4.0
64 röster
Skapat
2010-10-02
Senast ändrat
2010-11-02
Visningar
12 768

Vattenkylning av min gamla burk, som får agera testexemplar för att testa olika metoder och andra galna idéer på.
Detta Galleri kommer att vara ett "work in progress" eftersom jag kommer att testa nya idéer på den, eller byta ut gamla lösningar som inte håller måttet.
Det skall väl sägas redan nu att vissa idéer är helt och hållet byggda för att "se vad som händer".

Till att börja med så kommer jag att posta de äldre moddarna som jag redan har gjort, och sedan fylla på allteftersom jag bygger något nytt.

Burken i fråga är en gammal CeleronD på 2,4ghz med 1,5Gig minne.
Testkörning av burken kommer att utföras av min morsa, som kommer att använda den för att surfa på facebook. så jag kommer antadligen bara ha tillgång till den när den inte funkar, något som gör det svårt att ta extra bilder medans den är borta hos morsan.

Projektet so far....
CPU block . Klart
GPU block . Klart
RAM kylning . Klart
MK-I . Klart

Bottenplatta till CPU

7st 50öringar arrangerade i en Hex.

Till att börja med så behövs en CPU kylare.
Den gamla Intel fläkten som hör till går ej längre att använda så ena plastbygeln som man spänner fast fläkten i mobo med gick av, vilket ledde till att den glappade. Det sätter stop för några fläktlösningar, så specialbygge är enda vägen att gå.

Jag började med att löda ihop 7st 50öringar i en hexagonal form och fylla ut tomrummen med lod. På bilden syns ovansidan.

Det skall tilläggas här att 50öringar är numera inte längre giltiga, så lagen som säger att man inte får förstöra legal valuta inte längre gäller. 50öringar innehåller 97% koppar, och är utmärkta för vad jag har tänkt mig.

Undersidan

Undersidan skall läppas och här har jag börjat lite smått. Först måste jag slipa ner alla kanter så att jag får en jämn yta.
Anledningen till att jag valde en hexagonal form, var att det kommer att ligga ett mynt precis i mitten. Hade jag valt en fyrkantig form så hade det legat ett mellanrum precis i mitten, vilket är mindre bra på att föra bort värmen från CPU'n som kommer att ligga emot precis där.

Rör montering

Eftersom mynten kommer att ändra position vid montering av rören, som lade jag inte alltför mycket tid på att läppa så noga, utan gick helt enkelt över till att montera rören.
Jag har försökt att använda lod utan bly för närkontakterna mellan koppar/koppar, då det innehåller silver.(som är bättre på att leda värme än till och med koppar.) Den är dock svårarbetad och därför använder jag vanligt lod för att fylla upp och fixera. Har dock ingen aning om det skulle göra någon skillnad.

4 rör monterat

Här är 4 st 6mm rör monterat på bottenplattan.
Hela designen bygger på att jag använder 8mm rör vid rör/slang, så matematiken ser ut ung så här...

8mm rör, 1mm tjocklek = innerdiameter på 6mm. Radie = 3mm . Arean för 6mm = PI*3^2 = 28,27 mm²
6mm rör, 1mm tjocklek = innerdiameter på 4mm. Radie = 2mm . Arean för 4mm = PI*2^2 = 12,56 mm²
Jag kommer alltså behöva använda minst 3 rör för att inte skapa en flaskhals. 4 st rör borde alltså fungera bra. och det finns utrymme för att lägga till fler rör om det skulle behövas.

(Edit, blev lite fel på matten när jag postade. fixat nu.)

Grovläppning

Nu när rören är monterade så kan jag fortsätta med läppningen, eller rättare sagt, slipningen, då detta fortfarande går ut på att jämna till och få bort luftgropar.

Ifyllning av hål

För att bli av med hålen så fyllde jag på med lod som jag sedan slipade ner, tills ytan är helt fylld.
På bilden syns några hål som jag ännu inte fyllt.

Att skapa en helt jämn yta är något som tar tid, mycket tid. tålamod krävs.

Fästen

Kylaren skall ju fästas på något vis också.
Till att börja med så mätte jag upp vart hålen skall sitta, och skar till 2 rör som jag gjorde skruvfästen på ändarna genom att löda på en kort rörstump som synes på bild.

Rörfäste

De 2 rören lades sedan på varsin sida om bottenplattan och löddes fast på rätt avstånd. En förstärkning med en rörstump lades också till för att se till att det sitter ordentligt.

