iMac G3 möter Intel & LCD (iPC)

3.6
39 röster
Skapat
2010-02-16
Senast ändrat
2010-02-19
Visningar
6 847

Kom över en iMac G3 som var stendöd, läcker som den är hade jag inte hjärta att bara slänga iväg den utan rensade innehållet och funderade på vad jag skulle använda den till, kanske en mysig blå lampa, eller en HTPC.

Sen kom jag på att jag hade en halvslaktad Dell D600 laptop vars skärm var krossad, och även en fungerande 15" Samsung LCD skärm så dessa håller jag nu på att passa in i iMac skalet och än så länge återstår mycket arbete med att förfina lösningar för kontakter, kablar, placering av moderkort med mera.

Jag tar mer än gärna emot bra tips på hur jag löser så att jag kan starta datorn med originalknappen i fronten, som det är just nu får jag starta på den lilla inbyggda kontakten på moderkortet.

Det här är donatorerna i originalutförande:
Chassi/Skal->iMac G3 Indigo blå: http://www.usedmac.com/catalog/images/apple_imac_indigo2.gif
Dator-> Dell D600: http://www.peneveyre.com/blog/content/binary/d600.jpg
Skärm->Samsung Syncmaster 152t: http://www.pcstats.com/articleimages/samsung152T_front2.jpg

För dem som är intresserade av bakgrundsbilderna finns de här:
http://tinyurl.com/osxwallpaper
http://tinyurl.com/ParadiseWallpaper

Min ambition är att använda originalhögtalarna, placera moderkortet snyggt samt ordna med alla kontakter jag behöver komma åt utifrån. Jag hoppas kunna köra Mac OS X och/eller någon Linux distro.

Så småningom kanske även en uppgradering med moderkort, CPU och minnen från en stationär kommer åka i tillsammans med en DVD-brännare - Men detta ligger just nu ganska långt fram.

Kom gärna med tips på bra lösningar!

<!Uppdatering!>
Moderkortet har fått lägga sig ner och Mac OS X 10.5.1 har letat sig in i burken, det finns för tillfället lite problem med att få nätverk/internet att fungera men det kommer nog snart att lösa sig!

Det har även blivit ljud i lådan! - Tack vare en miniförstärkare från "offer"-skärmen så kan jag nu driva originalhögtalarna via hörlursutgången från D600:an.

Det har blivit en hel del snabba lösningar och mest fulmoddar, tyvärr har jag inte mer tid, pengar eller energi att lägga ner i detta projektet nu men kommer förhoppningsvis ta tag i det så småningom med en rejäl uppryckning!

(OBS! - Om du själv väljer att ge dig på det här så vänligen läs på om hur du bör hantera CRT-skärmen som sitter i iMacen från början, fel hantering kan innebära fara för ditt liv)
Mvh, Eddie

Började med att rensa iMacen.

Det var lite struligt att få av det undre skalet då dess "clips" i fronten inte ville lossna så lätt men med lite mindre våld så gav det med sig.

Ingen hemma?

Det här är hela det yttre skalet totalt rensat på innehål, det består av 4 delar, botten, den blåa toppen samt två frontpartier, en beige/brunfärgad del som går ner något och omger högtalarna samt den något räfflade och transparenta frontramen.

Värt att nämna är att den här yttre, främre ramen täcker en del av skärmen och faktiskt krymper storleken på det som syns från 15" till 13,8"

Efter skärmslakt.

I nederkant syns den främre ramen och delarna från foten till Samsungs LCD-skärmen.

Till höger är laptopen utan skärm, som monterats av vid ett tidigare tillfälle & längst upp i bild är bottendelen samt den undre chassiplattan ifrån iMacen, jag har valt att behålla den och på undersidan sitter originalhögtalarna monterade.

Det är även på undersidan av denna platta/plåt som man monterar original HDD och CD/DVD-läsare, om jag hittar en lämplig slot-in DVD kommer den monteras här vid ett senare tillfälle.

Ytterdelarna återmonterade

Här är alla yttre skaldelar monterade och även bottenplattan.

Från sidan

Snyggt!?

Nej inte speciellt, men fungerade för ett snabbt litet test av systemet.
Här finns en del att jobba på!

Skärmen på plats

Här är skärmen på plats och man ser även den inre frontramen som går ner något runt högtalarna.

Den lilla sprickan/pricken i nedre vänstra hörnet är från en skruv som jag satte i från baksidan för att hålla skärmen uppe på plats.

Problemfri boot

Allting är snabbt placerat i chassit och det är helt stängt, allt startar precis som det ska och det låg Ubuntu samt Windows 2000 installerat sedan tidigare men dessvärre så klarade inte skärmen av att ta emot signalerna och bara gav mig ett felmeddelande, nu fortsätter arbetet med att få in Mac OS X.

Efterlämningar från Dell D600

Skalet från Samsung Syncmaster.

Ljud måste man ha!

I foten på Samsung skärmen fanns två små högtalare samt ljudingång, den lilla förstärkaren eller vad man ska kalla det har jag använt till originalhögtalarna i iMacen.

Jag täckte de blottade delarna som kommer ligga nedåt mot chassit med utskurna kuvert som tejpades på plats

Jag vände och vred på moderkortet innan jag kom fram till hur det skulle bli placerat, detta var för mig den bästa lösningen.
Endast på ett ställe matchade hålen i moderkortet och bottenplattan och det är precis bakom USB-porten uppe i vänstra hörnet på moderkortet i bild.

Under tejpen som löper vågrätt uppe och nere över skärmen sitter kablarna som håller den på plats.

Allt på plats..

Jag tycker den ser ganska gullig ut och ordentligt bantad från den tunga CRT-skärmen gör att den är otroligt många kilo lättare.

Installation av OS X

Installationen skötte sig själv i stort sett och det enda problemet jag hade var en kext-fil som var tvungen att tas bort innan jag kunde boota ordentligt.

"About This Mac"

Datorinformationen har jag själv fått redigera då CPUn stod som "unknown"

Så där ja..

... Då var den monterad och installerad.
En iMac G3 som möter Intel och plattskärm - det var på tiden!

Och här får den nu stå...

Blev en ganska mysig och "Macig" hörna man fick här nu tycker jag.

Till vänster: Modifierad iMac G3 med Samsung LCD samt Dell D600 moderkort & 1.6 GHz Intel Pentium-M

I mitten: 24" HP w2448hc som får signaler från ett Gigabyte GTX 260 OC & Intel i7 920 på ett Gigabyte EX58-UD5 moderkort.

Till höger: Original iMac G3 på 350MHz, 512Mb Ram, kör Mac OS X (10.3.9)