Inför "Projekt Echo" - av Hannes

3.9
63 röster
Skapat
2010-07-29
Senast ändrat
2010-07-31
Visningar
12 358

Välkomna!

Det är alltså dags för mig att introducera er i mitt andra Projekt, ECHO. som också var mitt kanske svåraste bygge hittills. Tanken med den var att den ska vara liten, kraftfull, tyst och kall. Några aspekter som enligt erfarenhet är svåra att kombinera. Mina förhoppningar och krav var att bygget ska bli jävligt genomarbetat, innovativt och om inte annat ett konstverk. Min uppgift till er är att påpeka varenda liten detalj ni inte är nöjda med. Oavsett om jag håller med eller inte så är det intressant att veta, och jag kommer att respektera din åsikt, om du respekterar min.

Bygget utgår iallafall ifrån ett Fractal-Design Array NAS chassi och sedan är tanken att i den husera ett system baserat på skt 1156 med DX11 grafik. Ni som också följt mitt CL[M]EAN-MACHINE projekt vet att jag är ganska noga med att hårdvaran ska matcha, det är någonting som jag i det bygget la ner både enormt mycket pengar och tid på att förverkliga och resultatet är jag absolut nöjd med. Den här gången tog jag all min erfarenhet ifrån det bygget och bestämde mig redan innan att det här bygget skulle bli mer planerat, mer genomarbetat och att absolut inga kompromisser får komma imellan mig och mitt mål.

För projekt ECHO. är färgschemat Svart, Orange och med några toucher av vit, vilket är en färgmatching jag inte sett speciellt mycket av i datorsammanhang. Tanken är också att utan några större modifikationer av chassit husera ett fullt vattenkylningsystem från EK. Ett HD5870 och gärna en HDD för lagring och SSD för spel och OS. Allt detta har varit fullt möjligt, men tro inte att det har varit ett plug'n play bygge det här. Mycket noga planering och modifikationer har varit nykeln till framgång.

Projektet tog fart i början av sommarlovet, och tog som ni märker ungefär till slutet av det också. Jag har inte arbetat non-stop, men bygget har alltid varit i bakhuvudet och lurkat. Jag har fått mycket god respons från er Forumiter i modifikationsforumet och det tackar jag för!

Helt ensam har jag inte varit i det här bygget heller, några företag värnar om entusiasterna, och här är dem listade, mina sponsorer

# Fractal-Design, speciellt tack till Jenny.
# EkWaterblocks, speciellt tack till Eddy.
# Enermax, speciellt tack till Benjamin.
# Misco.se, speciellt tack till Erik
# Coolingstuff.se, speciellt tack till Artur

Lite specs är väl aldrig fel heller.

Case : Fractal-Design Array Rev2
CPU : i5 750
MB : DFI LANPARTY MI P55-T36
RAM : 2x2GB A-Data 1600MHz
PSU : Be-Quiet SFF 350w MDPC-X sleev'd orange, svart och vit
GPU : HD5870
SSD : Kingston V-Series 64GB SSD (Julklapp ifrån flickvännen <3).
HDD : Det beror på om jag kan få tag på fler, större SSD's, annars blir det nog en Samsung 1TB 2.5"

LC
CPU : EK Supreme HF
Pump : EK-DCP 4.0
RES : EK Multioption 250 RES
RAD : EK-CoolStream-RAD XT 240 | EK-CoolStream-RAD XT 120
Fittings : EK-PSC Fitting 12mm - G1/4 Black
GPU : 5870 fullcover block

CPU block på utan problem.

Påbörjad slangdragning. Vill att alla slangar som går mellan komponenterna på moderkortet ska ha samma vinkel. Blir snyggast så. Men ni får kolla neråt om jag lyckades. (I denna bild används phobya 60* adaptrar, det dög inte)

UCTB12 TB Silence fläktar sponsrade av Enermax, mycket snygga och prisvärda fläktar!

Plockade in chassit temporärt i ett nedmonterat chassi ifrån stenåldern. Alla blocken monterade och så lekte jag lite med satasleevingen. Hur ska den på snyggast sätt dras? Ja, jag kom fram till att det får vi se när chassit har kommit.

Det monstruöst snygga HD5870 Acetal + Nickel blocket ifrån EkWb. Det är pure quality

EK Supreme HF Acetal+Nickel block som passar de flesta socklar. Just min kommer att användas på en 1156 bräda.

En liten liten kärna med en del kvar att rensa bort.

Damn, Array's borstade aluminium är så sexigt. Den här finishen är genomgående för hela chassit. Den riktigt andas byggkvalite och påminner enormt mycket av Lian Li's chassin. Någonting som endast kan ses som positivt. Fractal-Design, keep up the good work!

