4.2
38 röster
Skapat
2010-09-15
Senast ändrat
2010-09-15
Visningar
14 612

Jag ville ha ett chassi som passade mina behov och därför började kolla runt lite. Tyvärr så kostade de dyrast chassin många tusenlappar och då fick jag ändå inte det jag ville ha så jag bestämde mig för att bygga ett eget (och det är lite kul att jobba i trä).

Tanken med mitt chassi var att dela upp de olika ”värmekomponenterna” i olika sektioner, detta skulle i sin tur innebära att man mer exakt kunde reglera temperaturen för enbart t.ex. CPU:n. Eftersom att jag också hade en del hårddiskar liggande så tänkte jag bygga ett utrymme som på ett enkelt sett skulle tillåta implementering av nya diskar utan att störas av andra komponenter.

Förutom kylningen så var ljud mitt största problem. De fläktar jag skulle använda var tvungna att sitta på sett som gjorde de nästintill ljudlösa. Det största ljudproblemet med så många hårddiskar är egentligen vibrationer som fortplantar sig. För att få bort dessa var jag tvungen att bygga ett HDD-rack i datorn som inte hade någon direkt kontakt med det resterande chassit.

Datorn är byggd av spånskiva som mäter 250x120cm. Hela bygget var tänkt att gå fort men drog dessvärre ut på tiden en del. Den sektion som var mest tidskrävande var faktiskt knapparna på framsidan, mer om det i loggen.

Kraven jag ställde på datorn var följande:
Tyst – Inga jobbiga fläktar som surrar, samt inga vibrationer som skapar otrevlig resonans.
Rymma hårddiskar – Hade en del hårddiskar liggande, vissa av dem fick jag inte in pga att grafikkortet var för stort.
Sval – Har bara kylflänsar på cpu och grafikkort och vill inte att dessa ska bli för varma i onödan. Samt alla hårddiskar som värmer en del.
Kabeldragning – Sladdar från hårddiskar, fläktar, grafikkort mm är alltid för långa. Därför skapades ett utrymme enbart för kablar.

Teknisk spec:
CPU – Intel Core 2 Duo E8400
Moderkort – Gigabyte GA-EP35C-DS3R
Minne – Kingston ValueRAM DDR2 PC6400/800MHz 4GB
Nätaggregat – Corsair 650W
Grafikkort – PowerColor Radeon HD3870 (med kylflänsar).
Hårddiskar – 2xSamsung F3 1TB, 2xSamsung F1 750GB, 2xWD 320GB, 1xWD Raptor 36GB, 1xWD 250GB, 1xWD 160GB. Samt diverse smådiskar.

Eftersom att det blev ganska många bilder så är albumet uppdelat i två delar. Dator i trä - Del 2 ( http://www.sweclockers.com/galleri/5982-dator-i-tra-del-2) är forstättningen samt en del slutbilder.
Är det något ni undrar över så finns det fler bilder att posta.

Här är en bild på hur bygget skulle bli. Som ni senare ska märka så förändrades vissa ”detaljer” under byggets gång.

En slarvigt gjord bild på hur bred datorn skulle bli. Här har ni en som inte kan något om photoshop..
Jag är medveten om att man kanske inte kan bygga en dator helt utifrån dessa ritningar men jag hade hela datorn framför mig i huvudet.

Jag började med att göra racket som hårddiskarna skulle sitta i detta för att sedan kunna bygga datorn efter storleken på den.

Hela HDD-racket är utsågat med en sticksåg. Detta medför vissa problem bland annat att man inte kan få millimeterprecision.

För att rätta till detta problem så fick jag plocka fram filen och fila ner det ”överflödiga”.

Som man ser på denna bild så var inte baksidan helt plan. Detta löste jag genom att plocka fram slipmaskinen och köra med den tills alla bitar var precis lika tjocka.

Efter mycket slipande och sågande var jag klar med den ”övre” biten som skulle länka samman två bitar. Efter det så var det dags för limning, där tog jag vad som fanns för att pressa samman hela konsolen under natten.

Var tvungen att prova hur det skulle bli. Hårddisken som sitter återkommer genom bygget (då det var en överflödig 120gb IDE-disk) som hårddiskmått.

Då var det dags att börja med själva lådan. En bit spånskiva fick sätta livet till. Brädbiten som ligger över använde jag för att göra raka linjer över stora ytor.

Den första biten av lådan utsågad. Detta är framsidan för den som inte ser det… Skämt åsido så vill jag börja med något som skulle visa resultat i ett tidigt stadium.

Vet inte hur tydligt det syns men här är iaf hålet för dvd:n utritad. Jag borrade två hål för att lätt kunna använda sticksågen. Hålen och sågningen ligger några mm innanför linjerna, det beror på att jag inte vill sågabort för mycket.

