3.7
32 röster
Skapat
2010-08-29
Senast ändrat
2010-10-17
Visningar
9 595

Efter att ha blivit inspirerad av diverse radiodatorer här på Swec hittade jag en trasig Radiola från 30-talet. Val av komponenter utgick först helt från Radiolans mått. Till exempel skulle det passa fint med en 14 cm fläkt vid högtalarnätet, så en sådan beställde jag.

Men sen låg bygget nere ganska lång tid. Hösten 2009 plockade jag upp det igen, men ville då bygga en burk som var bättre anpassad för gaming. Och då ändrades förutsättningarna. Dels behövdes ett rejält nätagg för att driva och dels var det det här med grafikkortet. Tillverkarna uppger sällan längden på grafikkorten. Och min låda är bara 18 cm djup. Det slutade med att jag beställde ett HIS Radeon HD5750. Och jo, det är inte bara 18,4 cm, det har dessutom sina kontakter längst bak. Så ursprungsplanen skrotades. 14 cm-fläkten hamnade i en byrålåda när jag blev tvungen att sätta moderkortet på höjdkant innanför högtalarnätet och ta ut i/o-panelen på sidan - där jag tog upp ett hål.

PSU: Cooler Master Real Power M520 520W
MB: Zotac GeForce 9300 ITX WiFi
CPU: Q8200s
RAM: 2 st KVR PC800
HDD1: Intel X25-M G2
GPU: HIS Radeon HD5750 iCooler IV 1Gb
Kylare: Scythe Shuriken

Radiola

Orörd. Sida.

Radiola

Radiola

Orörd. Rygg.

Radiola

Orörd. Inuti.

Radiola

Strippad på gamla radiodelen, högtalarnät och underplåt. Den mest "självklara" designen kändes som moderkort i botten, nätagg till vänster, 14cm fläkt som blåser ut luft genom högtalargallret i fronten. Men den layouten höll inte till slutet av bygget.

Radiola

Zotac 9300 ITX Wifi.

Radiola

Radiola

Mässingsrör. Moderkortet är fastskruvat i lådan med 35-45mm träskruv. Mellan kortet och lådan är det mässingsrören, filade till rätt längd, som funkar som distanser.

Radiola

Hur får man små mässingsrör att stå upp medan man trixar dit ett moderkort? Tyvärr var lösningen bygglim, det är det som syns i botten av rören. Men jag kunde skrapa bort det sen.

Radiola

Core 2 Quad Q8200s.

Radiola

Hålet till höger är original. Till vänster tog jag upp ett hål för moderkortets i/o-panel. Målade hålets sidor i svart. För att inte försvaga radions sida för mycket mellan det gamla och det nya hålet klippte jag av I/O-panelen. Det gjorde att wifi-modulen inte fick plats. Tanken var att montera det vid sidan av graffet istället, men kabeln mellan wifit och brädan räckte inte så la jag det projektet på is. Ingen wifi alltså.

Radiola

Och en fläkt.

Radiola

På med lite bygglim och powerknappen satt som berget... Närå, det här är lite tillfälligt. Tanken var att skaffa en vridströmbrytare så att man skulle kunna vrida på strömmen till datorn med en av radions rattar. Nu blev det en fullösning, man trycker på volymratten istället för att vrida den.

Radiola

Intel X25-M G2 80GB.

Radiola

Den närmast kameran är strömbrytare, med den andra är var tanken från början att ha den till nåt vettigt, som fläktkontroll. Men nu är den bara fastlimmad. Rätt trångt där bakom.

Radiola

Inte så vackert och är tveksam till om tillräckligt med luft kommer in. Förslag emottages!

Radiola

Grafikkortet monterat.

Radiola

Låter nätagget vara halvtäckt för att bevara den fina Radiola-loggan

Radiola

Slutresultatet. Eventuellt ska wifi-modulen sättas bredvid grafikkortet.. Och sen nån form av plåt som täcker för resten av öppningen.

Radiola

Bakpappen fastskruvad.

Wifi-enheten monterad på en träbit

Wifi-modulen ska eg sitta på moderkortet, men eftersom jag var tvungen att klippa av I/O-panelen i ett tidigare skede så fick den en annan plats.

Wifi monterad

Här kan man se varför jag var tvungen att korta I/O-panelen, om den hade varit sin riktiga längd så hade de båda hålen kommit för nära varandra och det hade blivit ett stort L-format hål som jag var rädd skulle försvaga hela lådan.

Mässing

I orginalutförande hade den nåt slags svart plastliknande material i panelen i det nedre hålet, kanske bakelit. Men jag tyckte mässing kändes mer retro än svart plast