4.4
57 röster
Skapat
2010-06-13
Senast ändrat
2010-06-11
Visningar
10 650

Fortsättning på http://www.sweclockers.com/galleri/5476-5670-vattenblock-mk-i

Då det förra bygget hade dålig prestanda så bestämde jag mig för att göra ett nytt försök.
Eftersom minnena visade sig vara oklockbara, så skippade jag kylning till minnena och fokuserade helt på GPU'n.
Det största problemet med förra bygget var att GPU'n endast hade kontakt med en stor gammal 5öring, och 2 6mm rör lödda på 5öringen. Detta innebar att det fanns inte så mycket koppar som värmen kunde sprida sig i, och därför mindre "kontaktyta" mot vattnet. (alltså hur mycket koppar som för över värmen till vattnet.) Mindre koppar innebar också att det tog mindre tid att värma upp den.
Resultatet blev att när jag drog igång Furmark så drog tempraturen genast upp till maxgränsen där den planade ut. Jag har för mig att jag peakade på 78ºC när jag försökte klocka den.

Den här gången skall jag satsa på att använda mycket mera koppar, och sprida ut den över ett större område.

PowerColor 5670 HD

Naken GPU
Ursäkta bildkvaliten, mobilkameror har svårt att fokusera på korta avstånd. och är dessutom svåra att hålla stilla.

Rekonstruktion

Då jag var lite för ivrig att sätta igång så glömde jag helt bort att ta bilder från början, så jag fick sätta ihop en liten rekonstruktion av första stegen.

Jag började med att grovläppa 5 mynt så jag fick en så plan yta så möjligt att jobba med. Sedan skar jag av små stumpar av rör (6mm och 8mm), för att göra små skivor att fylla upp tomrummet mellan mynten med. allt för att få dit så mycket koppar som möjligt.

Rekonstruktion

I bakgrunden syns original konstruktionen.

Jag satte samma 4 mynt och placerade rör skivorna i mellanrummet, sedan lade jag ett mynt ovanpå och lödde ihop allt.
För att värmeledningsförmågan skall bli så bra som möjligt så använder jag blyfritt lod med silver. lite jobbigare att arbeta med, men det kan det vara värt.
Jag ska väl tillägga att mynten jag använder till konstruktionen är inte 2 öringar och 5 öringar, utan lite modernare mynt som innehåller 97% Koppar.

Läppning

Grovläppning
För att vara säker på att ytan blir helt plan så har jag först grovslipat den, sedan fyllt i de värsta ihåligheterna med lod.

Mera Läppning

Efter att ha Läppat den ett tag så återstår bara några få gropar.

Ännu mera Läppning

Efter ytterligare några vändor så återstår endast en liten grop.
Vid det här laget så hängde jag läpp åt all läppning, det tar lång tid om man vill ha ett bra resultat. vi snackar timmar av slipande.
Till min grovläppning så använder jag först p120 och sedan p320 som jag klistrat fast på en skiva glas. det finns utmärkta guider för läppning, så jag går inte in på detaljer.

Rekonstruktion igen

Återigen så har jag glömt att ta bilder när jag arbetade, så jag fick slänga ihop denna rekonstruktion.
Nästa steg blev att löda ihop 9st läppade mynt, med rörskivor i mellanrummen.

Pyramid

Slutligen så placerades den första konstruktionen ovanpå de 9 mynten och löddes ihop till en liten pyramid av mynt och lod.

sne?

Den uppmärksamme lägger nog märke till att "toppen" på pyramiden är inte centrerad, utan ligger lite på sidan av.
Jag var lite orolig för att kylaren skulle ligga mot en närbelägen kristall, så jag placerade den lite off, för att vara helt säker.

Hål

För att ha någonstans att fästa kylblocket med, så borrade jag upp 4st hål.

8mm

Nästa steg blir att skära och böja 2st 8mm rör. och att borra upp 6st hål på varje rör.
För att böja rören så har jag köpt en rörböjare, nästan ett måste om man vill böja rör, då rör lätt viker sig om man böjer för hand.
Böjen är placerad så att det blir ett litet mellanrum mellan rören i andra änden.

Runda kanter

Nästa steg blev att skära till 6st 6mm rör, och runda av kanterna så att dom passar bra på 8mm röret.
I backgrunden, polerad pyramid.