..Ser ut som att PCI-E designen vann. Ett helt MDPC-X sleevat Be Quiet SFX 350w sponsrat av Misco.se! Tack så mycket för att ni ställer upp och engagerar er i oss entusiaster.

..När sedan de sleevade kablarna blommar ut ifrån mitten av chassit så ser det också jävligt bra ut. Innovation, Konst, Design.. Ja det är vad jag eftersträvar i det här bygget och det är något jag inte kommer att kompromissa på.

Det här var alltså allt jag kommer att bjuda på hittills. Som sagt så är det nu som bygget sätter fart och allt fram tills nu har endast varit för att egga er entusiaster till att kommentera, kritisera och få upp ögonen för ett i mina ögon (egocentrisk som jag är) väldigt annorlunda och intressant bygge.

I denna tråden: #10256210 kommer uppdateringar osv att ske, fram tills bygget är klart och då kommer ett galleri också upp.

Ta chansen att vara med och förändra i kanske ett av Sveriges mest entusiastiska byggen. Jag ser fram emot att läsa din åsikt.

Kingston V-Series 64GB, har fungerat bra som systemdisk länge nu.

14x EK-PSC Fitting 12mm - G1/4 Black

OCZ-Ramkåpan, den del som det kanske diskuterades mest kring i mitt CL[M]EAN-MACHINE bygge. Kommer den att användas i Echo? Nä, troligen inte.

Börja med att montera CPU och MB block. Ett problem uppstod när moderkortsblocket inte passade ifrån stock. Men vad gör det när man har ett roteringsverktyg tillhands.

Fractal-Design sponsrar med ett Fractal-Design Array NAS (rev2)

..Och chassit kom! Provmonterade lite hårdvara för att se om sakerna passade. Vilket de såklart inte gjorde.

Grafikkort, moderkort och psu osv passade ju självklart. Men det här chassit är inte gjort för vattenkylning. Så fram med dremeln för att passa in några saker.

Javisst, grafikkortet ska ju vattenkylas också. Så av med den relativt bra 5870 stockkylaren och på med något lite tyngre. Shit vad smal kortet är när det inte är någon kylning. Sådant man inte ofta tänker på.

EK Multioption 250 RES

För att vara ett ITX moderkort så har DFI't väldigt gott om plats för vattenkylning. Är du klurig så får du till en riktigt najs slangdragning.

MDPC-X sleeving. När man en gång har använt sig av denna extremt välgjorda sleeve så kan man aldrig mer använda någon annan. Och när ett seriöst bygge ska påbörjas, ja då är också sleeve ett måste.

Observera att nätagget inte är placerat än, och därmed är ingen kabeldragning gjord. Det ligger helt enkelt bara där för att visa kontrasten mellan sleevingen och chassit

EK-CoolStream-RAD XT 120

PCI-E kablarna

Det blev lite av en showdown mellan den här designen och den på bilden under.

Thank you Nils for never compromising, whether it's design or quality. You inspire us all to do our best!

Om nått så går EkWb verkligen all in när det gäller designen. Kolla bara på de här anslutningarna tillsammans med GPU-blocket.

Ja, såhär stod chassit i någon månad. Fractal Design skulle ju skicka mig ett Array Revision 2, vilket inte släpptes förrän i början av Juli.

Minneskylning till HD5870. Mitt kort hade dock inga minnesplatser på baksidan, så det här är just for the looks!

Nätagget placeras i mitten av lådan. Varför? Jo, för att inte dölja härligheten som pågår över moderkortet. Sen så ger det också möjlighet till än mer originalitet och lite annorlunda vinklar.

EK DCP 4.0 18w pump

Sata-kablar och Chassikablarna, vad är vad?

Sleevade Sata-kablar. Någonting som verkligen höjer standarden på dessa annars tråkiga, ack så nödvändiga kablar.

EkWb MB block, troligen till 780 eller 680. Kan vara till 775 Asus moderkort också. Minns inte helt.

EK Waterblock har sponsrat detta bygge med vattenkylningskomponenter. Mycket uppskattat!

Köpte först ett gäng Phobya adaptrar för att få 45* vinklar på anslutningarna. De var av så brutalt dålig kvalite och rakt ut sagt fula. Artur på http://Coolingstuff.se löste det genom att sponsra mig med mattsvarta adaptrar, 3st 90*, 2st 45*, 6st stoppnipplar från bitspower. Men han slutade inte där utan han skickade också ut 2l Fesser orange Liquid och orange'a coils, om jag skulle behöva dem.

EK-CoolStream-RAD XT 240 | EK-CoolStream-RAD XT 120

24pin ATX'n.