Dator i trä - Del 1

Jag ville ha ett chassi som passade mina behov och därför började kolla runt lite. Tyvärr så kostade de dyrast chassin många tusenlappar och då fick jag ändå inte det jag ville ha så jag bestämde mig för att bygga ett eget (och det är lite kul att jobba i trä).

Tanken med mitt chassi var att dela upp de olika ”värmekomponenterna” i olika sektioner, detta skulle i sin tur innebära att man mer exakt kunde reglera temperaturen för enbart t.ex. CPU:n. Eftersom att jag också hade en del hårddiskar liggande så tänkte jag bygga ett utrymme som på ett enkelt sett skulle tillåta implementering av nya diskar utan att störas av andra komponenter.

Förutom kylningen så var ljud mitt största problem. De fläktar jag skulle använda var tvungna att sitta på sett som gjorde de nästintill ljudlösa. Det största ljudproblemet med så många hårddiskar är egentligen vibrationer som fortplantar sig. För att få bort dessa var jag tvungen att bygga ett HDD-rack i datorn som inte hade någon direkt kontakt med det resterande chassit.

Datorn är byggd av spånskiva som mäter 250x120cm. Hela bygget var tänkt att gå fort men drog dessvärre ut på tiden en del. Den sektion som var mest tidskrävande var faktiskt knapparna på framsidan, mer om det i loggen.

Kraven jag ställde på datorn var följande:
Tyst – Inga jobbiga fläktar som surrar, samt inga vibrationer som skapar otrevlig resonans.
Rymma hårddiskar – Hade en del hårddiskar liggande, vissa av dem fick jag inte in pga att grafikkortet var för stort.
Sval – Har bara kylflänsar på cpu och grafikkort och vill inte att dessa ska bli för varma i onödan. Samt alla hårddiskar som värmer en del.
Kabeldragning – Sladdar från hårddiskar, fläktar, grafikkort mm är alltid för långa. Därför skapades ett utrymme enbart för kablar.

Teknisk spec:
CPU – Intel Core 2 Duo E8400
Moderkort – Gigabyte GA-EP35C-DS3R
Minne – Kingston ValueRAM DDR2 PC6400/800MHz 4GB
Nätaggregat – Corsair 650W
Grafikkort – PowerColor Radeon HD3870 (med kylflänsar).
Hårddiskar – 2xSamsung F3 1TB, 2xSamsung F1 750GB, 2xWD 320GB, 1xWD Raptor 36GB, 1xWD 250GB, 1xWD 160GB. Samt diverse smådiskar.

Eftersom att det blev ganska många bilder så är albumet uppdelat i två delar. Dator i trä - Del 2 ( http://www.sweclockers.com/galleri/5982-dator-i-tra-del-2) är forstättningen samt en del slutbilder.
Är det något ni undrar över så finns det fler bilder att posta.