moderkortets kylare. Backplate på grafikkortet är resultatet av en tidigare guide postad här på forumet.

Temat har varierat från en vit-blå fade och en svag helvit belysning beroende på situation och humör, så passar på att inkludera ett exempel.

Nedan följer en rad andra intryck – eller "highlights" – från senaste dagarnas användande av datorn.

Det var allt jag hade att bjuda på för denna gången.

Och avslutningsvis, om det finns frågor, kommentarer eller vad som helst som dykt upp under galleriets resa – dela gärna med dig i tråden under!

Har du kanske något projekt planerat i sommar?