Jag filade bort det sista för att få perfekt passform (perfektionist?).

Bottenplattan utsågad samt plattan som skiljer HDD-avdelningen från MB-avdelningen. Vissa förändringar på mellanplattan kommer att ske längre fram i bygget. Som ni märker så visar jag inte fler bilder på själva utsågningarna efter som att det inte så roliga bilder i längden.

Plattan som ligger på hårddiskracket har två funktioner. Den första är att länka samman de två hårddiskkonsollerna, den andra är att agera hållare för dvd:n.

Testar med höjden på dvd:n och hålet på framsidan. Som ni ser så ligger dvd:n innanför chassit, mer info om det kommer senare.

Borrandet för plugg börjar. På borret sitter en tejpbit som visar det maximala djupet på hålet (1.6cm) då pluggarna total är 3cm. Jag tar lite mer en vad som behövs för att slippa göra om det ifall några bitar inte gåt ihop helt.

Första pluggarna islagna dock inget lim än, detta för att jag under byggets gång behöver montera upp och ner lådan flera gånger.

Alla sidor runt lådan är utsågade och skall monteras. Ganska knepigt att få allt stabilt när man provar utan något i.

Hela lådan monterad efter innermått dvs. måtten i lådan stämmer på mm medans kanterna på utsidan inte är helt OK.

Testar igen med dvd:n och hårddiskhållaren. Har även gjort vissa justeringar på plattan som dvd:n ligger på. Nu börjar man ana hur det ska bli.

Ytterligare en bit utsågad. På denna ser man hur stor luftkanalen för hårddiskarna är.

Moderkortsbiten utsågad. På baksidan ska alla sladdar gå så man slipper luftmotståndet inne i burken.

Lite svårt att se kanske men detta är moderkortsbiten sammanpluggad med hårddiskbiten.

Plugg plugg plugg! Bottenplattan får några hål i sig.

Översiktsbild på innerkonsolen.

Blir galet mycket spån av alla dessa hål! Dammsugaren var alltid närvarande.

Paket från Misco Nytt nätagg samt två nya diskar á 1TB. Tyvärr började nätagget att låt efter någon månad varpå jag reklamerade produkten och fick en ny.

Rättar till ett misstag. Denna bit blev ungefär 3mm för kort i ena änden. Detta rätta jag till genom att limma fast en extrabit på toppen och sedan slipa ner tills passformen blev perfekt.

Bygget i full gång. Här ser man att ytterligare en platta som delar av kanalen för hårddiskarnas varmluft från det resterande chassit.

Testar vart fläkten ska sitta i kanalen. Detta är bara en testfläkt, för att få det tyst så använde jag mig utav Noctua.

Här ser ni ett av misstagen i bygget. På bilden ser man baksidan av chassit där en fyrkant är utritad. Denna fyrkan ska bilda ett hål som luften från den övre kanalen skall ut ur. Dock ändrar jag mig senare och gör om skiten. Mer info om det kommer senare.

Kanalen för hårddiskarna sedd från dvd-hålet på framsidan.

I det här stadiet av bygget så är min gamla dator nedmonterad. Moderkortet får agera mått för pci-portarna på baksidan. MASSOR med pill för att få måtten att stämma!

Ganska ointressant bild på vart hålet för pci-platserna skulle sitta.

Här är utsidan av baksidan (:S) vänd inåt bara för att testa hur måtten stämmer. Har även frästur det ställe som senare ska bilda ett galer för pci-portarna. I all min iver så glömde jag att ta kort på hur detta gick till men nästa steg beskriver detta lite mer ingående.

Detta hål är noga planerat. Den övre delen på t.ex. grafikkortet vila i underkant på det. Man ska också kunna få plats med en skruvmejsel i ”bekväm” vinkel när man plockar in och ut korten.

Här börjar jag fräsa ut hålen där portarna ska vara tillgängliga. Fräs är för övrigt ett måste om man ska bygga något som detta, sparar en massa tid och är väldigt roligt om man gillar att jobba i trä

Då var det dags för misstag nr:2. En av pinnarna gick av när jag slipade på dem med sandpapper. Man får iaf en första blick på hur alla portar ska vara åtkomliga. Vissa förändringar kommer att ske även här.

Hålen för kall inluft utritade. Fram med fräsen igen!

Resultatet.

En översiktsbild på bygget. Den bit som fattas på den övre kanalen är en ”servicelucka” där man kan öppna för att t.ex. rengöra eller plocka bort fläkten som sitter där. Även distanserna är monterade på denna bild. Anledningen till att det sitter små bitar som håller dem är för att jag gjorde lite fel när jag skulle mäta. Jag räknade, i min iver, aldrig med att distanserna skulle borras ner i moderkortsplattan.. Hela den fästanordningen kommer senare att bytas.