Apropå rör så kan jag nämna att rören jag använder mig av är bromsrör för bilar. Dom kan hittas lite överallt där reservdelar säljs, exempelvis Mekonomen eller hos din välsorterade lokala butik.
Rören är ganska mjuka att arbeta med, men blir hårdare efter att ha värmts upp och får svalna långsamt, dvs efter att man har löddt den på plats.

Passning

Passformen stämde ganska bra, jag fick böja vänstra sidan en aning för att skruven skulle "ramla" ned utan att fastna.
Här syns också hur fästena är fästa på bottenplattan lite bättre, dock så får jag ursäkta den dåliga kvalitén på bilderna.

Sidovyn

Här kan man se lite bättre hur jag har slipat till ändarna på de 4 rören så att dom passar bättre. Det kommer att sitta en större 8mm rör tvärs över, med hål som skall passa in till öppningarna på de 4 rören.

Matningsrören

Här har jag fäst det första vattenmatningsröret som är 8mm.
Det sitter 4mm hål som passas in till öppningarna på de 4 rören till bottenplattan.

Före - Efter

För att plugga till ändarna på 8mm rören, så skar jag till små stumpar av 6mm rör som jag fyllde med lod.

Ändpluggar

De små stumparna tryckte jag sedan in i ändarna på 8mm rören, och lödde dem på plats.
Jag passade även på att polera upp den lite.

Fästning

För att fästa kylaren så drog jag en skruv från baksidan och fäste med en mutter. vid skruvhuvudet så satte jag lite kontaktlim som fick torka innan den moterades, för att få en lite mjukare yta så att den inte skadar moderkortet. Muttern fixerades sedan med lite kontaktlim så att den inte vibrerar lös. kanske inte den snyggaste lösningen, men den är enkel och fungerar.

Färdig och monterad på plats

Äntligen klart.
Slangarna kommer att träs direkt på rören. Efter att ha laborerat lite så kom jag fram till att detta var den bästa lösningen eftersom slangarna är precis aningen lite mindre. Det gör att när dom sitter på plats så smiter dom åt som tusan. Mycket svåra att dra loss, och är täta.

Photo op

Bild på slutresultatet. 1st Vattenkylare för CPU.

Just my 5 öre.

Nästa del som skall kylas är GPU'n.
I detta fall en gammal passiv Geforce 6200 AGP.
Lite onödigt kan tyckas, men byggde den ändå för skojs skull.

Först började jag med att slipa till ett gäng 5 öringar.
Jag började med att försöka fylla präglingen med blyfritt lod, för att sedan slipa ner steg för steg, tills centern är helt jämn.
Dessa skall användas till minnena, så vad jag vill här, var att få till en jämn yta för hotspot'en på ram chippen.
Eftersom 5 öringar är jävligt svåra att hantera så blev kanterna lite ojämna. men dom kommer ändå att sticka utanför chippet, så det gör inget så länge den blir jämn och fin i mitten.

Rörböj

Eftersom kortet har en GPU och 2 RAM på ena sidan, och 2 RAM på andra sidan, så bestämde jag mig för att göra 2 st rör, en för varje sida.
Böjen på rören blev dock kraftigare än vad mitt rörböjarverktyg klarade av, så jag blev tvungen att böja till sista biten för hand.
Att böja rör så pass tajt är inte lätt, då rören gärna vill bli platta och vika sig.
Sedan lödde jag fast 5 öringarna på sina positioner på röret.
Tillsist finslipade jag ytorna på 5 öringarna som att dom blev jämna.

2st böjar

Här är de färdiga rörböjarna med 5 öringarna monterade. (btw, rören är 6mm rör.)

Apropå lödning så använder jag en gasdriven blåslampa som jag köpte på Clas Ohlson.
Det krävs ganska mycket värme för att det skall gå att löda så pass stora koppar bitar. Detta pga koppar leder bort värmen så pass effektivt, så man blir tvungen att värma upp hela stycket innan man kan löda. En vanlig lödkolv räcker inte till här.

Böjar med hål

Nästa steg blir 2st rör för till-vatten och från-vatten.
Rören är 8mm rör, med 4mm hål som skall passas in på 6mm rören. (Den inre omkretsen på 6mm rören är 4mm.)
Ändarna som ligger närmast här kommer att pluggas igen, så att vattnet kommer in via ett rör, fördelas till 2st mindre rör, och går ut i andra röret.
Då detta ändå är ett passivt kort så brydde jag mig inte så mycket prestandan på kylningen.

Klurig lödning

För att plugga till ändarna på rören (till vänster i bild.) så tog jag först en stump av ett 4mm rör, fyllde med blyfritt lod, och stoppade in den biten i ändan, på röret alltså.
Dock så ville jag inte gå för nära hålet där vattenrören möts, varför det sticker ut en bit.

