4.7
179 röster
Skapat
2010-12-05
Senast ändrat
2010-12-08
Visningar
17 869

Hej!

Jag hade sedan länge funderat på att skaffa en htpc eftersom vid varje filmtillfälle kopplades den bärbara (sony vaio) till tvn och det är väl inte den optimala lösningen i längden.

Kraven jag hade:
- Snyggt och litet chassi, som en video i storleksordning tänkte jag mig.
- Klara att spela upp 1080p utan problem, även kanske några emulatorer.
- TYST...
- Mycket lagringsutrymme, då jag har de flesta av mina filmer i digital form.

Efter lite funderingar och läsande här på forumet var det lite delar påväg hem, dock inget chassi.
Jag gillar att bygga saker och sen hittade jag inget billigt chassi som föll mig i smaken. Alltså bestämde jag mig för att jag skulle bygga chassiet i alu-plåt.

Specs:
Moderkort: Zotac H55-ITX (WiFi)
Processor: Intel Core i3 530
Ram: Corsair 4gb (KIT) DDR3 1333MHz
Nätagg: be quiet! BN136 300W TFX
HDDs: Totalt 5 diskar
- Systemdisk: WD 320GB 2.5" BLACK 7200
- Lagringsdisk 1 WD 2TB 3.5" GREEN 5400-7200
- Lagringsdisk 2 WD 2TB 3.5" GREEN 5400-7200
- Lagringsdisk 3 WD 160GB 3.5" (Från gammal dator, hade liggandes)
- Lagringsdisk 4 WD 160GB 3.5" (Från gammal dator, hade liggandes)
OS: Windows 7 (mediabibliotek XBMC)

Chassiet byggdes från 3mm Alu-plåt samt några olika alu-profiler. Allt skruvades ihop med M3 skruv. Jag gjorde allt själv med verktygen i garaget, har stort garage och tillgång på många verktyg.

Jag hade lite idéer i mitt huvud så ingen ritning användes utan allt mättes och byggdes allt eftersom. Jag hade nog föredragit att ha ritning men eftersom jag inte bestämt mig hur det skulle se ut gjorde jag vad som ja tyckte blev bra. Materialkostnader på chassiet ligger runt 600 kr, vilket jag blev väldigt nöjd med. Jag tycker det är snyggt och det har en bra storlek. Temperaturerna är bra och burken är tyst, sitter man vid den så hör man ju fläktarna men i tvsoffan är det absolut inte så det stör. CPU-temp 26-45 *C (Uppspelning HD-film ca 30 *C) med orginalflänsen men med en noctua 120 mm.

Ni får leva med blandad kvalitet på bilderna, även att det inte finns bilder på vissa moment när jag inte hade kameran med mig ut i garaget. Kommentera gärna och säg vad ni tycker! Jag letar efter ett bra trådlöst mediatangentbort som jag kan styra datorn från soffan med, kom gärna med förslag.

Delarna som jag beställde

Moddning av nätagg. Tog bort de kablarna jag inte behövde samtidigt som jag ville att dom skulle komma ut ur ett annat ställe eftersom det skulle bli ganska ont om utrymme i lådan.

Strömkontakten var jag tvungen att flytta och sätta i chassiet eftersom nätagget inte ligger mot en av bakväggarna.

Klart! (trodde jag iaf... )

Montering processor o kylare

Montering processor o kylare

Montering processor o kylare

Såhär var det tänkt att de skulle se ut från början. Pappersbitarna är moderkort och hdds, sen ska nätagget va där det är tomt. Men efter närmare eftertanke kom jag på att det kommer nog bli ganska fult med raka hörn...

...sagt och gjort kapade ut bit som skulle bli fronten och bockade den med ett rör som jag tyckte hade lagom stor diameter.

Bockning, lite pilligt men de blev bra tillslut.

anpassning, mätning...

anpassning, mätning...

fram och baksida klara so far.

en av sidorna, trodde inte jag skulle kunna göra skarvarna så snygga därför fick det bli ett mellanrum på 6 mm där det kommer hamna plexi, aningen med lyse i eller målas svart.