Första testet med moderkortet monterat. Även hålen för kablar är urfrästa. Ganska kritiskt moment detta eftersom att allt behövde fungera direkt (svårt att göra ändringar när femtioelva komponenter är inblandade). Allt passade iaf, puh!

Var på biltema och köpte lite ljudisolerande material, på bilden ser vi högtalardämpning.

Här har vi en kul produkt. Asfaltsgummi kallas det tydligen (helt okunnig). Min idé var iaf att detta skulle absorbera de vibrationer som inte trät i sig gjorde. Om man håller i en sådan platt så tvivlar man inte på det då den väger massor!

Ändring av HDD-rack. Jag gjorde det smalare för att få plast med asfaltsgummit samt ett lager ljuddämpningsmatt som jag hade sedan tidigare. Fler bilder på det kommer senare.

Bah, pillgöra!! Här klär jag hela HDD-racket med aluminiumtejp för att kunna jorda alla hårddiskar med en sladd, istället för en till varje hårddisk. Tog säkert två timmar innan det blev bra.

Sedan var det dags att klä racket i gummit och detta med hjälp av en värmepistol.

Nu är iaf båda racken helt klara!

Börjar med fläktkanalerna som skall vara i själva datorn. Den högra fläkten kyler CPU:n medans den vänstra kyler Grafikkort. Verkar kanske lite konstigt nu men ni förstår bättre lägra fram.

Jag har även börjat fila på en vinklad bit över cpu-fläkten för att på luften att mer ”glida” genom datorn.

Pluggat de bitar som sitter kring de centrala fläktarna. Klara för montering!

Testar att alla pluggar sitter där de ska. Här ser man också att en platta delar upp moderkortet i två delar. Tanken är att fläkten för cpun ska gå i ett konstant varvtal då den inte blir så varm (inte överklockat) medans fläkten till gpun ska kunna regleras beroende på vad som görs.

Hela datorn är limmad! Alla delar som syns här är numera ett stycke. Även den sneda biten över cpu-fläkten är på plats.

Här börjar jag då göra något åt mitt misstag.. Hålet som var där tidigare är igensatt och ett runt hål skall fräsas.

Här monteras en stomme som begränsar hur långt man kan skjuta in hårddiskarna. Anledningen till detta är att den stigande luften skall kunna passera hårddiskarna på alla sidor.

En helhetsbild på bygget så här långt.

Då var det dags att fräsa lite igen. Denna gång, hålen för varm utluft på baksidan.

Hålen på baksidan klara. Sladden som går in genom hålet är ström till den monterade fläkten, jag vill testa hur mycket den lät och hur mycket luft som flyttades.

Påbörjad målning. Detta är en vit färg som jag grundar med för att få en slät yta. Resterande målning kommer att dröja ett tag dock. Anledningen till att jag målar hålen är för att isolering ska monteras och det blir jobbigt att måla med den på plats.

Andra lagret svart färg!

Då var det dags att dela upp backstycket på moderkortsplattan i två delar. Den vänstra ska vara för alla interna kablar i datorn så som ström, sata mm. Den högra sidan är ett slags extra utrymme som man kan ha överflödiga kablar från utsidan i t.ex. långa nätverkskablar strömkablar. Har även en idé om att fästa en lite switch där.

Limning pågår. Som tidigare så ”tager man vad man haver” för att pressa samman bitarna.

Då var det dags att börja med utrymmet för nätagget. Här har jag markerat var utsågningen för kablarna ska vara.

En bild bakifrån där man ser hur sladdarna från nätagget fått en glipa att gå igenom.

En bild på bakstycket. Det nedre hålet är för nätagget. Det avlånga hålet på vänster sida är till för överflödiga kablar. Där tar man alltså en kabel från t.ex. grafikkortet och drar den igenom det utrymmet, på så vis får man önskad längd på alla kablar utan att de ligger på golvet och skräpar.

Biten som ska sitta över nätagget. Jag ville ha precis samma mått på hålet som fläkthålet på nätagget.

Efter mycket sågning och slipning.

Testar hur biten passar och limmar fast den.

Precis som hårddiskracket ska även ”moderkortsplåten” vara jordad.

Testar att det är kontakt mellan alla distanser. Dock ändrar jag hela den här konstruktionen senare.

Här är en del av chassit som faktisk består av lite rörliga delar. Det som skall göras nu är den lucka som sitter framför dvd:n.

Luckan ska alltså vinklas ner när dvd:n åker ut och sedan upp igen. Många olika lösningar för att få detta o fungera bra. Det slutade dock med den enklaste, ett sugrör trätt på en blompinne.