6 rör

Här har jag lött ihop de 6 rören bredvid varandra. man kan se att dom inte är helt jämna med varandra, så jag fick jämna till dom lite så att dom blev lika långa.

Vatten loop

Efter att ha jämnat till längderna och passformen, så passade jag in rören på hålen som jag borrat i de större rören och lödde ihop alltihopa. Det gäller att vara lite försiktig då lodet gärna vill leta sig in till insidan av rören och blockera. något jag slapp den här gången.
Rören sticker ut en bit nertill på bilden. det är där jag kommer att försegla rören så att vattnet kommer in i ena 8mm röret, går ut i 6mm rören till andra 8mm röret och bort igen.

Försegling

För att försegla rören så placerade jag en 6mm skiva i slutet på rören och satte en stor droppe lod som täcker öppningen helt.

Börjar bli klar

Sedan lade jag helt enkelt rören ovanpå pyramiden och lödde ihop allting. nåja, nästan.
Problemet med att löda ihop såhär pass många delar är att när man värmt upp metallen tillräckligt för att lodet skall smälta, så smälter just lodet,, på dom delarna du redan lött ihop också. till sist så fick jag göra en form av gips för att hålla delarna på plats tills jag var klar. Något att fundera på innan nästa bygge.

Andra sidan

Jag la till en skiva i slangändan av rören för att stabilisera lite.
Och när allt är på plats så kan man se varför jag nöjde mig med just 6st 6mm rör. Det får nämligen inte plats fler, för då skulle dom blockera skruvhålen.
Efter att allt vart färdiglött så avslutade jag med att finläppa kontaktytan mellar kylaren och GPU'n med lite finare paper, och polerade upp resten lite granna för att få bort gammal lödpasta och märken.

Resultatet

För att fästa kylaren på kortet använde jag helt vanlig skruv med en mutter på andra sidan som jag fäste med lim för att den inte skall lossna.
Naturligtvis använde jag plastdistanser för att inte skada kortet.
Man skall vara väldigt försiktig när man skruvar fast den, det är väldigt lätt att skruva för hårt och knäcka kort eller GPU.

OC Furmark

Minnet gick fortfarande inte att klocka, så efter en grayscreen på 1001mhz så gav jag upp det och fokuserade på GPUn istället.
Efter en del svarta skärmar senare så landade jag tillslut på en GPU klock på 1000mhz, känns nice att komma upp i 1ghz efter att MK-I inte kunde leverera.
60ºC efter 10min och lite till är klart godkänt.

Monterat

Monterat och klart.
Helt klart smidigare än MK-I, nu finns det plats för mer skumma byggen.=)

closeup

Bästa sättet att ansluta slangarna på.
Helt enkelt att trä på en bit slang på röret, det sitter som gjutet.
Sedan gjorde jag helt enkelt samma sak igen men med mindre slang in i den större slangen. den större slangen är lite för tight egentligen, så jag kan vara glad att jag fick in den 2cm. att den egentligen inte passar gör att den större slangen trycker hårt på den mindre, så det sitter jävligt tight. faktiskt så tajt att när jag tog bort MK-I så blev jag tvungen att helt enkelt klippa av slangen, för den gick inte att få lös.
På förra bygget så använde jag limpistol, men skippar det den här gången för att det egentligen inte behövs.

Furmark

Så när allting är monterat och sitter på plats så återstår bara att testköra den.
GPU 775mhz & RAM 1000mhz är factory default värden.

56ºC peak. so far so good.
Kurvan har ett eftersläp, så även om det kommer upp till peak ganska snabbt så är det fortfarande ok.
Jag ska väl tillägga att jag har en quadcore på samma vatten loop, med en 120mm radiator i chassit och en 240mm radiator utanför (se Heart Case bygget)

OC Furmark + Fluidmark = 62ºC

För att generera så mycket värme som möjligt så drog jag igång Fluidmark för att belasta CPU'n samtidigt som Furmark pressar GPU'n.
Efter 20min och 50öre så låg peak på 62ºC. Inget kylrekord, men inte fy skam för något som man själv snickrat ihop. Att nå 1Ghz är väldigt nice

Allt som allt så blev jag ganska nöjd med bygget. Mer koppar gjorde helt klart susen och den blev ganska kompakt så jag slipper fylla burken med slangar. Nu återstår bara att spela nån månad med den innan det är dax att köpa nytt kort igen, och börja snickra på nästa bygge. med lite tur så är nästa kort lite mer överklockningsvänligt.