4.2
43 röster
Skapat
2010-07-13
Senast ändrat
2010-08-22
Visningar
20 150

Här kommer jag löpande uppdatera ett projekt som går ut på att modernisera de klassiska spelen till Nintendo 8-bitar samt Super Nintendo. Tanken är att konvertera originalhandkontroller till USB för att kunna spela spelen via en emulator på HTPCn och få bilden på TV/projektor. Jag är väldigt mån om att behålla retrokänslan och har därför införskaffat konsoller att använda som stomme för montering av den hårdvara som är själva basen för konverteringen. Originalportarna för inkoppling av handkontrollerna kommer att användas och utsidan av konsollen behöver således inte modifieras. Anledningen till detta är att en modern projektor inte klarar av att visa bild från ett gammalt Nintendo på ett enkelt sätt och med god kvalité. Via HTPCn kan jag spela de cirka 2000 spel jag har som originalroms på filservern samtidigt som retrokänslan i en äkta Nintendo handkontroll kan återupplevas.

NES

Nintendo 8-bitar

SNES

Super Nintendo

Införskaffat NES

Ett Nintendo 8-bitars införskaffat. Säljaren hade till och med originalkartongen kvar!
Den var dock defekt, så inga hard feelings för att jag slaktat en konsoll!

Rengöring av konsollen

Skruvat isär hela konsollen och rengjort allt. Så enkelt det är att skruva i elektronik anno 1983, annat är det med dagens datorer.

PCB - Printed Circuit Board

Förprogrammerat kretskort för konvertering av handkontroller till USB. Beställt från Kanada tillsammans med förlängningskablage till handkontrollerna.

I/O avlägsnade

Eftersom konsollen är tänkt att stå relativt öppet på en TV-bänk så tycker jag det är viktigt att tänka på detaljerna. Koaxialportarna för ljud och bild kommer att synas tydligt eftersom de sitter på sidan av konsollen. Lösningen blev att avlägsnade dem från resten av I/O-kortet.

Resterna av I/O

Det som blev kvar är bara skrot! Kapade lös det från moderkortet för att ev. använda moderkortet till något annat projekt.

I/O i chassiet

I chassiet tar de knappt någon plats alls tack vare att resten av I/O-kortet är avlägsnat.

I/O monterat 1

Riktigt nöjd med resultatet!

I/O monterat 2

Kapning av kretskort

Tanken är att LED-lampan i fronten skall få ström från USB. Dock så delar LED-lampan minuspol med Resetknappen varför jag fick lov att kapa av banorna till lampan.

Kapat fästen till moderkortet

För att få plats med PCB-kortet så kapade jag bort överflödiga piggar där det ursprungliga moderkortet har varit fäst.

Power/Reset/LED monterat

Suget för att byta ut LED-lampan mot en blå var stort! Men jag hejdade mig i sista stund då tanken ända från början har varit att behålla konsollen i befintligt skick utvändigt. Istället lödde jag om så att Powerknappen tänder lampan när man "slår på" konsollen. Eventuellt kommer jag att löda Powerknappen så att den får bryta strömmen från USB-porten helt och hållet.

Väntar nu med spänning på PCB-kortet som bör levereras inom ett par veckor!

Skräpet

Skräpet som blev över efter dagens rensning.

Dremel

För att ethernetportarna ska ta så liten plats som möjligt i chassiet så kapas onödiga delar bort med hjälp av en Dremel.

Kablage och nätagg

En ethernetport för väggmontage skall monteras i vardera konsoll. Sedan kan en vanlig ethernetkabel användas för att överföra datasignalen från NES-chassiet, där PCB-kortet kommer att vara monterat, till SNES-chassiet.
Som signalkabel i chassina har jag tänkt att använda en skalad ethernetkabel där ledarna består av ren koppar. Ett trasigt nätaggregat får donera några lemmar som kan användas till strömkablage.

Portar för handkontroller

Portarna för handkontrollerna monterade och klara. Signalkablarna är ganska styva och för att inte bryta av lödningen från kretskortet så fixerade jag dem i chassiet med lite epoxylim.

