3.0
25 röster
Skapat
2010-09-04
Senast ändrat
2010-09-04
Visningar
4 070

Då de gamla slangarna gjort sitt och blivit torra/missfärgade så gjorde jag slag i saken och skulle till att byta dessa ihop med att jag bytte pump från Eheim 1046 till en Laing D5/Swiftech 655.

Funderade lite på vad för slang jag skulle skaffa; kom till slut fram till att jag inte pallade vänta två dagar om man skulle beställa en vettig slang för ett par hundra + frakt. Jag begav mig till räddaren i nöden, Biltema.

Där fanns inte mindre än 10 meter av moderiktigt blå tryckluftslang med en inre diameter av 12.5mm. 140 pix för denna slang leder till en meterkostnad av 14 spänn. Inte så farligt, va? Dessutom låter beskrivningen av slangen så här:

Högkvalitativ. Av armerad PVC-plast med god nötningsbeständighet. Smidig och lätt att böja, veckas inte. Arbetstryck: max. 20 bar. Oljebeständig.

20 bar, ja då lär den ju palla trycket iaf. Smidig och lätt att böja, ja jag kan väl inte säga att den ligger i Tygon's klass där kanske, men de tänkta användningsområdena är ju lite annorlunda med Dock var den inte omöjlig att få till, och jag klarade mig helt okej utan att den veckade sig någonstans.

Sedan var det ju nästa problem; tanken. Förut hade jag en 15l hink med pumpen nedsänkt i som stod bredvid datorn. Nu hade jag ju för avsikt att bygga in allting i datorn. Kollade tankar hos svenska återförsäljare, ville ha en i en eller två 5.25" platser då chassit är ett gammalt Lian Li PC65 för dem som minns det. Nätagget i toppen och inte överdrivet med plats för moddning

Hittade inget under 400 spänn inkl frakt. Rena rånet tänkte jag, och nja, hittade ingen vettig återförsäljare av plexi i närheten heller. Därför letade jag i pantpåsen. Resultatet? Se nedan.

Tyvärr hade jag aldrig kameran framme under projektets gång så det blev bara färdiga bilder. Och ja, radiatorn inne i burken har fått lite avskavd färg osv men det är riktigt trångt så "lite spill" får man räkna med

Slangen i "tanken" går in snett uppifrån. Blev bäst ur slangens vikningssynpunkt samt om jag stoppat in den genom korken hade det blivit svårt att fylla I botten på flaskan borrade jag först upp ett hål som var så stort som det största borr jag hade, sedan slipade jag med en noname dremel upp den manuellt tills man med lite övertalning kunde skruva igenom en anslutning. Därefter klabbade jag på både i hålet på flaskan samt på anslutningens gängor metall-epoxy. Sitter som gjutet och inget läckage, iaf inte än så länge

Kylmediet är ungefär 40-50% glykol. Hade bara i 15-20% förra omgången men uppenbarligen räckte inte det då det ändå fanns alger i slangarna.

Och nej, kompressionsfitting-priserna hade inte alls svårt att övertala mig att använda hederliga slangklämmor

Resultatet

Här ser vi slang, tank, pump, en radiator. 4st SSD-diskar är inknölade i de två 3.5"-platserna, och jag hängde en vagga för 3.5"-diskar innehållandes 2x1.5TB diskar i två snören uppe i 5.25"-platserna där även alla kablar är undangömda.

Biff-radiatorn, egenshroudad

Slang går ut i nederkant på datorn i bak och upp till radiatorn på toppen av lådan. Kissemissen visar var man inte ska stoppa tassen/fingret.

Ignorera skumplasten i den översta 5.25"-platsen, den sitter bara där i väntan på ersättaren till min döda dvd-brännare