3.4
14 röster
Skapat
2010-09-09
Senast ändrat
2010-09-28
Visningar
6 688

Här ska det bli en minimal HTPC för Mini-ITX. Det började för ca 1,5 år sen med en mATX låda i MDF och front i aluminium. Designidéer förbättrades konstant och nyare mindre komponenter köptes. Årstider kom o gick, barn kom, chassit blev liggande.
Nu är man pappaledig och det känns som ett bra tillfälle att slutföra.
Trälådan kommer överges för ett bygge helt i aluminium (1,5mm). Ingen fancy verkstad eller avancerade verktyg finns att tillgå så det är manuellt jobb med sticksåg, bågfil, borrmaskin osv som gäller. Kommer säkert se lite B ut i början, men här finns hopp om att det ska bli fint i slutändan.

Komponenter:
Zotac GeForce 9300-I-E ITX WiFi
Intel Celeron E3300
PicoPSU 150W
2.5 100GB SATA
2x2GB Corsair XMS2 Xtreme TwinX DDR2

Har inte bestämt cpu-kylare än. Box-kylaren går antingen emot minnet eller chipsetkylaren så den får flytta sig så småningom (bara ett minne monterat tills vidare). Lutar åt en Scythe Big Shuriken om den får plats.

Designen ska vara så stilren som möjligt. Släta borstade ytor. Ingen optisk enhet eller frontanslutningar. Ventilation i locket (in) och botten (ut).

Byggmaterial

1.5 aluminium från Bauhaus. Sågades till en 8cm bred remsa att bocka.

Färdigbockat

Hörnen bockades godtyckligt för hand runt en stång. På nära håll ser man att det inte är helt exakt i sista hörnet, men är förhoppningsvis inget man kommer tänka på sen.

Dimensioner

Tanken var att chassit skulle bli ca 24x20x8 (WxDxH), men eftersom jag inte mätt ut ordentligt innan jag bockade blev den ca 2 cm smalare. Kommer bli lite tajtare inuti, men jag tror det kommer funka ändå. Kommer ändå finnas minst 2cm på varje sida om moderkortet.

Trälådan

Här står de bredvid varandra. Den gamla lådan mätte 30x25x11,5 vilket jag tyckte var ganska nätt då, men känns nu alldeles för klumpig.

Innan sågning

Bort med större delen av baksidan.

Sågat

Sågat ut och filat kanterna för baksidan. Även sågat till och jämnat skarven. Ska borra några hål runt öppningen för att fästa bakplåten. Nitning hade kanske vart nåt till det istället för skruv?

Hårddisk

Tror att jag kommer ha hårddisken vertikalt som skissen till vänster. Det kommer bli tajt vilket alternativ man än väljer. Har ingen bra idé om upphängning ifall den ska ligga horisontellt + att den kanske inte får plats så bredvid en Big Shuriken som det lutar åt.

Ovanifrån utan lock

Ventilationshål i botten utmed sidorna på moderkortet. Kanske tar finmaskigt galler här också om det är för mycket pill att borra många hål. Proportionerna är lite fel här. Lådan är lite bredare än den är djup.

Bakifrån

Jag kommer att ha en separat bakplåt. Dels för att stabilisera skarven, men också för att det kommer bli enklare att passa hålet för I/O-plåten. På så sätt räcker det med att hålet är exakt, sen kan jag justera plattan så att positionen också blir exakt.

Skiss framifrån med lock

Sidor och topp i aluminium. Till ventilationen i locket kommer användas ett finmaskigt galler från en gammal högtalare som ska lackas i silver, alternativt kommer hela chassit lackas svart, men jag tror borstat silver kommer bli snyggast.
Kommer nog skippa allt utom power-knappen på fronten. Vill inte ha blinkande HD led när man kollar film och mer än 1 usb känns onödigt. I så fall skulle man ju haft kortläsare också och då är det inte så snyggt längre. Så det blir nog en extern kortläsare med usb från baksidan istället. Funderar på att ha power led i bottenplattan på något sätt istället så att det lyser svagt underifrån när den är på.

Bottenplattan

Inte hänt så mycket denna veckan tyvärr...
Sågat ut en bottenplatta. Här va tanken att bocka upp kanterna för att fästa, men det var ren lögn att rubba så korta flikar i 1.5mm, så jag fick tänka om...

Bottenplatta med skruv

Fick såga bort flikarna, men behöll en liten bit i fronten som jag lyckades vika upp. Får göra någon typ av fästen att sätta ut med sidorna. Borrat hål för moderkort och satt i skruvar underifrån. Kommer fästa moderkortet med små muttrar. Har även använt muttrar för att få lagom distans till moderkortet.

Bottenplatta i chassit

Så här ser det ut just nu. Är lite marginal hela vägen runt, men det är nog bra för ventilationen. Ska fixa fästen att förankra plåtarna med och sedan bakplåten. Håller även på att fixa en snygg startknapp.

Gott om plats kvar

Finns en bra plats kvar för hårddisken utmed ena kanten. Kommer monteras vertikalt.

Dagens match!

Att montera en Scythe Big Shuriken på detta kompakta moderkort va inte helt lätt. Ett av sockelfästena sitter inklämt bakom minnena och chipsetflänsen och en bra bit in under själva kylaren. Blev att först sätta fästena i position, sedan minnena och slutligen trycka i fästet med hjälp av ett långt, smalt verktyg. Väl på plats sitter den perfekt. Kommer blåsa lite både på chipset och minnena också. Sticker en bit utanför kortet men det fanns ju med i beräkningarna för chassit.

Fästen

Köpte mig en nittång så här har jag nitat fast fästen för bottenplattan. Aldrig använt en sån innan, så det blev omtag på ett hål, men överlag gick det bra. Fästena består av aluminiumskenor i L-profil.

Nitat

Närbild på nitningen

Bakplåten

Nästa steg blir att klippa ut en passande bakplåt

Passar som handsken

Blir att nita fast denna i resten av chassit imorgon.

Bakplåt utskuren

Använde en lite tunnare plåt till denna (1mm)

Markering för borrning

Borrat

Plåten färdigborrad. Dags att nita fast skiten.

Chassit nitat

Baksidan börjar se rätt ok ut.

Nitning igen

Nya favoritverktygen nittången kom väl till pass igen.

Passar det fortfarande?

Återstår att se... Tror jag ska spreja insidan svart sen när allt är på plats och färdigslipat. Fortsättning imorgon förhoppningsvis...