Lödningsarbete

Ett riktigt pillerjobb att löda fast signalkabeln på kretskortet för NES-konstrollerna. I slutändan blev resultatet riktigt bra!

Paket!

I tisdags väntade ett paket i brevlådan när jag kom hem.

Isolering

För att isolera kretskortet och kablarna från metallplattan så täckte jag den med ett lager silikon som fick torka i 2 dygn.

Det är litet!

PCB-kortet är inte stort! Jag anade att lödningen inte skulle bli enkel.

Ethernetporten

Jag började med att montera signalkablarna och strömkablage i ethernetporten. Denna återkommer jag till senare när Super Nintendot jag har beställt anländer.

Första testet

Test av första etappen på bygget. Allt fungerade klockrent och Super Mario blev roligare att spela som aldrig förr!

Kasetthållare

Hållaren för kassetten monterad.

Kassetthållare med spel

När spelet sitter i så kommer konsollen att se helt original ut, även då luckan öppnas.

Lödningen klar

Tyvärr hade jag ingen möjlighet att fota under själva arbetet. Det tog cirka 2 timmar innan jag var nöjd med kabeldragning och lödning. Efter ett antal misslyckade försök med att fästa signalkablarna direkt på PCB-kortet så lödde jag först på en kort stump av kabeln på kortet som jag sedan fäste de längre kablarna i. Lödde fel första gången mellan CLOCK och LATCH och fick skarva en av kablarna då de blev för korta.

PCB-kortet

Här ser ni en närbild på PCB-kortet. Kablarna fixerades ordentligt med epoxylim, vilket blev mycket lyckat.

Ethernetporten

Närbild på monteringen av signal- och strömkablage i ethernetporten. Hålet efter det gamla I/O-kortet på baksidan täcktes med knådepoxy.

Skrubbning

Isärmonterat och skrubbat.

Super Nintendo

2 st SNES anlända. Det fräschare är trasigt. Det gulnade skall enligt säljaren fungera så är någon intresserad finns det till salu.

Ethernet 1

Ethernetporten för att ta emot signalerna från PCB-kortet i det andra Nintendochassiet monterad.

Ethernet 2

Första Super Nintendot med Ethernet? Filade i plasten för att få plats med Ethernetporten. De övriga hålen tätades med Plastic Paddings elastiska spackel.

Specialmejsel

För att skruva upp specialskruvarna som håller ihop chassiet på Super Nintendot så tog jag fram Dremeln och tillverkade en specialmejsel.

Lödningen av SNES

Kablarna lödda på kretskortet och fästa i ethernetporten. Fixerade dem tillfälligt med silvertejp. Skall ersättas med epoxylim men det var slut för tillfället.

I TV-bänken

Lånade en handkontroll till Super Nintendot för att testa så att det fungerade. Klockrent, nätverkskabeln klarade galant av att skicka både ström och signal till/från PCB-kortet. Gula kabeln i bakgrunden är TP-kabeln som kopplats mellan konsollerna.
Har beställt 4 st handkontroller och lite annat som bör levereras i början på nästa vecka. Här står konsollerna i väntan på en ny TV-bänk.

SNES-dioden

Självklart har jag lött så att dioden som indikerar att konsollen är igång tänds med strömbrytaren.

Rengörning av kontaktytorna

Knapparna till handkontrollerna skrubbades i såpavatten. Kontaktytorna samt gummit rengjordes grundligt med bomullstops och Isopropylalkohol. För den som är intresserad så finns det att köpa på Apoteket

Rengöring

I shotglaset - Isopropylalkohol
Lägg märke till det välförtjänta tillbehöret till vänster i bild.

Rengörning av kontrollerna

Handkontrollerna behövde få sig en rejäl uppfräschning. Först ett snabbt dopp i såpavatten för att sedan skrubbas med en mjuk svamp under ljummet vatten.

Allt klart!

Allt monterat och färdigt, här på bild tillsammans med handkontrollerna. Nu väntar TV-spelskväll med öl och snacks tillsammans med polarna!