4.0
40 röster
Skapat
2010-12-02
Senast ändrat
2010-12-02
Visningar
7 162

Jag har satt ihop mitt första "seriösa" chassi i miniformat och kände att jag var tvungen att visa upp det eftersom jag faktiskt blev lite stolt över det färdiga resultatet.

Tanken med den här datorn är att jag ska använda Puppylinux och lära mig lite mer om just Linux. Puppydisten kräver ingen "root" utan man har tillgång till allt utan att ange något irriterande lösenord. Som Windows XP liksom...

Då jag bara har använt gammalt plexiglas som jag hittade i torpet så finns det en hel del repor på dem men jag ville inte lägga ner massa pengar på nåt som kanske inte skulle bli bra eller ens färdigt.
Nu blev det bättre än väntat tycker jag så därför lägger jag upp en enkel bygglogg från det att lådan var färdigsågad och jag började snygga till kabeldragningen.

1

Här är kablar dragna från PSUn som ska sitta till vänster i bild, till fläktar på höger sida. Även dragit kabel för startknapp och HDD-led, den i mitten. Det ska sitta lysdioder framför fläktarna. Fläkten till vänster, inblåset, styrs via moderkortskontakt.
Hårddisken är en Western Digital WD1600BEVS 2,5 tums SATA på 160 Gb.

Här är lådan vänd och jag har dragit kablar för USB och audio i fronten samt använt buntband för att snygga till det. Kanske borde använt svart tråd som i gammaldags apparater, innan buntbandsåldern...
Fläktarna är AMDs CPU-fläktar då de var tunnare än andra 60 mm.
Fläktkontakten i övre mitten är spänningsmatning till LCDn som ska sitta i fronten.

Och från andra hållet syns USB och audio-fronten bättre. (Uppe till vänster).

Närbild på den otroligt snygga SATA-kontakten. En "strumpa" till varje kabel är kanske slösigt men snyggt blev det.

Och en närbild på USB och audio-fronten. Här syns också de tre distanserna moderkortet sitter på.

Så ser den ut utifrån. Tog den från någon gammal dator. Brukar spara småsaker när jag skrotar chassin. De röda "strumporna" har jag köpt via Tradera och krympslangen kommer från Claes Ohlson. De svarta hörnena är golvlister från Woody.

Och nu mitt försök till lite fräckare galler. Jag har mallat av ett fläktgaller och sen sågat i plexit med en s.k lövsåg. Var mycket svårare än jag hoppades. Kan vara för att jag har min "verkstad" på köksbänken. Lysdioder smältlimmade i ögonen på skallarna i mitten. De fungerar som HDD-leds och har färgen orange. Inköpta från E-bay.

Gott om plats är det ont om. Via Epia SP 1300 från Tradera. 2 x SATA och HDMI-kontakt. I övrigt ett bra och smidigt kort.
Till vänster skymtar mini-PSUn på 120 Watt från E-Bay. Den kräver extern strömkälla. Än en gång bistod E-Bay med detta, 12 volt och 5 ampere för 65:- inkl frakt!

Ännu en riktigt snygg kontakt. I original var den svart och säkert 25 cm lång. Det blir pilligt med så korta kablar men resultatet gjorde det mödan värt.

Här är den inbyggda/ombord parallellkontakten dit jag kopplar LCDn och sedan styr den med LCDproc eller något annat Linuxkompatibelt. Nere i bild är USBn och uppe i bild är audio-kontakten. Den svarta grova kabeln är till HDMIn.

Som sagt; Ont om plats är det gott om. Fläkt, USB, audio och strömmatning till PSUn.

Nåja, inte särskilt snyggt men nödvändigt. ATX-kabeln var även den väldigt lång och fick därför kapas och skarvas. Använde originalstrumpan. Det får duga...

Alla sidor på plats, bara locket saknas. Moderkortet står på tre standardhöga distanser för att låta luft gå under kortet och kyla hårddisken. 1 Gb minne installerat, max 2 Gb.

Fronten i närbild. Man kan skymta de fyra hålen dit LCDn skruvas fast. Den har jag inte satt tillbaka än då jag inte fått det att funka ihop med Puppylinux. Testar med LCDn liggandes på bänken då det är lättare att fixa och trixa än om den sitter fastmonterad.
Gott om kablar i framkant.

Baksidan med I/O-panelen. Finns allt man behöver. Till vänster är startknapp (Tradera) och strömingång.

Locket på! Den skarpsynte kan se att det saknas en list i bakkant. Jag kapade den ca 1 cm fel och det var den sista snutten jag hade hemma. Det hade räckt perfekt om jag inte klantat till det. En ny är 180 cm lång..... Får fixa det vid nästa besök på Woody.

Och här är lilla Plexipuppy på sin plats i hyllan ovanför min arbetsdator!
Den som lyser blått bakom den röda kabelhärvan är PSUns lysdiod.
Nu saknas att få igång LCDn, 2x16 tecken som lyser orange samt HDDledsen i ögonen på skallarna. Jag kanske återkommer med bild på det om jag lyckas.

Tack för titten!