2.6
23 röster
Skapat
2010-07-22
Senast ändrat
2010-07-23
Visningar
7 407

Tycker att HAF922 är mycket bra. High Air-Flow indeed. Chassit kommer med ett antal stora fläktar och fler hål än en schweizerost. Därtill har jag satt in en 14cm (intake) i sidan som kyler grafikkorten och ljudkortet. Temps är bra, ljudet är fint men lådan samlar mycket damm. Har kollat runt lite men hittar inga prisvärda dammfilterlösningar, så jag har tänkt göra egna.

Hittade en papperskorg på IKEA som är gjord av ganska mjuk metall-"mesh". Spänn över ett par uppklippta strumpbyxor och dammet stoppas innan det når komponenterna. Strumpbyxorna, svarta, fick jag gratis (tack Sofie!) och papperskorgen kostade 49:-. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80153254

Med en timme till övers, en träbit, hammare och en liten avklippartång fixade jag två rudimentära dammfilter till sidoplåten och takplåten. 49:- för att förlänga livet på komponenter för 16k:-... och det är ju alltid kul med lite hemmabygge.

..och nu finns det fler och bättre bilder (de flesta iaf).

Hammare, papperskorg, tång och strumpbyxor...

Jag klippte ut två sidor av korgen med tången. Med hjälp av trälisten och hammaren fick jag raka sidor och kunde även dubbelvika kanterna (för att undvika att blöda ner datorn varje gång man vill byta "filter"). Sidplåtens galler blev ca 20×30cm.

Klippte även till en bit av strumpbyxan, ca 10×12cm outtänjd.

Invikta sidor och hål för skruvar och luftflöde..

Jag var inte säker på att metallen inte skulle störa luftflödet ännu mer så jag valde att klippa upp gallret under fläkten. Klippte dessutom ut skruvhålen för sidofläkten.

Biten av strumpbyxan trädde jag på så att den täckte hela ytan. Ojämnheterna på sidorna av gallret räckte för att hålla materialet på plats.

Montering mellan sidplåt och fläkt..

..dessutom använde jag två svarta skruvar med mutter för att ge stadga åt gallret. Som ni ser använder jag gummifästen till fläkten, pga det och att fläkten är så liten jämf med gallret så behövs de nog.

Jag testade såklart om konstruktionen skulle störa fläktens rörelse. No probs.

Montering i taket..

Gallret till takplåten var ca 18×26cm. Här valde jag att inte klippa ut något hål för fläkten, samt att använda fläktens skruvhål alena för montering. Det var förvånansvärt enkelt att montera. Även här såg jag till att testa om gallret skulle störa fläktens rörelse, och än en gång gick det bra.

Närbild på sidan

Man ser inte längre in i datorn, men luftflödet verkar inte nämnvärt obstruerat. I bilden syns dels HAF922s egna galler, sedan den utsträckta strumbyxedelen och därefter skymtar man IKEAgallret. Man ser fläkten vagt (noctua NF-P14) samt ena gummifästet.

Närbild på toppen

Här är ovansidan av chassit med dammfilter monterat. Även här syns chassigaller, strumpbyxan och IKEAgallret. Jag sträckte ut strumpbyxan mer, och därför syns innergallret också mera än på sidan. Dessutom glömde jag damma av insidan av chassigallret så det blev lite dammigt direkt. Glöm inte det, ni som gör något liknande.

Överlag så ändrades inte temperaturerna vare sig idle eller load (prime95) så jag får anta att dammfiltret inte har nämnvärd negativ effekt på luftflödet. Självklart kommer luftflödet försämras i takt med att filtren dammar igen. Jag testade att dammsuga utifrån (funkade ok), men efter ett tag är det bara att byta till nya strumpbyxor. Kanske röda? Hmm... får väl ta och browsa lite i nån butik (tror ni butiksbiträdet skulle tro på mig om jag förklarade vad jag ska med strumpbyxor till??).