Sågade med sticksåg och då blev det inte helt jämt, fixar vi med planslipen.

Övre fästen ditskruvade

Test med plexi

Borrning...

Alla sidor slipade och klara, NICE.

Utsågning I/O- plåt

Utsågning I/O- plåt

Utsågning I/O- plåt

Några timmar senare och baksidan börjar närma sig klar. Fläkthålen borrades med hjälp av en perforerad plåt för att de skulle bli snyggt.strömkontakten är även den ditsatt.

Undersidan ditskruvad.

Fläkthål för sidfläkten.

Nu börjar det ju faktiskt hända grejer. Sidorna klara bara fronten kvar.

Funderade länge på hur jag skulle göra fronten. Jag kom fram till att jag ville ha den väldigt stilren men ändå nördig. Hur kombinerar man stilrent med lite nördigt ? Jag valde i alla fall att bara ha den "borstad" och sätta dig två bitar plexiglas som kommer lysa.

Utsågat för plexi.

Limmat dit plexi med tvåkomponents lim och slipat

Kommer ju vara 4 platser för 3.5" diskar, som måste ju sitta fast på något vis. Först var det tänkt att de skulle skruvas i dessa plåtar men de slopades sen och nu så "klämmer" jag fast dem mellan plåtarna med mjuka gummilister som sitter i hörnen = Ljudlöst.

Här ser man kankse mer hur jag sen kommer klämma fast diskarna.

Anpassning, mätning..

Lagringsutrymme

Fyra diskar.

Mer moddning av nätaggregatet krävdes för att det blev sjukt lite plats för kablar så jag kortade vissa och ändrade lite, bla till vinklade sata kontackter.

Blev riktigt nöjd med finishen.

Montering, systemdisken WD 320GB 2.5" BLACK sitter under moderkoret.

samtliga diskar monterade

Testkörning, funkar fint.

Startknappen, för att inte sabba fronten så valde jag att sätta den vid sidan, knappen kommer från ett strippat kretskort.

Resultatet. Locket och botten har spacklats och målats svarta, så det är bara skruvar på sidorna, sen sitter noctuan vid sidan med en liten häftig fläktgallerlösning som kyler processorn. (vet att det saknas en mässingskruv som håller fast I/O- plåten, den tredje får inte plats så jag kommer bara limma dit ett skruvhuvud för att det ska se lika ut)

Framifrån. Nu står den upp, går ju givetvis att ha den liggande, tex i tvbänken. Ser man lyset genom plexit i fronten, det är 4 st lysdioder som sitter med motstånd direkt på nätaggets 12v.
Notera att denna sida är Slipad med fint papper för att skapa en matt yta, det gillar jag bäst kommer göra så på nästa (botten) också.

Från andra sidan, startknappen syns här som den lilla pricken i mitten framför den svarta listen. Denna sidan är högblank, gillade inte de så mycket så den kommer mattas av som den andra.

Från sidan, Valde att inte borra hål här utan "freebasade" och så blev det såhär. Här tar min kamera med mycket repor från slipandet med det är inget som syns med ögat i vanligt ljus, utan då är det bara en matt finish

Storleksjämförelse mot en gammalt chassi

Storleksjämförelse mot en gammalt chassi

Här är hakarna som sitter på ena sidan (locket) som är fastskruvade med m3. Skallarna på andra sidan är försänkta och överspacklade.

Här ser vi ett av fyra fästen som medför att locket får sin slidfunktion ( vet att den ena skruven är lite onödigt lång men det estetiska på insidan har fått mindre prioritet, sen var de slut på korta skruvar. Kommer byta till bara korta skruvar sen då det underlättar byte av hårddisk när de väl är läge att uppgradera )

Såhär lägger man dit locket sen bara skjuter man fram så hakar det i på rätt plats. Riktigt smidigt