4.7
334 röster
Skapat
2010-08-22
Senast ändrat
2010-09-27
Visningar
40 013

För ungefär två år sedan lade jag upp bilder på mitt test med att gjuta in ett USB-minne i plast (ni hittar det under namnet "Glasklart minne" i galleriet). När jag blev erbjuden en bunt USB-stickor via en bekant kunde jag inte hålla mig från att göra lite nya ingjutningar.

Denna gång visste jag hur jag skulle gå till väga och eftersom jag inte betalat en krona för stickorna vågade jag experimentera lite mer med dem denna gång. Så förhoppningsvis kommer ni inte tycka att det är tråkigt!

Stickorna är, tyvärr, bara på 1GB vardera, så med moderna mått kanske de inte är så stora, men det går nog att använda dem till något iaf.

Kommentera gärna, så jag får veta vad ni tycker om det!
Håll tillgodo!

UPDATE:

Det finns visst ett intresse av att köpa minnena! Riktigt roligt!

Så vi gör såhär:
Skicka ett bud på något av minnena genom att skriva i kommenterarerna eller skicka ett priv-meddelande till mig. Alla pengar jag ev. får in på försäljningen donerar jag till lämplig organisation (t.ex. Rädda Barnen).

(Har ni förslag på bättre organisation så säger ni till!)

BUDGIVNINGEN AVSLUTAD!!

Högsta buden blev:
Svarta: 150kr
Nyckelring: 100kr
Rundade: 75kr

Gratis USB-minnen någon?

Jag tog bort företagsnamnet som stod på dem. Deras företag kanske inte vill skylta här... Som ni kan se är det det vanliga formatet på minne man kan snylta till sig på diverse mässor och liknande.

Här var det naket

Efter lite våld lyckades jag få av kläderna. De var fastlimmade i den ena delen av plastskalet, så det tog en stund.

Dags att tvätta

Något stolpskott (förmodligen kvalitetskontrollanten) hade signerat alla minnena med en blyertspenna, men det gick bort med suddgummi.
För att få bort all annan skit på dem tog jag lite Isopropyl och tvättade med.

Testkörning efter misshandeln, alla fungerade!

Jag såg här också att alla hade en röd lysdiod vardera.

Bort med lysdioden

Nu till lite roligare saker. Lysdioden satt på en kontaktyta som hade namnet "D2". Ovanför hålet i kretskortet fanns en likadan kontaktyta som hette "D1"... Med min otroliga slutledningsförmåga fastslog jag att kretskortet nog var gjort för att kunna ha två lysdioder fastlödda.

Som ni kan se så har jag här lyckats löda bort lysdioden från D2.

Dubbelt så coolt minne

Efter lite mätande med multimetern och lite kikande med förstoringsglas på dioderna så kunde jag få på den precis avlödda lysdioden på kontaktytan D1. Och ta-daaa!!

Vaddå för stor?!

Så vad hände med minnet utan lysdiod då? Jo, det har en mycket central roll i mitt projekt. Jag testade lite till och lyckades hitta en "vanlig" lysdiod som klarade sig på tillräckligt låg V för att fungera (den hade blivit över från ett annat mycket större projekt jag jobbar med, det har pågått i lite över två år nu, men snart är det också klart...och då kommer det självklart upp här *plug plug*).

Iaf, nu undrar ni kanske, "hur fan kan du tro att det där blir snyggt?" Men ni ska få se hur jag tänkt med denna, man kommer inte se hela lysdioden sen!

Gjutformarna klara

Mjölkpaket FTW! Väldigt bra då de har en fet plastyta på insidan som gör att gjutmassan inte fastnar i formen.

Fastsatta på en gammal kylflens

Det mesta går att lösa med lite tejp. Gjutmassan blir varm när den härdar, så det skadar heller inte med lite kylning. Den blev faktiskt lite varm märkte jag, men inte så farligt.

Gjutmassan jag använde var samma som förra gången, XOR heter den och är ett polyesterharts, som jag fick tag på hos Kreatima i Sthlm. Det luktar förjävla starkt kan jag säga så håll till utomhus när ni fixar med den... och låt allt stå kvar ute tills det är helt härdat.

Klara för kontroll

Efter ett dygn så tyckte jag de slutat lukta död på balkongen, så då antog jag att de var härdade och klara.

Hade inte fått något mordhot från grannarna heller, vilket nog är tur för man ville inte va på min balkong under tiden dessa gav ifrån sig sin odör.

Som små iskuber

Hmm, det har visst smygit sig in en ful ankunge i min kull...
Minnet med den gula lysdioden gjöt jag in i färgad gjutmassa. Jag köpte en liten flaska pigment (svart) som man kunde blanda ut i gjutmassan. Så det är helt svart och ogenomskinligt. Nu kanske ni anar vad tanken med detta var?

Närbild

Nu kvarstod bara en lång process med att forma till dem som jag ville.
För att få bort den största volymen av plast använde jag min dremel och fräste bort det (bra tips är att sätta fast dammsugarmunstycket precis intill så slipper man få hela rummet fullt med vitt slipdamm).

När storleken var ungefär som jag ville så kvarstod det bara att slipa ytan finare och finare. Ni kan få lite mer info i det gamla galleriet om den processen, men jag gjorde precis som när man lappar en processor, dvs. våtslippapper på glasskiva. När jag fått en fin yta med 1200-papper så avslutade jag med lite polerkräm för plast.

Det var droppen!

Ok, den första varianten gjorde jag i droppform. Som ni förstår slipade jag den inte på samma sätt som de andra, utan gjorde det fritt i handen, lite klurigt men det blev schysst ändå.

Riktigt skön brytning blir det.

Nyckelring någon?

Den andra varianten fick en nyckelring. Som ni såg på de första bilderna så hade kretskorten ett hål i sig, så med dremeln borrade jag ut det hålet i plasten och satte på en nyckelring. Perfekt för nyckelknippan!

Gammal goding

Denna är i princip samma design som mitt första försök för två år sedan. Detta minnet är det som har dubbla lysdioder.

Pianolack?

Det svarta minnet. på kortsidan så sitter lysdioden, ni kan inte se den nu eftersom hela sidan är planslipad, men man kan precis se den om man lyser på kortsidan. Annars är hela ytan helt svart när den inte lyser. Ni förstår på sista bilden...

In action

Återigen, schysst brytning av ljuset blev det. Rätt skön att hålla i också. Men den är inte så bra om man vill kunna ha andra saker i den andra USB-kontakten.

Dingeling

Som sagt, dubbelt så coolt.

Gula pricken

Denna blev nästan bäst. först är det helt svart...sen helt plötsligt så kommer det fram en gul prick på kortsidan! It's like magic!

Notera även gärna hur det speglar sig i ytan

Gåva

Nu har två av minnena hittat nya hem. Det sista väntar jag fortfarande på betalning för. Passade på att donera pengarna jag fått in nu iaf.