Sedan kom den klurigaste delen av allt, att löda på rören samtidigt, och se till att avståndet mellan rören blir perfekt på några micrometer när. Minsta lilla fel = luftglipa på GPU'n eller RAM.
Lösningen blev att slipa till distanser mellan rören, och hålla dem på plats med tvingar.

Jag lade till en liten stump för att stödja upp konstruktionen så att den inte belastar lödningarna allt för mycket. och för att hamna på rätt avstånd från kanten när den sitter på plats.

Slutresultatet

Ett litet collage av slutresultatet.
Ser ganska skumt ut om jag får säga det själv.

Monterat

Passningen blev hyffsat bra, lite väl tajt över RAM, men när den satt på plats så satt det.
För säkerhets skull så lade jag till en liten rörbit på insidan av det, i bilden, nedersta röret. Där placerade jag en plastplugg som jag tog från originalkylaren, för att fixera konstruktionen så att den inte glider av när den blir varm. utifall att.

GPU kylare och CPU kylare.

Väl monterat på plats på moderkortet så ser det ju ganska bra ut.

RAM kylare

Jag beslutade mig för att göra en RAM kylare också.
Efter lite funderingar så beslutade jag mig för att testa en lösning med heatpipes. Det här var mest en test grej för att kolla om det skulle gå att köra burken med RAM kylare utan problem.

1. Jag beslutade mig för att göra en stump med en lite böj, ungeför som ett j (utan pricken). Eftersom jag har 3st dubbelsidiga SDRAM så blev det 4st rör.

2. Till veken i heatpipen så skalade jag lite kopparsladd, och använde det som veke. Rören är ganska korta så antagligen gjorde det ingen skillnad, men men.

3. Vid mina tidigare heatpipe testbyggen, så klämde jag ihop ändarna tills det gick att löda ihop hålet. Det fungerade hyffsat ok, men såg inte så snyggt ut. Så denna gång testade jag att använda en luftpistolskula som jag bankade in, (4.), och sedan lödde på plats för att täcka upp hålet. (5.)Och det fungerade faktiskt ganska bra.

Vackra lödningar.

Det största problemet med heatpipes, är att dom innehåller vätska. I mitt fall så var det vatten. Det man vill göra är att man värmer upp vattnet tills det börjar koka, sedan förseglar man snabbt röret. När vattnet i röret sedan svalnar och krymper så uppstår ett undertryck i röret. Detta sänker kokpunkten för vattnet som då förhoppningsvis kommer att dunsta vid en lägre temperatur än 100 grader.
Tyvärr så är det väldigt klurigt att försegla ett hål som det sprutar ut ånga ifrån, så det blev ganska fula lödningar.

Klart

Detta bygge var ett jäkla helvete att löda ihop.
För att få till rören, (6mm), så fick jag jämna till sidorna på rören så att det blev en liten platt yta där dom ligger mot chippen. Rören sitter väldigt tajt, och det var tur det, för jag kunde inte klura ut något enkelt sätt att fästa rören i något annat.

top view

Slutresultatet är 4st heatpipes som leder bort värmen från SDRAM'en upp till vattenröret som är den fula saken ovanpå bygget.
Det blev lite extra rörstumpar där vatten röret och hetapipes möts för att få en lite kraftigare konstruktion. Dessvärre så blev bygget mycket krångligare än jag väntat mig, så tyvärr så tog jag inte så mycket bilder. Allt hålls på plats av heatpipes som klämmer åt runt minnena, och det funkade faktiskt.
Slutligen så fungerade bygget ganska bra, inget exploderade, inga läckor och minnena fungerade, så jag var nöjd.

Det funkar...

Obligatorisk "It's Alive!!! Muhahahaha!" Bild.
Eftersom jag inte hade något som kyler ned vattnet så blev det sakta varmare och varmare, så bli inte lurad av temps i bilden.

Kylning?

I brist på något bättre för tillfället så tog jag en avdankad kylare som jag byggde vid ett tidigare tillfälle, och fäste den på en vanlig Intel fabriksfläkt. (med buntband.)
Jag kan ju nämna redan här att den var inte specielt effektiv.

topview

Här syns det lite bättre hur den var uppbyggd.

MK-I

Här syns hela bygget färdigbyggt. tror den håller på att formatera HD'n eller något sånt.
Från början så var det tänkt att allt skulle huseras in burken, så man slipper en massa externa grejor. men gav upp den iden ganska snabbt när jag upptäckte att flaskan inte riktigt höll tätt. (trots flitig användning av limpistol.)