Vattenkylning med passiv radiator

3.5
41 röster
Skapat
2010-05-19
Senast ändrat
2011-09-11
Visningar
10 205

Tänkte att jag skulle lägga upp mitt system då jag anser att det är allt för få förespråkare för passiva radiatorer. Systemet har varit under utveckling de senaste fem åren då jag skaffade de första delarna till vattenkylningen. Chassit har nog varit med i kanske åtta år men det fyller sitt syfte mycket bra. Målet är att få ett system som är tyst. Det finns alltså inget fokus på att det skall se snyggt ut inne i lådan (hur många gånger tittar man inne i chassit?). Sen är det ju ingen nackdel att det är ganska roligt att mecka.

Komponenter:
Chassi: Compucase CI-6A21
Nätagg: Fractal Design Newton R2 650 W
Moderkort:
CPU: Q9550
Minne: CM3X2G1333C9DHX (2x2GB, DDR3, 1333MHz)
Grafikkort: HD4870, 512MB
Systemhårddisk: 80GB intel M2, SSD
Hårddisk1: Maxtor 120GB
Hårddisk2: Western digital, 500GB
DVD: Optiarc DVD-RW, AD5240-S
Skärm: Fujitsu Siemens, 22" wide

Vattensystem
Pump: Innovatek HPPS, (Enheim)
Radiator: En gammal variant av Konvekt-O-Matic som är ca 35x45cm och har 7st rör.
Kylmedel: Destvatten och lite glykol
Tank: Egenbyggd
GPU-block: Graph-O-Matic Rev 3.0
Syd-brygga: Graph-O-Matic Rev 3.0
CPU: i-COOL rev4.0
Hårddisk x2: HDM L-Pro alufarben

Temperaturer:
Idle Last
GPU 50 80
CPU 36 60
HD1 30 44
HD2 28 37

Last innebär att jag har kört 10min med FurMark och Prime95. Efter det så ligger temperaturerna stabilt.

Kommande arbete:
Nytt grafikkort(HD 4870)
Ny processor Q9550 (x)
Nytt nätagg,Fractal Design Newton R2 650 W (x)
Ny pump, ()
Byta ut slangarna till enhetlig färg (x)

Länkar:
http://www.webshop-innovatek.de/shop/Wasserkuehlung/
http://www.geeks3d.com/20100202/furmark-1-8-0-hot-like-hell-e...

Uppkomna frågor:
Vad har det kostat?
Prylarna har köpts efter hand och som jag skrev tidigare så köpte jag nog pumpen för snart fem år sedan. Skulle tänka mig att hela vattenkylningen har kostat 5000kr vilket ju är ganska mycket pengar. Fördelen är att genom att endast byta hållare för CPU-blocket så blir det mycket små kostnader för en uppgradering. Jag håller mig till grafikkort med lite lägre effekt då jag inte måste spela på bästa upplösningen vilket gör att jag kan använda samma GPU-block i framtiden också.

Hur tyst är det?
Jag har ingen bra fläktkontroll till nätagget vilket gör att det är fläkten där som låter. När jag stryper den till 60% med SpeedFan så är den i princip tyst. Det beshövs ingen mer ventilation i lådan eftersom det mesta av värmen transporteras ut med vattnet. Nästa del som börjar låta är hårddiskarna även att de är inbyggda i lådor(dock ej gummiupphängda).

Den ser inte mycket ut för värden egentligen. Tanken är ett hemmabygge men fyller sin funktion. Den är fassktuvad i chassit sp det är ingen fara att den skulle ramla ned. Innan jag hade tanken fungerade radiatorn som tank och när nivån sjönk strömmade vattnet endast igenom den första radiatorröret. Nu när tanken är högst upp är radiatorn alltid fylld och den blir jämnvarm då det är ett flöde genom alla rör.

Radiatorn passar perfekt för detta chassi i storlek. Vattnet kommer in längst upp till vänster och åker ut (och in till pumpen) längst ned till höger. Detta för att hela radiatorn skall utnyttjas. Man kan känna på radiatorn att den är varmast vid inloppet och sedan blir det svlare nere vid utloppet.

Baksidan är inte mycket att orda om.

Det blir lite rörigt i lådan med alla slangar och med ett nätagg som inte är moddelert. Här kan man se vattnets väg.
Pump-CPU-GPU-SydBrygga-HD1-HD2-Tank-Radiator

Övre delen av datorn.

Undre delen av datorn.
Pumpen är snyggt inslagen =P

GPU-blocket

CPU-blocket

SydBryggan. Anledningen till att jag kyler SydBryggan är för att jag hade ett block över från min förra dator. I den datorn kylde jag NordBryggan vilken behöver mer kylning än SydBryggan. På detta moderkort sitter NorBryggs-kylaren ihop i en större kylare vilket gorde att det blev för meckigt att lösa med bara detta vattenblok.

Eftersom det enda flödet av luft genom lådan är via nätagget så har jag täppt för 120mm fläktgallret på baksidan. Detta för att flödet skall komma från framsidan istället där luften är svalare och för att den skall passera genom lådan.

Vi avslutar med denna bild igen.