Sugröret måste ju vara fixerat vid själva luckan. Här testar jag vilken typ av lim jag ska använda mig av. Totalt 3 olika sorters superlim testades.

Då börjar limningen. Sedan var det bara att vänta då limmet skulle härda i 3 dagar för att bli som starkast.

Här har jag börjat med hålen för knapparna och USB-kontakterna. Som ni ser så är det en massa streck dragna över hela framsidan, detta är för att jag försökte hitta de mest symetriska platserna att sätta allt. Det hela sluta dock i en rak linje lodrätt med datorn.

Alla hål borrade.

En bild på framsidan. Här är knapparna provisoriskt ditsatta samt att luckan för dvd:n är monterad. Knapparna jag använder mig av är tänkta att agera arbets-led, alltså blinka när hårddiskarna och dvn:n arbetar.

Slipar alla ytor för målning samt att upptäcka skavanker i ytan som bör spacklas. Här ser man serviceluckan som ligger uppe på datorn.

Precis som tidigare så är det grundfärg först. Hela datorns insida ska bli svart senare.

Samma sak på andra sidan. Här ser man också att avdelningen för HDD-racket är klätt i asfaltsgummit som ni såg tidigare.

Då var det mest som ska vara svart målat. De ställen som inte är målade ska täckas med ljudisolering, det finns därför ingen anledning att måla de ytorna.

Dags att börja med knapparna. Detta skulle visa sig vara mycket bökigt. Här ser man de gula och gröna sladdarna som står för av/på-sättning av datorn. Samma sak sker för dvd:n. Anledningen till att det vart bökigt är för att jord för hd-led på moderkortet tydligen inte är samma som jord i resten av datorn... Ny som jag är med mätning av sådant så tog det ett tag innan jag fatta det.

Börja klä utrymmet för HDD-racket med ljudisolering.

När hela insidan av HDD-utrymmet var klätt med ljudisolering så kunde jag äntligen fästa fronten på chassit.

Här är en bild på alla sladdar som ska till fronten av chassit. De två mittersta är till USB den övre till dvd:n och den undre till moderkortet. Den gula sladden som går till knapparna är 5v. De ska normalt ha 12v men jag tycker att det blir för starkt så jag matar dem med 5v istället.

Ett lager med asfaltsgummi täcker nu alla sladdar på fronten. Efter det ska ett lager med ljudiolering på. Man kan skymta en sockerbit upp till vänster om dvd-luckan, den ska alla sladdar från dvd:n gå till.

Då var det dags att slipa hela lådan utvändigt.

Här ser man hur mycket sidoplattan ligger innanför resterande chassiet.

Här ser man hur mycket sidoplattan ligger innanför resterande chassiet.

Fixade även låsmekanismen på sidoplattorna. Även här kan man säga att den enklaste lösningen oftast är den bästa. Jag har 4st långa skruvar från någon IKEA-möbel som jag borrat hål för rakt in i sidoplattan. Dock är hålet för skruven så pass stort att man slipper ”skruva” ut dem. Istället så drar man dem bara rakt ut.

Då ska alla kanter på datorn rundas. Här är en bit som jag testar på för att se hur bra det blir.

Lådan innan fräsning. Dock blev jag lite ivrig igen när fräsen skulle användas så jag glömde att ta bilder av själva processen.

Här ser man alla sladdar som ska var fixerade i chassiet. Sladden som syns längst ner i högra hörnet är jorden i datorn. En stump av sladden fästs vid nätagget med en skruv, sedan går en sladd till HDD-racket samt två till olika delar av moderkortsplåten.

Trots att det finns ett utrymme för bara sladdar i chassiet så ska det vara ordning o reda där också. Här ska jag måla kabelklämmor svarta för att sedan montera i sladdutrymmet.

Här är alla sladdar uppstyrda i olika klämmor för att se hur det blev. De kablar som går ut från HDD-utrymmet är strömförsörjning till diskarna de ska således inte vara prydligt uppsatta.

Här är hela sidan av datorn klädd i gummit. Alla fast kablar så som jord, usb och knappar är gömda under gummit.

Här är hela sidan av datorn klädd i gummit. Alla fast kablar så som jord, usb och knappar är gömda under gummit.

Här är hela sidan av datorn klädd i gummit. Alla fast kablar så som jord, usb och knappar är gömda under gummit.

Bild tagen precis innan montering av HDD-racket. De två sladdarna som syns är jord till racket, de ska fästas med skruv på så de inte syns.

Sista helhetsbilden innan montering av diverse ljuddämpande material börjar.
Fortsättningen av bygget hittar ni här ( http://www.sweclockers.com/galleri/5982-dator-i-tra-del-2) !