HTPC-bygge av överblivna komponenter

2.4
5 röster
Skapat
2010-04-25
Senast ändrat
2010-04-25
Visningar
6 551

Får för det första be om ursäkt för den dåliga skärpan på vissa av bilderna, iPhone-kameran är inte den optimala, och min riktiga var på lagning under början av bygget.

Bakgrunden till det hela är då att jag hade ett gammal mATX-chassi med dött nätagg i. Vidare hade jag ett mATX-moderkort och med tillhörande E4300-prolle, 2GB minne samt ett behov av kombinerad filserver/HTPC i en nära framtid. Pluggflykta kräver ju en anledning, så det här bygget fick bli min!

Det jag ville ha var en relativt kompakt burk, som drar lite ström, är tyst och kan stå på dygnet runt. Jag bor i en liten etta, är student och betalar elräkningen, min huvudrigg är varken tyst eller ekonomisk nog för att utföra det arbetet.

Från början var tanken att jag skulle använda det inbyggda X1250-kortet på moderkortet, men när jag snubblade över ett fläktlöst low-profile HD4550 på Dustin för 350 kr kunde jag inte låta bli, och kunde på så sätt avlasta processorn högst betydligt. Hade länge haft i åtanke att byta ut min OCZ Vendetta 2 i spelriggen för att kunna klocka högre och svalare, och tog tillfället i akt att därför införskaffa en NH-U12P SE2 och istället förpassa Vendetta 2:an till HTPC:n.

Det var lite bakgrundshistoria, specen följer:

Grundchassi: Apevia X-Qpack
Nätagg: FSP 400W
Moderkort: Abit F-I90HD
Processor: Intel E4300
Minne: 2x1GB Twinmos PC6400
Grafikkort: XFX HD4550 512MB
Hårddisk: Samsung F1 1TB
CPU-kylare: OCZ Vendetta 2
Chassifläkt: Fractal Design 120mm
Ljuddämpning: Be Quiet!-ljuddämpningskit
Ace Silent Rubber Frame till nätagg och chassifläkt
Nexus Doubletwin hårddiskupphängning

Tillvägagångssätt framgår av bilderna, men en billig Dremel-kopia med Dremels egna kolfiberförstärkta kapskivor är guld värd! Blev väldigt lyckat dessutom, jag hör inte ett knäpp från burken, om jag inte mer eller mindre sticker in örat i fläkten på baksidan.

Temperaturer då, kanske kan vara intressanta? Luftgången är som så, som framgår av bilderna, att chassifläkten suger in luft, CPU-kylaren skickar luften bakåt mot grafikkortet, där nätagget suger upp luften och skickar ut den igen. Stresstest genomfördes med OCCT för både CPU (Linpack) och CPU.

CPU:
Idle: 30 grader
Load: 50 grader

GPU:
Idle: 52 grader
Load: 80 grader

Hårddisk:
Just nu: 35 grader

Det är dock temperaturer som ingen av komponenterna kommer komma upp i under normalt användande, vid 1080p-avkodning kommer grafikkortet upp i 65 grader, vilket är den tyngsta användningen det kommer utsättas för.

Så, en erfarenhet rikare, och mitt första galleri upplagt!

Sist bland bilderna finns resultatet av att jag satte Dremel-kopian i mitt Antec 300, kabeldragningen blev betydligt bättre. Monteringssats för att vrida Noctuan 90 grader är beställda!

Tack för mig, och tack till er som orkade läsa allt!

Chassits innandöme från början, diverse DVD-fästen och annat som spärrar maxhöjden på CPU-kylare till i princip standardnivå.

Till och med jag börjar uppnå en viss manlighetsgrad, både multislipverktyg, skruvdragare och verktygslåda i skrubben

Främre fläktplatsen, som spärras av chassifronten, men den fick agera uppvärmning.

Bakre fläktplatsen.

Efter att ha borrat ur nitar och flyttat stabilitetsstången till mitten blev detta resultatet.

Då delar skulle stjälas från "stora" datorn, blev det snabbt kaosartat i min lilla 1:a, med moderkort, hårddiskar, chassin och processorkylare både högt och lågt.

Moderkortet monterat på moderkortsplåten.

Insatt i datorn.

Close-up på lösningen...

...och mot chassiväggen.

Nexus Doubletwin, sitter fast med två skruv i chassiväggen, och uppstadgat med kabel från en slaktad hörlurskabel. Hårddisken lutar ungefär 0,1 grad, vilket jag ser som godkänt.

Fläkt och grafikkort på plats.

Likaså nätagg. Fult med osleevade kablar, men det fick vara som det var, jag ska ändå inte titta in i chassit och de kommer inte störa luftströmmen.

Något jag INTE mätt från början, visade sig passa på milimetern... När chassit stadgas upp av huven har de faktiskt inte kontakt med varandra.

Up and running, hade uppstartsproblem, visade sig att CMOS-jumpern gått och försvunnit, en egentillverkad av ståltråd löste uppstartsproblemen.

Passar på att slänga upp kabeldragningsresultatet efter att ha satt Dremel-kopian i Antec 300:at också.

CPU-fläkten ska vridas 90 grader, så fort Noctuas kit kommer med posten.

Fick även vända plexiglasskivorna ut-och in för att få maximal anläggningsyta för ljuddämpningsmattorna. Men återigen, jag ska inte titta på datorn.

Fronten. Funderar på att ta en burk sprayfärg och dra över hela skiten för att göra den helt svart. Här syns även att fronten är strippad på lampor, displayen som satt där, resetknappar och USB-kontakter.

Fronten tilltäppt. Lättjobbat material trots allt, hade jag bara tänkt till mer från början hade det blivit ännu bättre.

Ljuddämpningsmontering tar sin början.